Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια δικαίωση της Ελλάδας για την ΑΟΖ

Οι χάρτες που δημοσίευσε η οργάνωση Marine Regions, που θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών, δικαιώνουν τις θέσεις της Ελλάδας για την ΑΟΖ.

Η Marine Regions εξέδωσε στις 21 Οκτωβρίου 2016 την 9η έκδοση με τους αναθεωρημένους χάρτες των ΑΟΖ, όλων των κρατών της γης, που περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα Εσωτερικά Ύδατα και τα Ύδατα Αρχιπελάγους.

Στις πληροφορίες που δίνονται σε κάθε χάρτη, αναφέρονται οι συνθήκες και οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών, αλλά αναφέρονται και οι αμφισβητήσεις, όπου υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αναφέρεται πως υπάρχει διαφορά – αμφισβήτηση μέσω του ΟΗΕ από την Τουρκία.

Στον πρώτο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι αυτό που ανήκει στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το Θαλάσσιο Δίκαιο:Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα το δίκιο της Ελλάδας:


Στον τρίτο χάρτη φαίνονται τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ν.μ. αν ποτέ γίνει χρήση του δικαιώματός τους.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν διαθέτει χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.


Ο χάρτης αυτός είναι ταυτόσημος με τον χάρτη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και τον χάρτη του Εθνικού Συμβούλιου Πληροφοριών των ΗΠΑ:


Ταυτόχρονα, δικαιώνεται και η Κύπρος, η οποία παρουσιάζεται ενιαία και ενωμένη:


Επειδή η Ελλάδα και όσοι την κυβερνούν διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας και φοβούνται να της απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο, έχει επιχειρηθεί να καλυφθεί η Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ από την ΕΕ.

Έτσι, στις 7 Μαρτίου 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην ΑΟΖ της Ευρώπης, τασσόμενος σαφώς υπέρ μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα θέματα των εξωτερικών συνόρων και της ΑΟΖ.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει:
«Το Ελληνικό ή το Κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και ευρωπαϊκό πετρέλαιο. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις ΑΟΖ; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;».

Ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, είχε σχολιάσει πολύ θετικά την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να θέσει θέμα Ευρωπαϊκής ΑΟΖ λέγοντας:
«Όπως ξέρετε, εγώ αποφεύγω την εύκολη κριτική. Θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί καλή η κίνηση και η επιλογή αυτή. Λέω λοιπόν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ευφυής κίνηση, διότι απεμπλέκει την αξιοποίηση των πηγών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από το εθνικό επίπεδο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί ευφυής αυτή η κίνηση».

Τον Νοέμβριο του 1976 η ΕΟΚ είχε αποφασίσει την προέκταση των αλιευτικών ζωνών όλων των μελών της σε 200 ν.μ.. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μεταβίβαση στην Κοινότητα της αποκλειστικής αρμοδιότητας για τις διαπραγματεύσεις για αλιευτικές συμφωνίες της ΕΟΚ με κράτη μη-μέλη της Κοινότητας. Επίσης, η Κοινότητα συμφώνησε σε ορισμένες αρχές για την μελλοντική της πολιτική σε θέματα διαχείρισης και διατήρησης των αλιευτικών πόρων.

Από το τέλος του 1976 η τότε ΕΟΚ προσπάθησε να δημιουργήσει μια κοινή αλιευτική πολιτική, αποδεκτή σε όλα τα μέλη της, με μακροπρόθεσμους στόχους.

Το 1983, η ΕΟΚ ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της να δημιουργήσουν μια αλιευτική ζώνη 12 ν.μ. ανεξάρτητα από το μήκος των χωρικών τους υδάτων.
Η Ελλάδα όμως, δεν έκανε τότε καμία ενέργεια για να δημιουργήσει αλιευτική ζώνη 12 ν.μ.

Αργότερα, η Τουρκία βλέποντας πολλές χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν την αλιευτική τους ζώνη στα 12 ν.μ. και φοβούμενη ότι και η Ελλάδα θα έκανε το ίδιο, αντέδρασε και στις 25 Οκτωβρίου 1990 κάλεσε στην Άγκυρα όλους τους πρεσβευτές της ΕΕ, εκτός από τον Έλληνα πρέσβη και τους ζήτησε να μην επεκτείνουν την αλιευτική ζώνη τους στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς, η ΕΕ αποδέχτηκε το Τουρκικό διάβημα αλλά, ακόμα χειρότερα, το αποδέχθηκε και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όταν η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ΑΟΖ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Τουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη στη Μεσόγειο. 

Η ΕΕ αποδέχθηκε και πάλι το Τουρκικό αίτημα, όπως και η Ελλάδα.

Η εξήγηση που δόθηκε από την ΕΕ ήταν ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή την θάλασσα.

Όμως, η εξαίρεση της Μεσογείου από την ζώνη των 200 ν.μ., δεν εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ και, ουσιαστικά, έχει πλέον αδρανήσει, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος διαθέτει επίσημα ΑΟΖ.

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής δεν έχει απειλήσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η δημιουργία Ελληνικής ΑΟΖ θα είναι casus belli όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ.

Όμως, εάν δοθεί εντολή από την ΕΕ για δημιουργία ΑΟΖ σε όλα τα κράτη-μέλη της, ίσως η Τουρκία να αρχίσει τις απειλές. Τότε όμως η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το casus belli και κατά της ΕΕ.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και διεξάγει διαπραγματεύσεις. Ξεχνά όμως ότι δύο από τους όρους για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ είναι η υποχρέωσή της να επικυρώσει τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας και να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ΕΕ.

Το κακό είναι πως και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεχνάει διαχρονικά να υπενθυμίσει στη Τουρκία αυτούς τους σημαντικούς όρους, κάθε φορά που παραβιάζονται τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Είναι καιρός η Ελλάδα να σηκώσει το ανάστημά της και να απαιτήσει τα δίκαιά της, που απορρέουν από τον ΟΗΕ, τις διεθνείς συμβάσεις, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το παγκόσμιο δίκαιο.

Ας μην ξεχνάμε όμως, τι λένε οι σοφοί Έλληνες:
«όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος»…


31 σχόλια:

 1. Ο μεγαλύτερος φόβος της Ελλάδας ειναι οι πολιτικοί της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΛΕΓΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΒΕΖ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι ρε φιλε τοσα χρονια τα λεει ο προεδρος αλλα ολοι βλεπουν το χαζοκουτι και πιστευουν τους επαγγελματιες ψευτες!!

   Διαγραφή
 3. ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΑΟΖ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΕ 12 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μη μπερδεύεις ΑΟΖ με χωρικά ύδατα.

   Διαγραφή
  2. Ναι γιατί το χρήμα είναι το πιο σημαντικό, ποιος ενδιαφέρεται για το περιβάλλον έτσι;

   Διαγραφή
  3. Για το περιβάλλον να ενδιαφερθούν αυτοί που είναι υπαίτιοι, και σίγουρα σ αυτούς δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

   Διαγραφή
 4. Γλοιωδης δουλικοτητα προς Δυση, μαγκικα ζοριλικια προς Ανατολη απο μπατιρημενα πρεζονια που ζητιανευουν τη δοση τους.
  Σχιζοφρενεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. επρεπε να γινεις ποιητης..αλλα η αληθεια να λεγεται..(σχιζοφρενεια)

   Διαγραφή
 5. Όπου δεν ΠΙΠΤΕΙ λόγος ΠΙΠΤΕΙ ράβδος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σωστη η παρατηρηση σου..για το ρημα "πιπτει"..
   Ομως με μια πιο ΄λογικη σκεψη..και υστερα απο συζητησεις με φιλολογους..ακαδημαικους κ.λ.π..οταν τους το εξεθεσα..συμφωνησαν στο εξης: " οτι δηλ. ο λογος δεν πιπτει..οπως πιπτει η ραβδος.. ο λογος πειθει η δεν πειθει..και με το περασμα του χρονου η απο παραφορα εγινε το "πειθει"" πιπτει..!!
   Συμπερασμα.. το σωσωτο ειναι: ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ (Ο) ΛΟΓΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ".

   Διαγραφή
  2. ΞΕΧΑΣΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΗΣ
   (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ "ΠΕΙΘΕΙ")

   Διαγραφή
  3. Κατά το ''εμένα δεν μου πέφτει (πίπτει) λόγος ν' ανακατευτώ στην συζήτηση'' ως εκ τούτου το σωσωτο είναι πίπτει κι όχι πείθει

   Διαγραφή
 6. Για αυτούς που είναι άνω των 30 ας θυμηθούν τον χάρτη στο σχολείο τους που τα παράλια της Τουρκίας ήταν ελληνικά! Σιγά μην πάνε στα 12 ν.μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΓΓΟΛΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ποιός Έλληνας πολιτικός άνδρας από τη μεταπολίτευση Και
  Μετά είχε η έχει το σθένος να υψώσει το ανάστημα,στην
  Παράλογη οδό και ανθελληνική Πολιτική της Τουρκίας στον
  Καθορισμό από την Ελλάδα τα 12 ν.μ στο Αιγαίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. απο εδω και περα τωρα ησυχασαμε ολα θα πανε κατα δ....κατ ευχην βαρεθηκα να ακουω τα ιδια και τα ιδια οι τουρκοι κανουν παρελαση πανω απο το αιγαιο καθημερινα και εμεις καμαρωνουμε οτι του αναχαιτισαμε οταν θα μπουνε στα σπιτια μας να δουμε τι αναχαιτηση θα κανουμε κοντος ψαλμος αλελουια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και τι ενοειται με το να πέσει ράβδος κυριοι;;Να κανουμε πολεμο με την Τουρκία;;Παρα πολυ καλα εκαναν και κάνουν ολες οι προηγουμενες κυβερνησεις που προαναφερθηκαν σχετικα με το θεμα. Γιαυτο η Ελλαδα αναπτηχθηκε στην 20ετια 80-90. Μην αγχωνεστε καθολου. Δεστε μερικες φωτογραφιες απο τουριστικα θερετρα στην χωρα μας μερικα καλα τοπια και 2-3 στρωμενα τραπεζια με καλο φαγητο,και πεστε στον εαυτο σας οτι πρπει να τα διαφημισω αυτα για το καλο ολων μας. Αντε και λιγο φυσικο αεριο η πετρελαιο καλο θα κανει.Βραχος μην κολλατε με της σειρηνες τουμπολεμου απο κυριως ακραιους αριστερους και δεξιους.Παντα αυτων τους αρεσε ο τζερτζελές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οταν εχεις πουλημενους πολιτικους πως να παει μπροστα η χωρα δυστυχως ολες οι λυβερνησεις σκαψανε απο ενα λακκο στο διαβα τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΣΘΑΙ .ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟΝ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η αιτία που οι Τούρκοι δεν εξαφανίσθηκαν μέχρι τώρα,είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν συμφώνησαν πώς να μοιραστούν την Τουρκία.Τα πράγματα όμως αλλάζουν και κάποτε η Τουρκία θα πληρώσει όλες τις αμαρτίες της μαζεμένες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. χρονια αυτο λεμε αλλα ο τουρκος το χαβα του,ποιος προκαλη ποιον ποιοσπαραωιαζη το διεθνες δικεο εμεις η οι γητονες μας γιατι εστη τιυςεχουν μαθη τα δηκασου δικαμου.ε οχι δεν τουσ περνα αρκετα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Το United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) δεν υπογράφηκε ΠΟΤΕ από την Τουρκία οπότε με βάση πιο δίκαιο να διεκδικήσουμε τι?
  Το δίκαιο της θάλασσας το οποίο επικαλείται η Τουρκία είναι του πριν το 1982 που συστάθηκε η UNCLOS και εκεί έχει δίκιο.  Με λίγα λόγια ο καθένας επικαλείται το δίκαιο που τον συμφέρει και έχει υπογράψει, το θέμα είναι ότι οι γειτονες μπορούν να το υπερασπιστούν οπότε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση σταματάει εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει νομίζεις σχέση τι δέχεται και τι υπέγραψε η Τουρκία; Καμμία απολύτως.
   Εμείς πρέπει να ανακηρύξουμε επίσημα την ελληνική ΑΟΖ σύμφωνα με τα ...πιστεύω μας και η Τουρκία ποτέ να μην τα δεχτεί.
   Και πρόσεξε, γράφω τι πρέπει να κάνουμε, τι επιβάλλεται να γίνει.
   Η οποιαδήποτε συζήτηση, πραγματικά σταματάει εδώ.-

   Διαγραφή
 16. Μια τρίπα στο νερό ειναι όλο αυτο. Όλα αυτα που είναι γνωστά απλά ανατυπώθικαν . Τίποτα άλλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Η ζωη μας ειναι ενας μαραθωνιος που εχει καλες στιγμες ,ασχημες στιγμες καθως και ευκολες και δυσκολες στιγμες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή