Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πεθαίνει στα Ελληνικά νησιά

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν. Οι χώροι φιλοξενίας στα νησιά είναι γεμάτοι και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι υπό κατάρρευση.

Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel στο τεύχος 42 που κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου του 2016, περιείχε αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά νησιά.


Στο ρεπορτάζ του Γερμανικού περιοδικού γίνεται αναφορά στους ασφυκτικά γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς των Ελληνικών νησιών, όπως της Μόριας στη Λέσβο. Μέσα από τον τσιμεντένιο τοίχο και το συρματόπλεγμα, στα πλαστικά αντίσκηνα ζουν πολλές γυναίκες και πολλά παιδιά, ενώ οι άρρωστοι στοιβάζονται σε κάποια άκρη.

Όσοι ζουν εκεί, λένε στο Spiegel, πως θα περίμεναν τέτοια εικόνα στο Πακιστάν ή το Αφγανιστάν, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οι υποδομές στα Ελληνικά νησιά είναι λίγο πριν την κατάρρευση. Το μοντέλο της Ευρώπης, δεν λειτουργεί.


Μολονότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών μειώθηκε μετά την συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, οι ροές αυξήθηκαν και πάλι προς τα Ελληνικά νησιά, μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 6.527 άνθρωποι διέσχισαν το Αιγαίο, αριθμός διπλάσιος από ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η κρίση στην Τουρκία οδηγεί έξω από την χώρα όσους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες είναι δυνατό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 μετανάστες στα Ελληνικά νησιά, με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις να επαρκούν μόνο για τους μισούς. Κάθε μέρα όμως, καταφθάνουν και νέοι πρόσφυγες.

Οι αψιμαχίες μεταξύ των ενοίκων των καταυλισμών, αλλά και με ντόπιους, είναι πολύ συχνές. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί πλέον το χάος στα νησιά, σύμφωνα με το Spiegel και τον πολιτικό αναλυτή Gerald Knaus.


Εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό θα είναι το σήμα προς τους λαθρέμπορους ότι άνοιξε ο δρόμος του Αιγαίου, υποστηρίζει το Spiegel.

Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι σύντομα, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας θα αποτελέσει παρελθόν σύντομα.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας, εξαιτίας της απελπισίας τους για τις συνθήκες διαβίωσης. Το Spiegel έγραφε πως αναμένονται περισσότερα επεισόδια στο μέλλον και επαληθεύτηκε!

Σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, νέα επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια. Εκατοντάδες μετανάστες, εξεγέρθηκαν για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους, τους οποίους στη συνέχεια πυρπόλησαν οι μετανάστες.
 

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μετανάστες θα κρατούνται στα νησιά, θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία με επιταχυμένες διαδικασίες. Όμως, οι Ελληνικές αρχές δεν υπέβαλαν αίτημα προς τις Βρυξέλες να αναγνωριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής προορισμός». Αντίθετα, εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά, για το εάν αυτός που υποβάλλει την αίτηση, έχει το δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη.

Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα έχει απελάσει μόνο 643 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 53 Σύριων, που επέστρεψαν στην Τουρκία εθελοντικά! Τον Σεπτέμβριο, έφταναν στα νησιά περισσότεροι μετανάστες, από όσους έφευγαν από την χώρα!

Οι Ελληνικές αρχές είναι συγκλονισμένες από την κατάσταση. Στην Λέσβο, μόλις 9 άνθρωποι εργάζονται και αποφασίζουν για τις αιτήσεις 6.000 προσφύγων. Ένας εξ’ αυτών, βρέθηκε στο νοσοκομείο από υπερκόπωση!

Αρκετούς μήνες πριν, η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα έστελνε εκατοντάδες ειδικούς για το άσυλο στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα μόλις 36 έχουν έρθει

Σύμφωνα με την επιτροπή για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR), λιγότερο από 5% των αιτήσεων από Αφγανούς και Ιρακινούς επεξεργάστηκαν τον Απρίλιο.

Όμως γιατί αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές τους τελευταίους μήνες, αναρωτιέται το περιοδικό Spiegel;
Ο λόγος, είναι η Τουρκία, σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό.

Πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι πρόσφυγες ήταν σύσκολο να κάνουν κάποιες δουλειές και να κερδίσουν τα απαραίτητα χρήματα για το ταξίδι στην Ελλάδα. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Ο Τουρισμός κατέρρευσε και η οικονομία της Τουρκίας χωλαίνει.

Παρόλο που στην Τουρκία ζουν 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, οι περισσότεροι ζουν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, χωρίς καμία βοήθεια από την Τουρκική κυβέρνηση.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την προοπτική χορήγησης της Τουρκικής υπηκοότητας στους Σύριους. Όμως έχει σταθεί αδύνατο ακόμη και να εγγραφεί κάποιος ως πρόσφυγας στην Τουρκία, πόσο δε, να αποκτήσει και την υπηκοότητα…

Το γραφείο των αλλοδαπών στην Κωνσταντινούπολη, έχει ανακοινώσει κατηγορηματικά, πως πλέον δεν δίνονται έγγραφα στους Σύριους, ενώ γίνονται μαζικές απελάσεις προς τη Συρία.

Σύμφωνα με τον UNHCR, ακόμη και οι 53 Σύριοι που επέστρεψαν εθελοντικά στην Τουρκία από την Ελλάδα, δεν έχουν λάβει ακόμη τα απαραίτητα έγγραφα από την Τουρκία, παρόλο που αυτό προβλέπεται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Έτσι, γράφει το Spiegel, δικαιώνεται η Ελληνική κυβέρνηση, για την επιλογή της να μην θεωρεί την Τουρκία ασφαλή προορισμό για τους πρόσφυγες.

Κατά την έρευνα που έκανε το περιοδικό Spiegel στην Τουρκία, ανακάλυψε πως οι λαθρέμποροί ζητούν 700 ευρώ το κεφάλι για να περάσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι τιμές έπεσαν στο μισό. Σύντομα όμως αναμένεται οι «δουλειές» να αυξηθούν, καθώς πλέον οι έλεγχοι από τις Τουρκικές αρχές έχουν ατονήσει.

Το κυνήγι των πραξικοπηματιών έχει παραλύσει τον Τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Ο Ερντογάν έχει απολύσει πολλούς αξιωματικούς από τον στρατό και την αστυνομία. Την ίδια ώρα, ο πόλεμος με το PKK και η στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία απασχολούν μεγάλες δυνάμεις.

«Προς το παρόν έχουμε πιο πιεστικά θέματα από το να φυλάμε τα σύνορά μας» δήλωσε στο Spiegel Τούρκος αξιωματούχος.

Η καταιγίδα έρχεται. Οι πλημμελείς έλεγχοι, η οικονομική πίεση των προσφύγων στην Τουρκία, η αδυναμία των Ελληνικών αρχών και τα υπερπλήρη κέντρα φιλοξενίας, αυξάνουν την πίεση στην προσφυγική συμφωνία. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί να «σκίσει» την συμφωνία με την Ευρώπη, εξαιτίας του θέματος της βίζας, για τους Τούρκους πολίτες.

Εάν η συμφωνία καταρρεύσει, το αποτέλεσμα θα είναι χάος, σύμφωνα με το Spiegel. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να περάσουν μέσα από τους φράχτες προς την βόρεια Ευρώπη. Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης μεταναστών, λαθρεμπόρων, συνοριοφυλάκων και στρατιωτών. Αυτό θα είναι και το τέλος της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου