Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Στροφή από Αθήνα στα ενεργειακά

Επιτάχυνση των σχεδιασμών που θα καταστήσουν τη Βόρεια Ελλάδα ως έναν περιφερειακό κόμβο ενέργειας και παράλληλα θα συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση των Βαλκανίων από τη Ρωσία, συνιστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι χθεσινές επαφές του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τη βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Ντάνιελ Μίτοφ, επιβεβαιώνουν την ουσιαστική μεταστροφή της Ελλάδας προς τον Αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, στον οποίο εντάσσονται σαφώς η εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

Οι χθεσινές συναντήσεις έρχονται σε συνέχεια των πολλαπλών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη, αλλά και της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Άμος Χοχστάιν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Και αποτελούν προπομπό της επικείμενης επίσκεψης του κ. Τζον Κέρι στην Ελλάδα, όταν αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω η συζήτηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτελεί κοινή βούληση να προωθηθούν τόσο ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, όσο και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς LNG από τα νέα κοιτάσματα της Μεσογείου και δη, εκείνα που έχουν εντοπισθεί στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.



Η καθυστέρηση στην προώθηση του TAP αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την ταχύτερη ώθηση στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του IGB, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία των Βαλκανίων από τον κάθετο άξονα Ελλάδας - Βουλγαρίας και από εκεί στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Στην Αθήνα σημειώνεται ως ποιοτική διαφορά η διάθεση που έχει εκφραστεί από την Αμερικανική πλευρά να συμμετάσχουν με εταιρείες τους στο έργο που αφορά τον τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης.

Η κ. Νούλαντ, μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον κ. Κοτζιά, δήλωσε ενθουσιασμένη «με τον ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», αναφερόμενη στη διασύνδεση της χώρας με τη Βουλγαρία. Εκτίμησε ότι υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες και επισήμανε ότι η συζήτησή της με τον κ. Κοτζιά επί των ενεργειακών θεμάτων ήταν σε βάθος. Η κ. Νούλαντ αναφέρθηκε, επίσης, και στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυρός εταίρος» της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, όταν ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις.



Νωρίτερα, ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, μετά και τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, χαρακτήρισε τον IGB ως τον «πιο σημαντικό συνδετικό κρίκο όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενέργειας». Ο κ. Μίτοφ επισήμανε ότι ο IGB αλλά και οι διασυνδέσεις του με τη Ρουμανία, τη Σερβία και από εκεί προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη «θα εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αγοράς φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε., οπότε θα συμπιεστούν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού και έτσι κάποιες χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία, δεν θα εξαρτώνται πλήρως από μια πηγή όσον αφορά την παροχή και τροφοδοσία φυσικού αερίου».

Τη συμφωνία του με τον κ. Μίτοφ εξέφρασε και ο κ. Κοτζιάς ο οποίος επισήμανε πως «ο κόσμος αλλάζει. Και αλλάζουν και οι πηγές ενέργειας». Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ως το 2017 να έχουν τελειώσει οι βασικές εργασίες του νέου έργου.

Πηγή:
Βασίλης Νέδος
http://www.kathimerini.gr/835803/article/epikairothta/politikh/strofh-apo-a8hna-sta-energeiaka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου