Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Δύο Ρωσικές πυρηνικές ερευνητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν στη Βολιβία

Η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία δύο εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας στη Λατινική Αμερική, την περιοχή που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλέπουν Ρωσική διείσδυση.


Η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της σε φιλικές χώρες, με τη Βολιβία να αντιτίθεται παραδοσιακή στην Αμερικανική επιρροή στη Νότια Αμερική, επιτρέποντας στη Ρωσία να εξαπλωθεί σε περιοχές πολύ κοντά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Express, το έργο ολοκληρώθηκε από τον Ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosatom που έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία τις πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του κέντρου πυρηνικής έρευνας και τεχνολογίας σήμερα.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ένα κύκλοτρο, ραδιοφαρμακευτικό συγκρότημα και ένα κέντρο ακτινοβολίας πολλαπλών χρήσεων, στο El Alto. Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να παρέχουν στα κέντρα πυρηνικής ιατρικής της Βολιβίας ραδιοφάρμακα για περισσότερους από 5.000 ασθενείς ετησίως.

Σύμφωνα με τη Rosatom «οι πολίτες της Βολιβίας θα μπορούν να υποβληθούν έγκαιρα και σε υψηλής ποιότητας ιατρικές εξετάσεις, με τη βοήθεια προηγμένων σκευασμάτων πυρηνικής ιατρικής». Η Rosatom υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα ωφελήσει διάφορους τομείς της Βολιβίας, από την ιατρική μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια.

«Το Κέντρο θα διασφαλίσει την ευρεία χρήση των τεχνολογιών πυρηνικής φυσικής και ακτινοβολίας στη γεωργία, την ιατρική, τη βιομηχανία και άλλους σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής, όχι μόνο στη Βολιβία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Εκτός από το κύκλοτρο, το ραδιοφαρμακευτικό συγκρότημα και το κέντρο ακτινοβολίας πολλαπλών χρήσεων, οι εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με έναν ερευνητικό αντιδραστήρα νερού υπό πίεση ονομαστικής ισχύος 200 kW».

Οποιαδήποτε Ρωσική πυρηνική εμπλοκή στη Νότια Αμερική θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με κράτη που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις ΗΠΑ.

Κατά την κρίση των πυραύλων της Κούβας τη δεκαετία του 1960 οι Αμερικανοί φοβήθηκαν πραγματικά ένα πυρηνικό χτύπημα από Σοβιετικούς πυραύλους.

Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν δείξει ανοιχτά την αντίθεσή τους στην επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, επιχειρώντας να αποκτήσουν στενότερες σχέσεις με αδέσμευτες χώρες και τη Ρωσία. Στη Βενεζουέλα ο Πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος στην προσπάθεια να τεθεί ο Χουάν Γκουαϊδό στην εξουσία. Η Ρωσία βρήκε κάποια υποστήριξη στη Λατινική Αμερική από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βολιβίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου