Μπορεί επί 5 χρόνια να μην είχε προσκληθεί η Τουρκία στις Βρυξέλλες, με το που προσκλήθηκε έθεσε τους δικούς της όρους για την συνέχιση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Με την ανοχή των Ευρωπαίων, αλλά και της Ελλάδας και της Κύπρου, η Τουρκία διά του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, προσκλήθηκε ξανά στις Βρυξέλλες. Εκεί, κατά τη συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, συμφωνήθηκε ότι οι δύο χώρες διαφωνούν, αλλά έγινε σαφές ότι η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, με τους δικούς της όρους.
«Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Κυπριακού προβλήματος με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.
Δηλαδή η Τουρκία λέει στην ΕΕ, ότι δεν έχει σημασία που κατέχει το 33% ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν έχει σημασία που δεν αναγνωρίζει διπλωματικά την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πρώτα να λυθεί το ζήτημα αυτό και μετά να ξεκινήσουν και πάλι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αφήστε την Κύπρο, είναι άνευ αξίας, εγώ η μεγάλη και ισχυρή Τουρκία θα ωφελήσω την ΕΕ με την ένταξή μου πολύ περισσότερο, είναι το Τουρκικό αφήγημα, που όπως φαίνεται χάφτουν οι Ευρωπαίοι, ίσως και η Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του και σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει εκφράσει αυτό με σαφήνεια.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια θετική ατζέντα. Εάν η ΕΕ επιδείξει θετική προσέγγιση με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων» είπε αλαζονικά ο Χακάν Φιντάν απευθυνόμενος στην ΕΕ.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε τεχνικά ζητήματα προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών την επόμενη περίοδο. Αν και υπάρχουν εμφανείς διαφορές απόψεων μεταξύ των πλευρών, ειδικά στο Κυπριακό, η πτέρυγα της ΕΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης της βάσης του διαλόγου.
Πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε λεπτομερώς στη στάση της Τουρκίας, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία έκδοσης βίζας μέχρι την ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης, από την άρση των περιορισμών της 15ης Ιουλίου 2019 έως την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Φιντάν σημείωσε ότι, κατά προτεραιότητα, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου που ανεστάλησαν το 2019. Το γενικό κλίμα της συνάντησης αποκάλυψε ότι και οι δύο πλευρές ήταν υπέρ του διαλόγου και της προόδου, αλλά τα προβλήματα παρέμειναν, αναφέρουν Τουρκικά δημοσιεύματα.
Ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ελλάδας στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ και διήρκησε περίπου μία ώρα, η Ελληνική πλευρά έδωσε το μήνυμα ότι υποστηρίζει κατ' αρχήν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά απαιτείται ο σεβασμός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών, όπως επίσης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, αναφέρουν Τουρκικά δημοσιεύματα.
Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερο συντονισμό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τονίστηκε ότι χρειάζεται ένα θετικό κλίμα χωρίς εντάσεις. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όλα αυτά ενόψει των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία φυσικά θέτει συνεχώς νέα θέματα και δημιουργεί δυσκολίες, με απώτερο σκοπό την διχοτόμηση της Κύπρου. Εδώ θα φανούν και οι πραγματικές Αρχές των Ευρωπαίων. Είναι ίδιες για την περίπτωση της Ουκρανίας και της Κύπρου, όπου υπάρχει εισβολή και κατοχή εδαφών ή έχουμε την καλή Τουρκία και την κακή Ρωσία;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου