Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε συνομιλίες με τις Κινεζικές αρχές και εταιρείες για την εκμετάλλευση ορυχείων, για κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν προκαταρκτικό σύμφωνο για την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε με τον Κινέζο Υπουργό Εθνικών Πόρων Γουάνγκ Γκουανγκούα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο όπου συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών και σπάνιων γαιών.
Η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς. Ο πρώτος κατασκευάζεται στο Άκουγιου από την Rosatom. Ο δεύτερος θα κατασκευαστεί στη Σινώπη επίσης από την Rosatom. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ. Ο τρίτος θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Θράκη στα σύνορα με την Βουλγαρία στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, από Κινεζική εταιρεία.
Σκοπός της Τουρκίας είναι να αποκτήσει 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να έχει την άδεια της διεθνούς ατομικής επιτροπής να εμπλουτίζει ουράνιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, δεδομένης της δημόσιας τοποθέτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε με εκπροσώπους της κρατικής Κινεζικής εταιρείας ενέργειας και επενδύσεων (SPIC), ενός κορυφαίου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας με ικανότητα λειτουργίας πυρηνικού σταθμού, που διαθέτει τους μεγαλύτερους ανανεώσιμους πόρους μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Κίνας.
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι ορίστηκε οδικός χάρτης για έργα πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών. Επίσης συζητήθηκε η κατασκευή συμβατικών και αρθρωτών αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία από την Κίνα.
Αξιολογήθηκαν επίσης διαφορετικά επενδυτικά μοντέλα με τον κινεζικό γίγαντα μπαταριών CATL για την κατασκευή εργοστασίου αποθήκευσης μπαταριών στην Τουρκία, για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και εξόρυξης.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου