Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία ωθεί βαθύτερα μέσα στο Ιράκ τον πόλεμο κατά των Κούρδων

Η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει την εδώ και δεκαετίες διαμάχη της με τους Κούρδους του Ιράκ, δημιουργώντας νέες βάσεις και αναπτύσσοντας στρατιωτικά drone κατά των ανταρτών.

Η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ καθώς η παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ δεν είναι καινούρια. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για απώθηση των εχθροπραξιών μακριά από τα σύνορά της, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Από το 2015 η Τουρκία διεξάγει σφοδρές μάχες με το PKK και οι μάχες αυτές έχουν μεταφερθεί πλέον στο έδαφος του Ιράκ, καθώς «η νέα προσέγγιση έχει σκοπό να καταστρέψει τις απειλές από τη ρίζα τους» δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Από τις 17 Ιουνίου με την επιχείρηση «νύχια της τίγρης» ο Τουρκικός στρατός έχει εισβάλει σε βάθος ως 40 χιλιομέτρων στο Ιράκ και έχει κατασκευάσει περισσότερες από 30 «προσωρινές» βάσεις.

Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να αποτρέψει στο PKK να βρει ασφαλές καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και να καταστρέψει τις γραμμές ανεφοδιασμού μεταξύ του PKK και των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ, ακόμη και του Ιράν.

Οι επιχειρήσεις που διεξάγει η Τουρκία στο Ιράκ είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αλλά η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Άγκυρα μέσω του πρέσβη της.

Μετά τις τρεις εισβολές στη Συρία και την επέμβαση στη Λιβύη, η Τουρκία εισβάλλει και στο Ιράκ, αλλάζοντας τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή.

Η προβολή ισχύος από την Τουρκία έχει θορυβήσει την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  όπως και την Τουρκική αντιπολίτευση.

Η Τουρκική ισχύς προέρχεται εν πολλοίς από τα εγχώριας παραγωγής οπλισμένα drone που χρησιμοποιούνται στο Ιράκ για να γίνονται επιθέσεις κατά των Κούρδων ανταρτών σε δύσβατα μέρη, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Από το 2015 έχουν σκοτωθεί από τους Τούρκους 5000 Κούρδοι, οι 500 εκ των οποίων στο Ιράκ.

«Οι επιχειρήσεις έχουν σκοπό να ασφαλίσουν τα σύνορα της Τουρκία και να αποτρέψουν τη διέλευση Κούρδων μαχητών από το Ιράκ στη Συρία και από εκεί στην Τουρκία» δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της με την ανοχή της Βαγδάτης και με το ηθικό ανεβασμένο εξαιτίας των επιτυχιών της.

Η Βαγδάτη δεν ενοχλείται που βάλλονται οι Κούρδοι, καθώς μετά το δημοψήφισμα του 2017 για ανεξαρτησία, είναι σφοδρά ενοχλημένη. Επίσης, το Ιράκ είναι πολύ αδύνατο πολιτικά και οικονομικά για να απαιτήσει τον σεβασμό της κυριαρχίας του από την Τουρκία.

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» λαμβάνει σάρκα και οστά. Η Τουρκία έχει εισβάλει σε εδάφη που θεωρεί «δικά της» στο πλούσιο από πετρέλαια Βόρειο Ιράκ, στην επίσης πλούσια σε πετρέλαια Βόρεια Συρία και δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί από εκεί, όπως δεν αποσύρεται από την Κύπρο. Η παρουσία της στη Λιβύη έχει σκοπό τον έλεγχο των πετρελαίων. Επίσης, ξαφνικά η Τουρκία ανακάλυψε πως δήθεν έχει «δικαιώματα» στην Μεσόγειο θάλασσα και το Αιγαίο, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρέπει άμεσα να τεθεί φραγμός στον επεκτατισμό της Τουρκίας. Πρέπει να καταστεί σαφές πως η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών. Αν δεν την σταματήσουμε σύντομα και εδραιώσει την κατάληψη των εδαφών στη Συρία και στο Ιράκ, τότε σειρά θα πάρει η Θράκη και η Θεσσαλονίκη, την οποία επίσης η Τουρκία θεωρεί μέρος της «Γαλάζιας πατρίδας».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου