Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Βαρυσήμαντη συνέντευξη Σεργκέι Λαβρόφ για Τουρκία - Μεγάλο Τουράν - Κύπρο

Στις 19 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη στο RBC Media. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στα θέματα της Τουρκίας που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.


Ας δούμε τι είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ερώτηση για το αν το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει την ιδέα του Μεγάλου Τουράν (μια χώρα από την Τουρκία ως την Κεντρική Ασία) και κατά πόσο ανησυχεί η δημιουργία της, δεδομένου ότι η Τουρκία γίνεται όλο και πιο ισχυρή, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε:

«Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από ένα μέρος της κοινωνίας. Δεν θα δώσω ποσοστά για το πόσοι την υποστηρίζουν. Δεν πιστεύω πως αυτοί που σας πληροφόρησαν για το θέμα γνωρίζουν πραγματικά τι είναι το Μεγάλο Τουράν. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν Τουρκικά έχουν γίνει μέρος της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών τους, όπως το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας. Υπάρχει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών που μιλούν Τουρκικά, στο οποίο συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Αρκετές από τις Δημοκρατίες μας ενδιαφέρονται για συμβόλαια με το Συμβούλιο και προωθούν τα σχέδιά τους. Υπάρχει ο TURKSOY (ο διεθνής οργανισμός Τουρκικού πολιτισμού). Υπάρχει η συνέλευση των κοινοβουλίων των χωρών που μιλούν Τουρκικά. Όλοι αυτοί λειτουργούν επί πολλά χρόνια. Η συνεργασία τους βασίζεται κυρίως σε πολιτιστικά, γλωσσικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Μιλώντας για το Μεγάλο Τουράν, ως υπερεθνική οντότητα υπό ιστορικό πρίσμα, δεν πιστεύω πως η Τουρκία το επιδιώκει. Δεν βλέπω το πως πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και πλέον ανεξάρτητες χώρες, μπορούν να υποστηρίξουν με κάποιο τρόπο την ιδέα αυτή. Αντιθέτως, οι πολιτικές τους επικεντρώνονται στο πως θα ισχυροποιήσουν την ανεξαρτησία τους.
Η Τουρκία έχει τα συμφέροντά της που περιλαμβάνουν μέλη φυλών που μιλάνε την ίδια γλώσσα (Τουρκικά). Εμείς επίσης επιθυμούμε να επικοινωνούν οι Ρώσοι. Δημιουργήσαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο οργανισμών για τους συμπατριώτες μας σε άλλες χώρες. Ανοίγουμε Ρωσικά Κέντρα σε πανεπιστήμια διαφόρων χωρών με μοναδικούς σκοπούς τους γλωσσικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους επιστημονικούς.
Το κέντρο για την Ρωσική γλώσσα και τον Πολιτισμό που δημιουργήθηκε από το ίδρυμα Russkiy Mir έκλεισε πρόσφατα στην Κρακοβία (της Πολωνίας). Πρόκειται για ένα αναμενόμενο βήμα από την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, που μάχονται οτιδήποτε Ρωσικό. Η Ουκρανία τους ακολούθησε και έκλεισε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά (που χρησιμοποιούσαν την Ρωσική γλώσσα), επιβάλλοντας γλωσσική απαγόρευση. Το γνωρίζουμε καλά το θέμα. Θα φέρνουμε το θέμα στο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΗΕ. Δεν γίνεται να προσποιούμαστε πως αυτά γίνονται εξαιτίας της ηλικίας των Ουκρανών, που, όπως λένε, και της κακής τους μοίρας. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επομένως είναι υπεύθυνοι για τις διαταγές που δίνουν. Η ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, ως μέλη της Νορμανδίας, αποφεύγουν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους όταν πρόκειται να «διδάξουν» την Ουκρανία να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ, κάτι που αποτελεί διαχρονική συμπεριφορά, που δεν έχει καλό αντίκτυπο στην Γερμανία και τη Γαλλία
».

Στην ερώτηση για την ισχυρότερη θέση της Άγκυρας, τον ενεργό της ρόλο στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο (την οποία δεν είχε επισκεφτεί Τούρκος Πρόεδρος για πολλά χρόνια) και το τι σκέπτεται η Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε:

«Όσον αφορά την Τουρκία και την Βόρεια Κύπρο, το βλέπουμε ως σχέσεις της Άγκυρας με συμπατριώτες της. Δεν έχω μάθει ότι η Τουρκία αρνείται να τιμήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του ΟΗΕ για τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και τη δημιουργία δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Υπάρχουν απόψεις για το αν η ομοσπονδία θα είναι ισχυρή ή χαλαρή. Αλλά δεν υπάρχει διαφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία χώρα. Όμως, όχι πριν πολύ καιρό, ήταν κοινή άποψη ότι το όλο εγχείρημα θα αποτύγχανε και θα έπρεπε να δημιουργηθούν δύο χώρες. Καταλαβαίνουμε ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους να ζουν με ισότητα και να διατηρηθούν τα δικαιώματά τους. Υποστηρίζουμε την ιδέα ότι τα ίδια κίνητρα με τα οποία η Τουρκία εξηγεί τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων αυτών για υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να καθορίζουν τον διάλογό της με την Ελλάδα.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2021, μίλησα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, που μου είπε ότι στις 25 Ιανουαρίου 2021 που μου είπε ότι είχε μια διερευνητική συνομιλία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν συμφώνησαν σε όλα. Αλλά είναι καλά νέα το ότι άρχισαν να συνομιλούν. Συμφώνησαν να συνεχίσουν. Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνεχίσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των Προέδρων Πούτιν και Ερντογάν για τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και διμερή θέματα. Νέες μονάδες του πυρηνικού σταθμού (στην Τουρκία) είναι υπό κατασκευή, ο αγωγός TurkStream κατασκευάζεται. Υπάρχουν πολλά κοινά θέματα μεταξύ των χωρών μας που αφορούν την ενέργεια.
Τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο Ρωσίας – Αφρικής στο Σότσι. Έλαβαν μέρος αριθμός ρεκόρ Προέδρων και Πρωθυπουργών χωρών. Στο συνέδριο εξετάστηκαν προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεών μας με τις Αφρικανικές χώρες και οι τρέχουσες σχέσεις μας, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών επέκτασης της παρουσίας μας στην Αφρική, όπου οι πολιτικοί επιστήμονες πιστεύουν πως είναι πολλά υποσχόμενες μακροπρόθεσμα. Επίσης εξετάσαμε και την παρουσία άλλων χωρών στην Αφρική. Από το 2020, οι Τουρκικές πρεσβείες στην Αφρική αυξήθηκαν από 12 σε 42. Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Αφρικανικών χωρών υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και της Ρωσίας στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε πως η Τουρκία έχει δυνατότητες
».

Στην ερώτηση για το ότι ίσως η Τουρκία να είναι δυσαρεστημένη επειδή στην ΕΕ δεν τη δέχονται, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε:

«Πιστεύω πως αυτό είναι σωστό από μία άποψη. Στις επαφές της με την ΕΕ, η Άγκυρα συνεχίζει να επιμένει ότι η ΕΕ της υποσχέθηκε ένταξη.  Η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της και κερδίζει σε ειδικό βάρος παρά τα υπάρχοντα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα. Η Τουρκία προχωρά κυρίως συγκεντρώνοντας το εθνικό της χρέος, αλλά αυτό το μοντέλο είναι ευρέως κοινό σε όλο τον κόσμο».

Από αυτά που είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών διαπιστώνουμε ότι «στάζει μέλι» για την Τουρκία, για τις κινήσεις της οποίας δεν ανησυχεί. Το γεγονός ότι ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για το θέμα του παντουρκισμού (Μεγάλο Τουράν) θα πρέπει να ανησυχεί την Ρωσία, καθώς η μεγάλη ιδέα των Τούρκων για δημιουργία μιας νέα αυτοκρατορίας φαίνεται πως υλοποιείται και δεν θα σταματήσει εάν απλώς το απαιτήσει η Ρωσία. Αν δεν φροντίζουν οι Ρώσοι να κόψουν από τώρα τις όποιες φαντασιώσεις των Τούρκων για το Μεγάλο Τουράν, τότε τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν προ απροόπτων και προ τετελεσμένων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Χάρτης του Μεγάλου Τουράν όπως το ονειρεύονται οι Τουρκόφωνοι και κυρίως οι Τούρκοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου