Τον περασμένο μήνα, Ρώσοι χάκερ κατηγορήθηκαν από τον Ειδικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, ότι για χρόνια προσπαθούσαν να υποκλέψουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία ανώτερων ορθόδοξων χριστιανών κληρικών, απεικονίζοντας την σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για το θρησκευτικό μέλλον της Ουκρανίας.
Οι στόχοι περιελάμβαναν κορυφαίους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που περιγράφεται ως ο πρώτος μεταξύ ίσων στην Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, γράφει σε εκτενές άρθρο του το Associated Press.
Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εξετάζει επί του παρόντος εάν θα δεχθεί την προσπάθεια της Ουκρανίας να αποσύρει την εκκλησία της χώρας από τη σύνδεσή της με τη Ρωσία, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των αυτονομιστών της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από μια λίστα με 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρείχε πέρυσι η εταιρεία Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies.
Το AP επεξεργάζεται τα δεδομένα εδώ και μήνες, ανακαλύπτοντας πώς μια ομάδα Ρώσων χάκερ, γνωστών ως Fancy Bear, προσπάθησε να σπάσει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Δημοκρατών στις ΗΠΑ, εταιρειών με συμβόλαια στην Άμυνα, των μυστικών υπηρεσιών, δημοσιογράφων, ακόμη και των συζύγων Αμερικανών στρατιωτικών.
Τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της έρευνας του Ρόμπερτ Μούλερ σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η δικαστική επιτροπή των ΗΠΑ εντόπισε 12 Ρώσους μυστικούς πράκτορες να βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην ομάδα της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Η στόχευση υψηλού προφίλ θρησκευτικών προσωπικοτήτων, καταδεικνύει το ευρύ πλέγμα των κυβερνοπρακτόρων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της χορήγησης του Αυτοκέφαλου, ή αλλιώς την πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία, που ζητούν οι Ουκρανοί. Ο διαχωρισμός της μεγαλύτερης ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας θα αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός, ενώ θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη δύναμη και το κύρος του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο αυτοτοποθετείται ως ηγέτης στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα.
Η Ουκρανία πιέζει σκληρά για ένα θρησκευτικό διαζύγιο από τη Ρωσία και ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι το θέμα θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και τον επόμενο μήνα.
«Αν κάτι τέτοιο συμβεί στο κατώφλι τους, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τους ισχυρισμούς του υπερκρατικού ρόλου της Μόσχας», δήλωσε ο Βασίλειος Μακρίδης, ειδικός στο Ορθόδοξο Χριστιανισμό στο Πανεπιστήμιο της Erfurt στη Γερμανία. «Είναι κάτι που δεν νομίζω ότι θα δεχτούν».
Το Κρεμλίνο προσπαθεί να βοηθήσει τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να διατηρήσει τον παραδοσιακό του ρόλο ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανκοίνωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την κυβερνοπειρατεία και αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια. Ρώσοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν το AP σε προηγούμενες αρνήσεις του Κρεμλίνου αναφορικά με τους Fancy Bear, παρά το αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για το αντίθετο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko πήγε τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να πείσει τον Πατριάρχη να συμφωνήσει στον διαχωρισμό των εκκλησιών, τον οποίο χαρακτήρισε ως «θέμα ανεξαρτησίας και εθνικής μας ασφάλειας». Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος θα πάει στην Τουρκία αργότερα αυτή την εβδομάδα, σε μια ύστατη προσπάθεια να την αποτρέψει.
Ο Hilarion Alfeyev, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου στο εξωτερικό, προειδοποίησε ότι η ανεξαρτητοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει στο μεγαλύτερο χριστιανικό σχίσμα από το 1054, όταν χωρίστηκαν οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ορθόδοξη ενότητα θα θαφτεί», δήλωσε ο Αλφέγεφ.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου Νίκος-Γιώργος Παπαχρήστου είπε μέσω τηλεφώνου: «Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της ιστορίας».
Άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας μίλησαν στο AP για την κυβερνοπειρατεία υπό καθεστώς ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση για να μιλήσουν στα ΜΜΕ.
Ο Βαρθολομαίος, που είναι 78 ετών, δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δήλωσαν στο AP αξιωματούχοι της εκκλησίας. Αλλά οι βοηθοί του χρησιμοποιούν και η λίστα της Secureworks δείχνει τις προσπάθειες χακαρίσματος των λογαριασμών του G-mail.
Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετοί μητροπολίτες, όπως ο Βαρθολομαίος Σαμαράς, που είναι στενότατος συνεργάτης του Πατριάρχη, ο Εμμανουήλ Αδαμάκης, ένας ιεράρχης με επιρροή στην εκκλησία και ο Ελπιδόφορος Λαμπρινιάδης, υπεύθυνος σεμιναρίων στο Τουρκικό νησί της Χάλκης. Όλοι αυτοί συμμετέχουν στην απόφαση για την Ουκρανία. Κανένας όμως δεν απάντησε στα μηνύματα του AP.
Τα παιχνίδια κατασκοπείας αποτελούν από καιρό μέρος του Ρωσικού Ορθόδοξου κόσμου.
Η Σοβιετική Ένωση έσφαξε δεκάδες χιλιάδες ιερείς στη δεκαετία του 1930. Αργότερα, οι Κομμουνιστές πήραν όσους επέζησαν από την εκκλησία και τους έφεραν υπό τις εντολές της KGB, με τους κληρικούς να κατασκοπεύουν τους αδερφούς τους και τους μετανάστες.
Ο σύνδεσμος μεταξύ της Ρωσικής αντικατασκοπείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων επέζησε και μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και την αναδιοργάνωση της KGB σε FSB, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Μόσχας Dmitry Oreshkin.
«Οι ηγέτες των εκκλησιών μας είναι συνδεδεμένοι με την FSB και οι επωμίδες τους ξεφεύγουν από τις συνήθειες τους. Παρέχουν στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο» είπε ο Dmitry Oreshkin.
Ένας στόχος που βρέθηκε από το AP είναι περίεργος, καθώς πρόκειται για τον
γραμματέα Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, τον Alexander Volkov.
Ο θεολόγος Cyril Hovorun, δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί να δει μια ρωσική ομάδα να κατασκοπεύει εγχώριους στόχους, λέγοντας ότι «πιθανώς τον ελέγχουν για καλό και για κακό». Ο Βόλκοφ δεν απάντησε στα e-mail του AP που ζητούσαν σχόλια.
Ο Hovorun είναι ασυνήθιστα ειδικευμένος για να μιλήσει για το θέμα. Το 2012, όπως ο Volkov, ήταν υπάλληλος στο Πατριαρχείου Μόσχας. Αλλά παραιτήθηκε αφού κάποιος διαρρεύσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δείχνοντας ότι υποστήριζε κρυφά τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Από τότε ο Hovorun είναι στόχος των χάκερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Secureworks, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Iron Twilight για να αναφέρεται στην ομάδα.
Ο Hovorun δήλωσε ότι πιστεύει ότι εκείνοι που δημοσίευσαν τα μηνύματά του πριν από έξι χρόνια δεν είχαν σχέση με την Fancy Bear, αλλά σημείωσε ότι το modus operandi – η κλοπή μηνυμάτων και η δημοσίευσή τους επιλεκτικά - ήταν το ίδιο.
«Έχουμε μάθει γι’ αυτή την τακτική πριν από το χακάρισμα των Δημοκρατικών», δήλωσε ο Hovorun, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπληξαν την Αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016. «Για εμάς είναι συνήθης ιστορία».
Το θρησκευτικό χακάρισμα των Ρώσων επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ ξεπερνώντας τους Ορθόδοξους, πηγαίνοντας στους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους και τους Καθολικούς, οι δραστηριότητες των οποίων ενδεχομένως να ενδιαφέρουν τη Ρωσική κυβέρνηση.
Ο John Jillions, καγκελάριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, παρείχε στο AP ένα μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» από τις 19 Ιουνίου 2015, το οποίο αργότερα επιβεβαίωσε η Secureworks πως προερχόταν από τους Fancy Bear.
Τα στοιχεία της Secureworks δείχνουν πως η Fancy Bear κυνήγησε επίσης την Ummah, μια ομάδα για Ουκρανούς μουσουλμάνους, τον ππρέσβη του Πάπα στο Κίεβο και ένα λογαριασμό που συνδέεται με την Ουκρανική Ελληνική-Καθολική εκκλησία που δέχεται την εξουσία του Βατικανού.
Επίσης, στον κατάλογο των στόχων είναι ο Yosyp Zisels, που διευθύνει την Ένωση Εβραϊκών Οργανώσεων και Κοινοτήτων της Ουκρανίας και έχει συχνά αναφερθεί ότι υπερασπίζεται τη χώρα του από τις κατηγορίες του αντισημιτισμού. Ο Zisels είπε ότι δεν γνώριζε την απόπειρα κυβερνοπειρατείας.
Οι αξιωματούχοι του Βατικανού δεν απάντησαν στα μηνύματα του AP.
Τρεις σημαντικοί Προτεστάντες που δραστηριοποιούνταν στη Μόσχα είχαν επίσης στοχοποιηθεί. Ο Hovorun είπε ότι για τους Προτεστάντες το Κρεμλίνο ήταν ιδιαίτερα καχύποπτο.
«Υπάρχει μια άποψη που μοιράζονται πολλοί στη Ρωσία, ότι όλες αυτές οι θρησκευτικές ομάδες - όπως οι Προτεστάντες, οι Ευαγγελιστές - συνδέονται με τις ΗΠΑ» είπε ο Hovorun.
Τα δεδομένα της Secureworks δείχνουν απόπειρες πειρατείας σε θρησκευτικούς στόχους το 2015 και το 2016. Άλλο υλικό που αποκτήθηκε από το AP δείχνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για συμβιβασμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ισχυριζόταν ότι προέρχεται από τον Παπαχρήστου, ο οποίος μόλις είχε διοριστεί εκπρόσωπος, έφτασε στα εισερχόμενα περίπου δώδεκα ορθόδοξων ιεραρχών.
«Αγαπητοί Ιεράρχες, Πατέρες και εν Χριστώ Αδερφοί» ξεκινούσε το e-mail, εξηγώντας ότι ο Παπαχρήστου αναλάμβανε το νέο του ρόλο ως υπεύθυνος επικοινωνιών.
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα να υπηρετήσω την Εκκλησία από αυτή τη θέση. Ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο οικοδόμησης των σχέσεων με το κοινό και τον Τύπο παρέχονται στο συνημμένο αρχείο».
Το αρχείο περιείχε λογισμικό παρακολούθησης που έμπαινε στους υπολογιστές των παραληπτών.
Ο πραγματικός αποστολέας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένει άγνωστος, καθώς ούτε η Secureworks, ούτε η CrowdStrike κατάφεραν να βγάλουν άκρη.
Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δήλωσαν στο AP ότι είχαν ενοχληθεί από την εντολή (του χάκερ) για την εκκλησία και την ακατάληπτη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, και την εσωτερική πληροφόρηση για την τοποθέτηση του Παπαχρήστου.
«Αυτός που έκανε αυτό είναι κάποιος που μας γνωρίζει», δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Οι ιερείς και οι ιεράρχες δεν αποτελούν προφανείς στόχους για κυβερνοκατασκοπεία, αλλά το Κρεμλίνο ανησυχεί, καθώς η απόφαση για την Ουκρανία πλησιάζει.
Η χορήγηση πλήρους ανεξαρτησίας στην Ουκρανική εκκλησία «θα ήταν καταστροφική για τη Ρωσία», δήλωσε ο Daniel Payne, ερευνητής στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκκλησιαστικών Μελετών του J.M. Dawson στο πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας. «Το Κίεβο είναι η Ιερουσαλήμ για τους Ρώσους Ορθοδόξους», δήλωσε ο Payne. «Εκεί όπου τα ιερά λείψανα, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες είναι ... είναι ιερά για τον λαό και για τη ρωσική ταυτότητα».
Μετάφραση: CosmoStatus
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.
Οι στόχοι περιελάμβαναν κορυφαίους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που περιγράφεται ως ο πρώτος μεταξύ ίσων στην Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, γράφει σε εκτενές άρθρο του το Associated Press.
Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εξετάζει επί του παρόντος εάν θα δεχθεί την προσπάθεια της Ουκρανίας να αποσύρει την εκκλησία της χώρας από τη σύνδεσή της με τη Ρωσία, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των αυτονομιστών της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από μια λίστα με 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρείχε πέρυσι η εταιρεία Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies.
Το AP επεξεργάζεται τα δεδομένα εδώ και μήνες, ανακαλύπτοντας πώς μια ομάδα Ρώσων χάκερ, γνωστών ως Fancy Bear, προσπάθησε να σπάσει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Δημοκρατών στις ΗΠΑ, εταιρειών με συμβόλαια στην Άμυνα, των μυστικών υπηρεσιών, δημοσιογράφων, ακόμη και των συζύγων Αμερικανών στρατιωτικών.
Τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της έρευνας του Ρόμπερτ Μούλερ σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η δικαστική επιτροπή των ΗΠΑ εντόπισε 12 Ρώσους μυστικούς πράκτορες να βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην ομάδα της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Η στόχευση υψηλού προφίλ θρησκευτικών προσωπικοτήτων, καταδεικνύει το ευρύ πλέγμα των κυβερνοπρακτόρων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της χορήγησης του Αυτοκέφαλου, ή αλλιώς την πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία, που ζητούν οι Ουκρανοί. Ο διαχωρισμός της μεγαλύτερης ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας θα αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός, ενώ θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη δύναμη και το κύρος του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο αυτοτοποθετείται ως ηγέτης στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα.
Η Ουκρανία πιέζει σκληρά για ένα θρησκευτικό διαζύγιο από τη Ρωσία και ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι το θέμα θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και τον επόμενο μήνα.
«Αν κάτι τέτοιο συμβεί στο κατώφλι τους, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τους ισχυρισμούς του υπερκρατικού ρόλου της Μόσχας», δήλωσε ο Βασίλειος Μακρίδης, ειδικός στο Ορθόδοξο Χριστιανισμό στο Πανεπιστήμιο της Erfurt στη Γερμανία. «Είναι κάτι που δεν νομίζω ότι θα δεχτούν».
Το Κρεμλίνο προσπαθεί να βοηθήσει τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να διατηρήσει τον παραδοσιακό του ρόλο ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανκοίνωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την κυβερνοπειρατεία και αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια. Ρώσοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν το AP σε προηγούμενες αρνήσεις του Κρεμλίνου αναφορικά με τους Fancy Bear, παρά το αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για το αντίθετο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko πήγε τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να πείσει τον Πατριάρχη να συμφωνήσει στον διαχωρισμό των εκκλησιών, τον οποίο χαρακτήρισε ως «θέμα ανεξαρτησίας και εθνικής μας ασφάλειας». Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος θα πάει στην Τουρκία αργότερα αυτή την εβδομάδα, σε μια ύστατη προσπάθεια να την αποτρέψει.
Ο Hilarion Alfeyev, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου στο εξωτερικό, προειδοποίησε ότι η ανεξαρτητοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει στο μεγαλύτερο χριστιανικό σχίσμα από το 1054, όταν χωρίστηκαν οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ορθόδοξη ενότητα θα θαφτεί», δήλωσε ο Αλφέγεφ.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου Νίκος-Γιώργος Παπαχρήστου είπε μέσω τηλεφώνου: «Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της ιστορίας».
Άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας μίλησαν στο AP για την κυβερνοπειρατεία υπό καθεστώς ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση για να μιλήσουν στα ΜΜΕ.
Ο Βαρθολομαίος, που είναι 78 ετών, δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δήλωσαν στο AP αξιωματούχοι της εκκλησίας. Αλλά οι βοηθοί του χρησιμοποιούν και η λίστα της Secureworks δείχνει τις προσπάθειες χακαρίσματος των λογαριασμών του G-mail.
Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετοί μητροπολίτες, όπως ο Βαρθολομαίος Σαμαράς, που είναι στενότατος συνεργάτης του Πατριάρχη, ο Εμμανουήλ Αδαμάκης, ένας ιεράρχης με επιρροή στην εκκλησία και ο Ελπιδόφορος Λαμπρινιάδης, υπεύθυνος σεμιναρίων στο Τουρκικό νησί της Χάλκης. Όλοι αυτοί συμμετέχουν στην απόφαση για την Ουκρανία. Κανένας όμως δεν απάντησε στα μηνύματα του AP.
Τα παιχνίδια κατασκοπείας αποτελούν από καιρό μέρος του Ρωσικού Ορθόδοξου κόσμου.
Η Σοβιετική Ένωση έσφαξε δεκάδες χιλιάδες ιερείς στη δεκαετία του 1930. Αργότερα, οι Κομμουνιστές πήραν όσους επέζησαν από την εκκλησία και τους έφεραν υπό τις εντολές της KGB, με τους κληρικούς να κατασκοπεύουν τους αδερφούς τους και τους μετανάστες.
Ο σύνδεσμος μεταξύ της Ρωσικής αντικατασκοπείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων επέζησε και μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και την αναδιοργάνωση της KGB σε FSB, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Μόσχας Dmitry Oreshkin.
«Οι ηγέτες των εκκλησιών μας είναι συνδεδεμένοι με την FSB και οι επωμίδες τους ξεφεύγουν από τις συνήθειες τους. Παρέχουν στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο» είπε ο Dmitry Oreshkin.
Ένας στόχος που βρέθηκε από το AP είναι περίεργος, καθώς πρόκειται για τον
γραμματέα Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, τον Alexander Volkov.
Ο θεολόγος Cyril Hovorun, δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί να δει μια ρωσική ομάδα να κατασκοπεύει εγχώριους στόχους, λέγοντας ότι «πιθανώς τον ελέγχουν για καλό και για κακό». Ο Βόλκοφ δεν απάντησε στα e-mail του AP που ζητούσαν σχόλια.
Ο Hovorun είναι ασυνήθιστα ειδικευμένος για να μιλήσει για το θέμα. Το 2012, όπως ο Volkov, ήταν υπάλληλος στο Πατριαρχείου Μόσχας. Αλλά παραιτήθηκε αφού κάποιος διαρρεύσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δείχνοντας ότι υποστήριζε κρυφά τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Από τότε ο Hovorun είναι στόχος των χάκερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Secureworks, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Iron Twilight για να αναφέρεται στην ομάδα.
Ο Hovorun δήλωσε ότι πιστεύει ότι εκείνοι που δημοσίευσαν τα μηνύματά του πριν από έξι χρόνια δεν είχαν σχέση με την Fancy Bear, αλλά σημείωσε ότι το modus operandi – η κλοπή μηνυμάτων και η δημοσίευσή τους επιλεκτικά - ήταν το ίδιο.
«Έχουμε μάθει γι’ αυτή την τακτική πριν από το χακάρισμα των Δημοκρατικών», δήλωσε ο Hovorun, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπληξαν την Αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016. «Για εμάς είναι συνήθης ιστορία».
Το θρησκευτικό χακάρισμα των Ρώσων επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ ξεπερνώντας τους Ορθόδοξους, πηγαίνοντας στους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους και τους Καθολικούς, οι δραστηριότητες των οποίων ενδεχομένως να ενδιαφέρουν τη Ρωσική κυβέρνηση.
Ο John Jillions, καγκελάριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, παρείχε στο AP ένα μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» από τις 19 Ιουνίου 2015, το οποίο αργότερα επιβεβαίωσε η Secureworks πως προερχόταν από τους Fancy Bear.
Τα στοιχεία της Secureworks δείχνουν πως η Fancy Bear κυνήγησε επίσης την Ummah, μια ομάδα για Ουκρανούς μουσουλμάνους, τον ππρέσβη του Πάπα στο Κίεβο και ένα λογαριασμό που συνδέεται με την Ουκρανική Ελληνική-Καθολική εκκλησία που δέχεται την εξουσία του Βατικανού.
Επίσης, στον κατάλογο των στόχων είναι ο Yosyp Zisels, που διευθύνει την Ένωση Εβραϊκών Οργανώσεων και Κοινοτήτων της Ουκρανίας και έχει συχνά αναφερθεί ότι υπερασπίζεται τη χώρα του από τις κατηγορίες του αντισημιτισμού. Ο Zisels είπε ότι δεν γνώριζε την απόπειρα κυβερνοπειρατείας.
Οι αξιωματούχοι του Βατικανού δεν απάντησαν στα μηνύματα του AP.
Τρεις σημαντικοί Προτεστάντες που δραστηριοποιούνταν στη Μόσχα είχαν επίσης στοχοποιηθεί. Ο Hovorun είπε ότι για τους Προτεστάντες το Κρεμλίνο ήταν ιδιαίτερα καχύποπτο.
«Υπάρχει μια άποψη που μοιράζονται πολλοί στη Ρωσία, ότι όλες αυτές οι θρησκευτικές ομάδες - όπως οι Προτεστάντες, οι Ευαγγελιστές - συνδέονται με τις ΗΠΑ» είπε ο Hovorun.
Τα δεδομένα της Secureworks δείχνουν απόπειρες πειρατείας σε θρησκευτικούς στόχους το 2015 και το 2016. Άλλο υλικό που αποκτήθηκε από το AP δείχνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για συμβιβασμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ισχυριζόταν ότι προέρχεται από τον Παπαχρήστου, ο οποίος μόλις είχε διοριστεί εκπρόσωπος, έφτασε στα εισερχόμενα περίπου δώδεκα ορθόδοξων ιεραρχών.
«Αγαπητοί Ιεράρχες, Πατέρες και εν Χριστώ Αδερφοί» ξεκινούσε το e-mail, εξηγώντας ότι ο Παπαχρήστου αναλάμβανε το νέο του ρόλο ως υπεύθυνος επικοινωνιών.
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα να υπηρετήσω την Εκκλησία από αυτή τη θέση. Ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο οικοδόμησης των σχέσεων με το κοινό και τον Τύπο παρέχονται στο συνημμένο αρχείο».
Το αρχείο περιείχε λογισμικό παρακολούθησης που έμπαινε στους υπολογιστές των παραληπτών.
Ο πραγματικός αποστολέας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένει άγνωστος, καθώς ούτε η Secureworks, ούτε η CrowdStrike κατάφεραν να βγάλουν άκρη.
Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δήλωσαν στο AP ότι είχαν ενοχληθεί από την εντολή (του χάκερ) για την εκκλησία και την ακατάληπτη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, και την εσωτερική πληροφόρηση για την τοποθέτηση του Παπαχρήστου.
«Αυτός που έκανε αυτό είναι κάποιος που μας γνωρίζει», δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Οι ιερείς και οι ιεράρχες δεν αποτελούν προφανείς στόχους για κυβερνοκατασκοπεία, αλλά το Κρεμλίνο ανησυχεί, καθώς η απόφαση για την Ουκρανία πλησιάζει.
Η χορήγηση πλήρους ανεξαρτησίας στην Ουκρανική εκκλησία «θα ήταν καταστροφική για τη Ρωσία», δήλωσε ο Daniel Payne, ερευνητής στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκκλησιαστικών Μελετών του J.M. Dawson στο πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας. «Το Κίεβο είναι η Ιερουσαλήμ για τους Ρώσους Ορθοδόξους», δήλωσε ο Payne. «Εκεί όπου τα ιερά λείψανα, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες είναι ... είναι ιερά για τον λαό και για τη ρωσική ταυτότητα».
Μετάφραση: CosmoStatus
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου