Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Γερμανία: να χρηματοδοτήσουμε την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου

Υπό τον κίνδυνο να ξεμείνει από ενέργεια η Γερμανία, ζητά την επιστροφή στους υδρογονάνθρακες!

Έτσι, η Γερμανία πιέζει τα κράτη του G7 να διακόψουν τη δέσμευσή τους για διακοπή της χρηματοδότησης των έργων για ορυκτά καύσιμα ως το τέλος του έτους και να συνεχίζουν την χρηματοδότηση. 

Αυτό θα αποτελούσε σημαντική ανατροπή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει την πρόσβαση σε ενεργειακά αποθέματα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Το προσχέδιο του κειμένου των G7 αναφέρει ότι καλούνται οι 7 χώρες «να αναγνωρίσουν ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από τον δημόσιο τομέα σε σχέση με το φυσικό αέριο, είναι απαραίτητες ως μια προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση».

Στην πρόταση τονίζεται ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται «με τρόπο συνεπή προς τους στόχους για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται περιοριστικά αποτελέσματα».

Το κείμενο παραμένει υπό συζήτηση και μπορεί να αλλάξει προτού οι ηγέτες του G7 πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις αύριο Κυριακή με οικοδεσπότη τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στην πρόταση. 

Άτομο που γνωρίζει για τις συζητήσεις είπε ότι η Ιταλία δεν αντιτίθεται ενεργά στη Γερμανική πρόταση. Η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ρωσικό αέριο. Την Παρασκευή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου από 40% πέρυσι, σε 25% μέσω υπογραφής νέων συμφωνιών για φυσικό αέριο με το Κονγκό, την Αλγερία και την Αγκόλα.

Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η Ιταλία δεν υποστήριξε την ιδέα της Γερμανίας, αφού βολεύτηκε με εισαγωγές από την Αφρική.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει εναλλακτικές πηγές καυσίμου στο Ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τις ενεργειακές αγορές, όπως συνέβη με την Lehman Brothers. 

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν από ρεύμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου.

Η Γερμανία για να ανταποκριθεί στις περικοπές του Ρωσικού φυσικού αερίου, έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τα εργοστάσια άνθρακα και παρείχε χρηματοδότηση για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Πάντως η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, μια ομάδα βιομηχανικού λόμπι, προτρέπει τους G7 να ενισχύσουν την πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία.

Μια κίνηση μετατόπισης των G7 από τη δέσμευση για τον περιορισμό της χρήσης υδρογονανθράκων που ξεκίνησε πέρυσι και επιβεβαιώθηκε τον Μάιο, θα αποτελούσε ανατροπή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν πιο δύσκολο να συσπειρωθεί ο υπόλοιπος κόσμος γύρω από πιο αυστηρούς στόχους και άμεσες επενδύσεις προς καθαρότερες πηγές ενέργειας, υποστηρίζει το Bloomberg.

Θα ήταν επίσης αντίθετη με τη συμβουλή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Προφανώς, εφόσον ο Δυτικός κόσμος συνεχίσει να κυνηγά το όραμα της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να κρυώνει τον χειμώνα, ενώ οι βιομηχανίες θα πρέπει να λειτουργούν εκ περιτροπής λόγω έλλειψης καυσίμων, κάτι που θα σημάνει απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων.

Οι Υπουργοί της G7, αναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους να τερματίσουν την άμεση διεθνή χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων έως το τέλος του 2022, αναγνώρισαν για πρώτη φορά ότι οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ήταν ασύμβατες με τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι G7 επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να τερματιστούν οι «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025, δηλαδή δίνεται μια τριετής παράταση, μήπως και λυθεί το πρόβλημα με τη Ρωσία.

Οι Υπουργοί αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στον τομέα του LNG ήταν μια απαραίτητη απάντηση στην τρέχουσα κρίση «με τρόπο συνεπή με τους στόχους για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται περιοριστικά αποτελέσματα».

Η περίοδος αυτή αποτελεί την απόλυτη ευκαιρία για την Ελλάδα να επιταχύνει την έρευνα και εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος της ΑΟΖ της, εφόσον επιτέλους αυτή οριοθετηθεί, έστω και μονομερώς, με κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ που θα είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Περεταίρω καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται. Η αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου