Σε casus belli προχώρησε η Τουρκία, με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσω του ΟΗΕ, αμφισβητώντας την ΑΟΖ της Κύπρου Δυτικά του 32ου μεσημβρινού και απαγορεύοντάς της να προβεί σε εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Η επισημοποίηση του άτυπου casus belli εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, (της Ιταλο-Γαλλικής κοινοπραξία ΕΝΙ/Total) προχώρησε η Τουρκία με το κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 12 Απρίλιου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου (Feridun Sinirlioğlu).
Με το έγγραφο Α/71/875-S/2017/321 το οποίο κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του «Law of the Sea Bulletin» η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Στην επιστολή του ο Φεριντούν Σινιρλίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος αξιωματούχος επαναλαμβάνει την Τουρκική θέση με τον μονομερή, αυθαίρετο και παράνομο καθορισμό των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας (continental shelf), όπως έχει δηλωθεί με μια σειρά από ρηματικές διακοινώσεις της Τουρκίας στον ΟΗΕ για ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32˚16’18’’E.
Με τον μονομερή αυτό ορισμό της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της. Συγχρόνως, εξαφανίζεται όλη η Ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των Ελληνικών νησιών, που περιέρχεται στην Τουρκία.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ότι η συγκεκριμένη «αποκαλούμενη άδεια» που δόθηκε από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» για το «Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto και ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας για την έρευνα και την εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Με επίσημο πλέον τρόπο η Τουρκία επαναφέρει και μέσω του ΟΗΕ τις απειλές της εναντίον της Κύπρου και των ξένων πετρελαϊκών εταιριών, καθώς ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ότι η Τουρκία «έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα» και παραπέμπει επίσης στην επίσημη δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 6ης Απριλίου.
Όπως γράφει ο ιστότοπος Liberal, δεν είναι τυχαίο ότι το κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ανάλυση, σύμφωνα με την οποία ο τούρκος Αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου με την παρουσία του στο τουρκικό πολεμικό σκάφος TCG Gaziantep προκειμένου να παρακολουθήσει τις σεισμικές έρευνες του Barbaros στα ανοιχτά του ψευδοκράτους, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά της.
Σε άρθρο του το πρακτορείο Anadolu επιρρίπτει την ευθύνη για την ένταση στην Κυπριακή Δημοκρατία με τον ισχυρισμό ότι η «διοίκηση της νότιας Κύπρου, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων υπέγραψε συμφωνίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων με διεθνείς εταιρίες και κοινοπραξίες» και επισημαίνει ότι η επίσκεψη στην περιοχή του Μπουλέντ Μποστάνογλου που συνοδεύονταν και από τον ναύαρχο Φεϊσελ Κοσελέ αποτελεί «σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί με κανέναν τρόπο στις ξένες εταιρίες να προχωρήσουν εντός του χώρου αρμοδιότητας της Τουρκίας, χωρίς άδεια, σε οποιαδήποτε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».
Το άρθρο του Anadolu καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έρευνες που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα στην περιοχή της Κύπρου αποδεικνύουν ότι η Τουρκία «θα ασκήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Όπως γράφει ο ιστότοπος Mignatiou, η νέα αυτή Τουρκική παρέμβαση γίνεται την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει για τον Ιούλιο τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11. Ταυτόχρονα το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνές του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, βρισκόμενο στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Η Άγκυρα με την στήριξη και του Έσπεν Άιντα επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντάς τα ως προϋπόθεση για την «πρόοδο» των συνομιλιών και δήθεν για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και η προοπτική επανάληψης μιας νέας Γενεύης.
Η Λευκωσία απάντησε στην Τουρκική πρόκληαη, απορρίπτοντας τις Τουρκικές θέσεις. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» και πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου δει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου