Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Στους BRICS η Τουρκία;

Άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Τουρκίας. Με την ανακοίνωσης της πρόθεσης για ένταξή της στους BRICS, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα σπεύσουν να την δελεάσουν μέσω ανταλλαγμάτων, για να μην ενταχθεί.


Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ανέφερε τη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιδίωξη νέων ευκαιριών για συνεργασία με διαφορετικούς εταίρους σε πλατφόρμες όπως οι BRICS. Είπε επίσης ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.

Η Τουρκία θα ήθελε να ενταχθεί στους BRICS και το θέμα θα συζητηθεί στην Υπουργική συνάντηση των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.

«Σίγουρα, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Θα δούμε λοιπόν πώς θα πάει φέτος. […] Ψάχνουμε για εναλλακτικές» είπε στην εφημερίδα South China Morning Post ο Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επομένως οι Τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο των BRICS ως εναλλακτική πλατφόρμα ένταξης.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι BRICS, ως σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας, προσφέρουν σε ορισμένες άλλες χώρες μια καλή εναλλακτική λύση. Βλέπουμε δυνατότητες στους BRICS» πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των BRICS αναμένεται να είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ,) να ενταχθεί στους BRICS.

Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον η ένταξη της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας στους BRICS. Ρωσία και Κίνα θα τρίβουν τα χέρια τους για το κάζο των ΗΠΑ, που θα έχουν χάσει την Τουρκία. Διότι εάν η Τουρκία παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ενταχθεί στους BRICS, θα πρέπει να δημιουργηθεί ο μηχανισμός αποβολής της από την βορειοατλαντική συμμαχία. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί εξευτελισμό και του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου