Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ το φθινόπωρο

Οι Κούρδοι του Ιράκ προετοιμάζονται για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που θα διεξαχθεί πιθανότατα το φθινόπωρο, σύμφωνα με πρώην Ιρακινό Υπουργό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times του Λονδίνου, ο πρώην Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών Hosyar Zebari, που είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση πέρυσι, δήλωσε πως το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων από το Ιράκ πιθανότατα θα διεξαχθεί αμέσως μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Hemin Hawrami που είναι βοηθός του Προέδρου Massoud Barzani της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, επισήμανε πως το δημοψήφισμα ίσως επεκταθεί και σε περιοχές έξω από την αναγνωρισμένη αυτόνομη Κουρδική περιοχή, όπως είναι το Κιρκούκ.

Ο Hosyar Zebari είπε πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο νέο Ιράκ. Μόνο εξαιτίας του πολέμου που διεξήγαγαν οι Κούρδοι κατά του Ισλαμικού Κράτους, όλοι άρχισαν να τους παίρνουν στα σοβαρά. Επίσης πρόσθεσε πως πιστεύει πως δεν θα κηρυχθεί άμεσα η ανεξαρτησία μετά το δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις.

Ο Hemin Hawrami είπε πως ο Μασούντ Μπαρζανί και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Mike Pence συζήτησαν σοβαρά το θέμα της ανεξαρτησίας των Κούρδων στη συνάντηση που είχαν στο Μόναχο φέτος, ενώ επιπλέον συζητήσεις έγιναν στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τον περασμένο μήνα, διεξήχθη συνάντηση μεταξύ των Κούρδων ηγετών του Ιράκ και αξιωματούχων της κεντρικής Ιρακινής κυβέρνησης για να συζητηθεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα που θα καθορίσει την πολιτική μοίρα του βόρειου Ιράκ που είναι Κουρδικό.

«Το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με τις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές των Κούρδων» δήλωσε ο βουλετής Erdelan Nureddin στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας πως η ημερομηνία έχει γνωστοποιηθεί στην Βαγδάτη.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ, αποτελεί κύριο σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κούρδων και της Ιρακινής κυβέρνησης, σε θέματα μετοχών και εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Θυμίζουμε πως το περιφερειακό συμβούλιο του Κιρκούκ, ύψωσε πρόσφατα σε κυβερνητικά κτίρια, την σημαία των Κούρδων δίπλα στην Ιρακινή σημαία.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε ευρεία κριτική από την Τουρκία, με πολλούς αξιωματούχους και πολιτικούς να προειδοποιούν τους Κούρδους του Ιράκ να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες στο Κιρκούκ.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση, σημειώνοντας πως μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το καθεστώς στο Κιρκούκ, θα δημιουργήσει προβλήματα στις συνομιλίες μεταξύ των μερών που εκπροσωπούν διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, ενώ παραβιάζεται το σύνταγμα του Ιράκ.

Το θέμα της σημαίας ήρθε τη στιγμή που ο Μπαρζανί έκανε λόγο για πιθανό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, όσο το δυνατό συντομότερα.



Διαβάστε επίσης:

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από την Κουρδική σημαία στο Κιρκούκ

Εξαγγέλθηκε δημοψήφισμα προσάρτησης του Κιρκούκ στο Κουρδιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου