Το Ταμείο αναμένεται να αποδεχθεί τη συνένωση των δόσεων καθώς το θέμα είναι τυπικό. Το σενάριο αυτό έχει επαναληφθεί μόνο μία φορά στην ιστορία του ΔΝΤ, καθώς αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τους κανονισμούς του οργανισμού για λόγους διοικητικής διευκόλυνσης χωρών που έχουν να κάνουν πολλές πληρωμές στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα και ταυτόχρονα ελπίζεται ότι θα δώσει χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Το σχετικό αίτημα μεταβιβάσθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η έγκριση της διοίκησης του ΔΝΤ είναι τυπική και δεν χρειάζεται η σύγκλιση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη συνέντευξη τύπου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποθέσει ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, αφού η Ελληνική κυβέρνηση χθες έλεγε ότι θα πληρωθεί η σημερινή δόση και «να μην ανησυχεί» το ΔΝΤ.
Όμως, μετά το Ελληνικό αίτημα, εμφανίστηκε ενοχλημένη η Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο MEGA, δεν άρεσε στους αξιωματούχους του ΔΝΤ η εξέλιξη της μη πληρωμής.
Σύμφωνα με το MEGA, το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή, έχει ισχυρή γνώμη για το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά και η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι, είναι η Ελλάδα να προτείνει και να εφαρμόσει ισοδύναμα μέτρα με το ίδιο αποτέλεσμα, κάτι που η κ. Λαγκάρντ ονόμασε ευελιξία!
Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτησε τις «δημιουργικές συζητήσεις» στις Βρυξέλλες που όπως είπε «δίνουν χρονικό παράθυρο για να ακούσουμε τις απόψεις της Ελληνικής κυβέρνησης στην κοινή πρόταση των θεσμών».
Όπως είπε, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και το ΔΝΤ είναι ευέλικτο να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων, εφόσον αυτά συνοδεύονται από σταθερή εφαρμογή.
Σε ερωτήσεις για τη στάση του ΔΝΤ στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, είπε ότι δεν θέλει να το απομονώσει καθώς το πρόγραμμα «πρέπει συνολικά να βγάζει νόημα».
Για το λόγο αυτό, είπε, το ΔΝΤ δείχνει ευελιξία στην αξιολόγηση των μέτρων προς τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Όπως τόνισε όμως, «αν υπάρχει απομάκρυνση από αυτούς τους στόχους θα πρέπει να εξετασθεί χρηματοδότηση, που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το χρέος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από τα επιτόκια και τις λήξεις».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι μία χρεοκοπία ή πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Αμερικανική οικονομία, αν και τόνισε ότι υπάρχουν τόσες αβεβαιότητες που το λέει με κάθε επιφύλαξη… Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ευρωζώνη έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατευθεί.
Φαίνεται πάντως ότι η συγκέντρωση των δόσεων και το αίτημα της Ελλάδας να μην πληρώσει τώρα, αλλά στο τέλος του μήνα, είναι η αντίπραξη στα πολύ σκληρά μέτρα που ζητάνε οι «εταίροι».
Γιατί όμως οι προτάσεις που έκανε τώρα η Ελληνική κυβέρνηση κάτω από την πίεση των δανειστών, δεν έγιναν αμέσως μετά την 20η Φεβρουαρίου; Ήμασταν ανέτοιμοι ή αλλιώς αναμενόταν η κατάσταση; Σίγουρα χάθηκε πολύτιμος χρόνος με βαριές συνέπειες για την εσωτερική οικονομία.
Όμως και οι δανειστές κινούνται με έναν τρόπο που είναι πραγματικά απαράδεκτος, καθώς εξαιρετικά έγκυρη πηγή ενημέρωσε πως για όποιο μέτρο λέει όχι η Αθήνα, οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα, με τον τελικό λογαριασμό να πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα!!!
Την περίπλοκη κατάσταση που βρίσκεται η «διαπραγμάτευση» και το αλαλούμ ακόμη και μεταξύ των δανειστών, που δεν έχουν ενιαία στάση έναντι της Ελλάδας, έφερε στη δημοσιότητα ο Νίκος Χατζηνικολάου μέσω του STAR.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου, στη συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Λαγκάρντ, παρέστη και ο Πωλ Τόμσεν, ο οποίος στο ξεκίνημα της συζήτησης είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τη χρονιά που τρέχει, πρέπει να είναι 2% και όχι 1%, όπως ζητάει η Αθήνα, κάτι που δείχνουν να συμφωνούν το Βερολίνο και το Παρίσι. Όμως, ο Τόμσεν πρόσθεσε ότι «έχετε δύο δρόμους, ή 2% πλεόνασμα ή αν το πάτε στο 1% μειώστε το χρέος. Κάντε αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να μπορεί να αντέξει η Ελληνική οικονομία».
Αυτή η πρόταση του Τόμσεν δεν έγινε αποδεκτή από τη Μέρκελ, η οποία εκνευρίστηκε και τον πέταξε έξω από τη σύσκεψη με «αυστηρή ευγένεια»...
Την ώρα που οι «θεσμοί» δείχνουν την αδιαλλαξία τους προς την Ελλάδα, προσπαθώντας να την τιμωρήσουν για τα λάθη του παρελθόντος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προεδρεύοντας στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, έκανε λόγο για μέγγενη των δανειστών κάτω από την οποία στενάζει η χώρα. Η πρόεδρος της Βουλής είπε πως σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι απαιτήσεις της χώρας μας από τη Γερμανία ανέρχονται στα 280 με 340 δισ. ευρώ.
Ο επίτιμος γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Παναγιώτης Καρακούσης, ο οποίος συμμετείχε στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών που συνέταξε την έκθεση για το χρέος, τόνισε ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι η χώρα μας έχει απεμπολήσει ή αποσύρει καμία απαίτησή της ούτε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γίνεται επομένως κατανοητό πως αν η Ελλάδα αναγκάσει τη Γερμανία να πληρώσει τα οφειλόμενα, τότε το χρέος της Ελλάδας θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς σήμερα ανέρχεται στα 312 δις. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας αποτελούν οι δηλώσεις του συντονιστή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Άμος Χόχσταϊν, κατά το 31ο συνέδριο της παγκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ.
Σύμφωνα με τον Κυπριακό Τύπο, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, αν προχωρήσει ο Τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης και ζήτησε τη βοήθεια της Κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί ο Τουρκικός αγωγός, καθώς εκτίμησε ότι αυτός θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια, αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία!
Κύκλοι του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στον Αμερικανό αξιωματούχο, υπογράμμισαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του Ελληνικού λαού, ενώ ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με Ρωσικό φυσικό αέριο από το Ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθήσει στη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλλει στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.
Το παιχνίδι είναι σκληρό, καθώς παίζονται πολλά, πάρα πολλά και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά και (γιατί όχι) νεοταξίτικης υποταγής ή ελευθερίας…
Με πληροφορίες από τα kathimerini.gr enikos.gr topontiki.gr defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου