Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολιτικούς και τον κόσμο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Αρχικά, αυτό καλύπτεται από την «ανάγκη» της Τουρκίας για ενέργεια. Τελικά όμως, θα οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Την ανησυχία τους για την προσπάθεια απόκτησης τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία είχε εκφράσει η Γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με το άρθρο, η Τουρκία έχει αποκτήσει από το Πακιστάν μηχανές φυγοκέντρησης και εμπλουτισμού ουρανίου ήδη από το 2010.

Ο στόχος είναι η τοποθέτηση των όπλων αυτών σε βαλλιστικούς πυραύλους εμβέλειας 2500km.

Επίσης, πάλι από τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες, έγινε γνωστό πως η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία, όχι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά για στρατιωτικούς. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες συμφωνούν ότι η Τουρκία εργάζεται για τη δημιουργία πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων και για τα μέσα εκτόξευσής τους.

Έτσι, η Τουρκία ξεκίνησε ένα μεγάλης κλίμακας «πολιτικό» και όχι «στρατιωτικό» πυρηνικό πρόγραμμα, που δικαιολογείται από τις επείγουσες ενεργειακές ανάγκες της χώρας…

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή 2 πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο, στο Akkuyu της Μερσίνας (απέναντι από την Κύπρο) θα είναι Ρωσικής κατασκευής και το δεύτερο, στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι Ιαπωνικής κατασκευής.

Ο Υπουργός ενέργειας της χώρας Berat Albayrak, δήλωσε πως η Τουρκία θα φτιάξει και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο μεταξύ των ετών 2023 και 2030, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τόπος κατασκευής. Πιθανότατα θα είναι στην περιοχή İğneada του Kırklareli της Ανατολικής Θράκης, στον Μαύρη Θάλασσα, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Για την κατασκευή του τρίτου εργοστασίου, συνομίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα τον Μάιο. Για το τρίτο εργοστάσιο, είχαν προηγηθεί συνομιλίες και με Αμερικανική εταιρεία, που όπως φαίνεται δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά.

Οι Τούρκοι, επισήμως κάνουν λόγο για ενεργειακή σταθερότητα καθώς οι ανάγκες της χώρας είναι αυξημένες και γι’ αυτό θέλουν να κατασκευάσουν 3 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως 449 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 31 χώρες, ενώ είναι υπό κατασκευή 60 νέοι αντιδραστήρες σε 16 χώρες.

Η Γαλλία καλύπτει το 76% των ενεργειακών της αναγκών από πυρηνική ενέργεια, η Ουκρανία το 56%, το Βέλγιο το 37%, η Σουηδία το 34%, η Νότιος Κορέα το 30%, η ΕΕ το 30% και οι ΗΠΑ το 20%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την Τουρκία να μην κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουλίου λέει πως «ζητείται από την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, καθώς η τοποθεσία βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να δώσει ισχυρότατους σεισμούς και επομένως αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για ολόκληρη την Μεσόγειο».

Η απόφαση επίσης ζητεί από την Τουρκία να συμβουλευθεί τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, η Βρετανική εφημερίδα Express δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει Ατομική βόμβα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, στηριζόμενη στα λεγόμενα Τούρκων ειδικών, «ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μια ισχυρή επιθυμία να κάνει την Τουρκία πυρηνική δύναμη, αλλά δεν έχει την δυνατότητα».

Οι ειδικοί στην Τουρκία πιστεύουν πως ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, το οποίο τυγχάνει της λαϊκής υποστήριξης. Το σχέδιό του μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν τελικά η Τουρκία καταστεί και πυρηνική δύναμη, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Ελλάδα, η οποία δεν θα δύναται να αντιδράσει με κανένα τρόπο. Ο αφοπλισμός της χώρας εξαιτίας των ιδεοληψιών των κυβερνήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, πρέπει να τερματιστεί και να σχεδιαστεί σοβαρά η άμυνα της χώρας, πάση θυσία και με κάθε κόστος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου