Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στους Κούρδους και δυσανασχετεί η Τουρκία

Η Άγκυρα εξέφρασε την απογοήτευσή της στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας της απόφασής της για ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας με οπλισμό για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να απελευθερώσουν τη Ράκκα.

Όπως μεταδίδει το Russia Today, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αντιστρέψουν την απόφασή τους και να μην εξοπλίσουν τους Κούρδους του YPG, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατό οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν και να εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε πως η απόφαση των ΗΠΑ για εξοπλισμό των Κούρδων θα έχει «συνέπειες» και τελικά «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε (τις ΗΠΑ) να επιλέγουν μεταξύ της στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μας και ενός τρομοκρατικού οργανισμού» δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.

«Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να εξετάσεις τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο υψηλότατο επίπεδο για το PKK. Εάν η απόφαση ληφθεί αντίστροφα, αυτό θα επιφέρει συνέπειες και θα φέρει αρνητικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ επίσης» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Κάθε όπλο που δίνεται στο YPG είναι απειλή για την Τουρκία είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη που κάναμε στο Ιράκ και να αποφύγουμε λάθος κινήσεις. Το YPG και το PKK είναι η ίδια οντότητα, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Κάθε όπλο που φτάνει στα χέρια τους αποτελεί απειλή για την Τουρκία» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον της Τουρκίας» είπε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί στο δίκτυο A Haber

«Ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν το λάθος τους και θα κάνουν πίσω. Αυτή η πολιτική δεν θα ωφελήσει κανέναν. Δεν μπορεί να βρίσκεσαι με το μέρος των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για προμήθεια βαρέως οπλισμού στους Κούρδους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer δήλωσε πως «οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν τον λαό και τν κυβέρνηση της Τουρκίας πως οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην αποτροπή κινδύνων ασφαλείας και στην προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis υποσχέθηκε να ασχοληθεί με τις Τουρκικές ανησυχίες για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας του YPG.

«Θα συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία στην υποστήριξη της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορα. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα μείνουμε στενά συνδεδεμένοι» είπε ο Τζιμ Μάτις σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι του YPG εξήραν την Αμερικανική απόφαση για παροχή βαρέως εξοπλισμού, λέγοντας πως θα ενδυναμώσει τις δυνατότητές τους για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Mε έγγραφη δήλωσή του στο Reuters ο εκπρόσωπος του YPG Redul Xelil αναφέρει: «Πιστεύουμε πως από δω και στο εξής, μετά από αυτή την ιστορική απόφαση, το YPG θα διαδραματίσει έναν πιο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με γρήγορο ρυθμό».

Η απόφαση για εξοπλισμό των Κούρδων του YPG ήρθε μετά από την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της Άγκυρας σε Κουρδικές περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, στα τέλη Απριλίου.

Οι βομβαρδισμοί από αέρος και με πυροβολικό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών μαχητών Πεσμεργκά αλλά και πολιτών. Από την πλευρά της η Τουρκία υποστήριξε πως στόχευε μόνο «τρομοκράτες» του PKK.

Μετά το περιστατικό, κατέφθασαν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες και επιθεώρησαν τις καταστροφές. Η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από την Τουρκία.
 

Θυμίζουμε πως ο σύμβουλος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Ilnur Cevik δήλωσε πως οι Αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση κατά λάθος από την Τουρκία, καθώς η παρουσία τους δεν θα αποτελέσει ασπίδα για «τους τρομοκράτες του PKK» από τις Τουρκικές δυνάμεις.

Αργότερα όμως, ο Ilnur Cevik ανασκεύασε λέγοντας πως «ποτέ δεν πρόκειται να χτυπήσει η Τουρκία τους συμμάχους της οπουδήποτε, μεταξύ αυτών και τους Αμερικανούς στη Συρία» και πρόσθεσε πως «κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει στους Αμερικανούς συμμάχους μας να γίνουν ασπίδα τους (των Κούρδων)».

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρέξ Τίλλερσον στην Ουάσιγκτον, ενώ η αναγγελθείσα συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν από τον ίδιο τον Ερντογάν, φαίνεται πως δύσκολα θα πραγματοποιηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου