Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Στα 400,28 δισεκατομμύρια το χρέος της χώρας!

Τι κι αν πέρασαν 10 δραματικά χρόνια μνημονίων και απίστευτων περικοπών στα εισοδήματα των Ελλήνων. Τι κι αν η φορολογία, έμμεση και άμεση, έχει εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των περισσότερων Ελλήνων. Οι περισσότεροι Έλληνες είχαν την ελπίδα ότι οι «εγκέφαλοι» του γιούρογκρουπ θα φρόντιζαν να μην ξανα-αυξηθεί το χρέος, αλλά με τις βάρβαρες πολιτικές που επιβλήθηκαν, θα μειωνόταν. Μάταια!


Τα 400 δισ. ευρώ ξεπέρασε το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας τον Δεκέμβριο του 2022, ξεφεύγοντας κατά περίπου 8 δισ. ευρώ από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.

Πηγή ανησυχίας αποτελούν οι κρατικές εγγυήσεις προς τράπεζες, επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και δημόσιους φορείς, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 2022 το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας εκτινάχθηκε στο ποσό των 400,28 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,94 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2021 που ήταν 388,34 δισ. ευρώ.

Το ακαθάριστο χρέος της Ελλάδας στο τέλος του 2022, ήταν στο 190,5% του ΑΕΠ, από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021. Η βελτίωση οφείλεται καθαρά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2022.

Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ ήταν το συνολικό χρέος στο τέλος του 2022, να συγκρατηθεί στα 392,3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά διαμορφώθηκε στα 400,28 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,98 δισ. ευρώ.

Η διαφορά με το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή το χρέος της κεντρικής διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των δημοσιονομικών επιδόσεων των κρατών.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος των κρατών αφαιρούνται:
- Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, που αποτελούν το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, τα οποίο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το 2022 υπολογίζονται σε 21,2 δισ. ευρώ.
- Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων για το 2022, υπολογίζεται σε 16,1 δισ. ευρώ.  

Με την αφαίρεση του ενδοκυβερνητικού χρέους, προκύπτει το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με τον στόχο του Υπ.Οικ. και με την προϋπόθεση ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης θα είχε συγκρατηθεί στα 392,3 δισ. ευρώ, θα διαμορφωνόταν στα 355 δισ. ευρώ ή στο 168,9% του ΑΕΠ.

Όμως, μετά την αύξηση του συνολικού χρέους κατά 8 δισ. ευρώ, έχει επηρεαστεί και το χρέος της γενικής κυβέρνησης, αλλά τα οριστικά στοιχεία θα εκδοθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι, πως οι τόκοι και τα χρεολύσια που καταβάλλονται ετησίως, υπολογίζονται στο συνολικό χρέος και όχι μόνο στο χρέος Γενικής Κυβέρνησης.

Γιατί αυξήθηκε

Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει πως η αύξηση του δημοσίου χρέους προήλθε από τον νέο δανεισμό, το ύψος του οποίου ήταν υψηλότερο από τις εξοφλήσεις τίτλων που έληξαν.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του 2022 εκδόθηκαν μακροπρόθεσμοι τίτλοι αξίας 8,202 δισ. ευρώ και εξοφλήθηκαν ομόλογα αξίας 4,352 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προστεθούν στο χρέος 3,850 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το χρέος επιβαρύνθηκε από το ισοζύγιο νέων εκδόσεων και εξοφλήσεων, δανείων, εντόκων γραμματίων, repos και τις αλλαγές στην ισοτιμία. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική επιβάρυνση στο χρέος να αυξηθεί κατά 11,94 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2021.

Από το συνολικό ποσό του χρέους των 400,28 δισ. ευρώ, τα 303,54 δισ. ευρώ, αποτελούνται από δάνεια και τα υπόλοιπα περίπου 97 δισ. ευρώ, είναι ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Το υπόλοιπο των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης, ανέρχονταν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 235,57 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά μόλις 7,05 δισ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2021, που ήταν 242,62 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ποσό των κρατικών εγγυήσεων στο τέλος του Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 29,63 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με τα 30,66 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021.

Από το συνολικό ποσό των 29,63 δισ. ευρώ, τα 17,91 δισ. ευρώ, αφορούν στις εγγυήσεις που δόθηκαν στις τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής.
Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από κρατικές εγγυήσεις σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγγυήσεις στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ.λπ.

Το συμπέρασμα είναι ένα: κάθε χρόνο χρωστάμε όλο και περισσότερα. Είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε μπροστά σε νέο «πρόγραμμα» στήριξης ή αναδιάρθρωσης ή πείτε όπως αλλιώς θέλετε. Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή οι δανειστές θα ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους και για δεύτερη φορά, οι Έλληνες θα αναγκαστούν να γίνουν ακόμη φτωχότεροι.

Ως πότε θα τους ανεχόμαστε και θα τους νομιμοποιούμε με την ψήφο μας;
Όλους τους!

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου