Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ξεκίνησαν ξανά οι εξαγωγές Γερμανικών όπλων στην Τουρκία

Η Γερμανία ξεκίνησε και πάλι τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, λήγοντας το εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβάλει στην Τουρκία εξαιτίας της εισβολής στη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε ερώτηση του κόμματος Die Linke πως ξεκίνησαν εκ νέου οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αξίας 3,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κόμμα Die Linke χαρακτήρισε ανεύθυνη την επανέναρξη των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, ενώ το κόμμα των Πρασίνων ζήτησε την ολοκληρωτική απαγόρευση εξαγωγής Γερμανικών όπλων προς την Τουρκία.

Τέσσερα φορτία στρατιωτικού υλικού έλαβαν το πράσινο φως για εξαγωγή προς την Τουρκία
από την Γερμανική κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, τα φορτία δεν περιλαμβάνουν πολεμικά όπλα.

Σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το Υπουργείο υποστηρίζει πως το υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δράσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους στρατιωτικό υλικό εξήχθη, αλλά έγινε γνωστό πως αφορά υλικό για το Ναυτικό αξίας 2,69 εκατομμυρίων ευρώ, ηλεκτρονικά υλικά αξίας 400.000 ευρώ, πιστόλια και μικρά όπλα αξίας 2.556 ευρώ.

Μετά την εισβολή στη Συρία, η Γερμανία σταμάτησε όλες τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει την εισβολή στη Συρία «ανθρωπιστικό δράμα με μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες» και είχε προσθέσει πως «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα παραδίδει όπλα στην Τουρκία».

Προφανώς τα χρήματα είναι πολλά και δεν τίθενται πλέον οι προϋποθέσεις ώστε να συνεχίζεται το Γερμανικό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία…
 

Την ίδια ώρα, ο έρωτας Γερμανίας - Τουρκίας συνεχίζεται και σε άλλο επίπεδο, καθώς η Γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει γνώση του ακριβούς περιεχόμενου της.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ραίνερ Μπρόιλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, επειδή δεν έχει στα χέρια του το κείμενο.
 

Ο Ράινερ Μπρόιλ δήλωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει το περίγραμμα της συμφωνίας, αλλά αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά με τη νομιμότητα της, επειδή δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.
 

Βλέπουμε πως η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Γερμανία προς τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα και Κύπρο) είναι πρωτοφανής και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των ειδικών διεθνολόγων...

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου