Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Αμερικανοί πεζοναύτες προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία

Οι ΗΠΑ έστειλαν στη Βόρεια Συρία πεζοναύτες εξοπλισμένους με τεθωρακισμένα οχήματα 8 τροχών Stryker, ως δύναμη ασφάλειας μεταξύ των Τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων της Συρίας.

Αυτό έγινε μετά τις Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 μέλη των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κουρδικών δυνάμεων του YPG. Από τις επιδρομές τραυματίστηκαν επιπλέον 18 Κούρδοι, ενώ καταστράφηκε το τοπικό Κουρδικό αρχηγείο. Στη συνέχεια, ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ των Κουρδικών και των Τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Ιστοσελίδα Debka, η ομάδα των Αμερικανών στρατιωτών εγκαταστάθηκε στο χωριό Darbasiya στην βορειοανατολική επαρχία Hasakah, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αμερικανικές δυνάμεις επεμβαίνουν για να χωρίσουν τις Τουρκικές και τις Κουρδικές δυνάμεις του YPG που πρόσκεινται στον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), από τον οποίο οι Αμερικανοί αναμένουν να παίξει τον κυριότερο ρόλο στην μάχη για την ανακατάληψη της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Στις 17 Μαρτίου, Αμερικανοί πεζοναύτες προχώρησαν προς της βόρεια Συριακή πόλη Μανμπίζ, όταν ο Τουρκικός στρατός πολεμούσε στην περιοχή αυτή τους Κούρδους που ήλεγχαν την πόλη.

Στις 24 Απριλίου, η Τουρκική αεροπορία χτύπησε τη βάση του PKK στην Σιντζάρ στο βουνό Καρατσόκ του Ιράκ, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών και όπλων. Επίσης επιτέθηκε κατά του αρχηγείου του YPG στην βορειοανατολική Συρία, υποστηρίζοντας πως αποτελούσαν προπύργια τρομοκρατών.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα έκανε αισθητή της παρουσία της στην Συρία και το Ιράκ, πληροφορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόλαντ Τραμπ για τις προθέσεις της, τις επιδιώξεις της και τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απάντησε την Παρασκευή 28 Απριλίου, πως οι ΗΠΑ θέλουν το SDF να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση της πόλης Τάμπκα από το Ισλαμικό Κράτος και την απελευθέρωση της «πρωτεύουσάς» του, την Ράκκα, από το να απασχολείται με συγκρούσεις αλλού.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους δυσανασχέτησαν με τους Τούρκους και απείλησαν να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Έτσι οι Αμερικανοί έπρεπε να επιλέξουν τα θα κάνουν. Οι Αμερικανοί προτίμησαν να θέσουν τους Κούρδους υπό την προστασία τους από το να τους χάσουν από συμμάχους.

Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε: στην απειλή του Ταγίπ Ερντογάν για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των Κούρδων, αποφάσισε να θέσει τους Κούρδους υπό την προστασία του, ώστε να επικεντρωθούν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Απομένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν στην απόφαση του Τραμπ στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου.



Διαβάστε επίσης:
Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση των αρχών του ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου