Η Ελλάδα έζησε 8 χαμένα χρόνια. Από το 2010 η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25% και το εισόδημα των Ελλήνων κατά 33%. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 300.000 Έλληνες μετανάστευσαν, ενώ η ανεργία παραμένει στο 20%.
Στο άρθρο τους οι Financial Times θέτουν το ερώτημα εάν τα τραυματικά χρόνια που πέρασαν εξυγίαναν την χώρα από τα προβλήματα που δημιούργησαν την κρίση.
Οι μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε η Αθήνα σε αντάλλαγμα των κεφαλαίων διάσωσης αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση σοβαρών ελλείψεων: καταστρεπτικό συνταξιοδοτικό σύστημα, υπερβολική γραφειοκρατία και βαθιά ριζωμένα προβλήματα φοροδιαφυγής.
Άλλα μέτρα, όπως η φιλελευθεροποίηση του εργατικού δικαίου και οι νέοι κανόνες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αποσκοπούσαν στην προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε έναν εταιρικό τομέα που περιβάλλεται από ξεπερασμένους κανόνες και περιοριστικές πρακτικές από τα συνδικάτα.
Το συμπέρασμα για τον ιδιωτικό τομέα, θα ήταν μάλλον πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να βλέπει την απαραίτητη αλλαγή. Υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που αντιμετώπισαν την κρίση και σημειώνουν πάλι κέρδη, καθώς και μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων που προσελκύουν επενδυτές.
Στον δημόσιο τομέα όμως, ένα αναποτελεσματικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και ένα σύστημα εκπαίδευσης που τρίζει, αποδείχτηκαν ανθεκτικά στις μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το αν οι περισσότεροι Έλληνες δεσμεύονται να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για μια συνεχή ανάκαμψη.
Από τις εταιρείες που ήταν εντάξει πριν από την κρίση, περίπου το 20% έχουν προχωρήσει με επιτυχία και ακμάζουν. Το 40% εξυπηρετούν τα χρέη τους κα ιτις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν κερδίζουν χρήματα. Το υπόλοιπο 40% περιγράφεται ως «ζόμπι», καθώς δεν πληρώνουν φόρους ή δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες. Λιγότερες από τις μισές από αυτές τις εταιρείες έχουν τη δυνατότητα διάσωσης, ακόμη και αν ένας επενδυτής εμφανιστεί πρόθυμος να επενδύσει πολλά χρήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταλάβουν οι μικρές και κυρίως οικογενειακές εταιρείες της Ελλάδας, πως η εξωστρέφεια, δηλαδή οι εξαγωγές, είναι αυτές που θα τις κάνουν να επιβιώσουν.
Καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει αρχίσει να καινοτομεί και να προχωρεί, ο δημόσιος τομέας παραμένει βαθιά πολιτικοποιημένος.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έμενε πίσω εξαιτίας ενός «πελατειακού μοντέλου» που ευνοούσε τις πολιτικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στο δημόσιο και επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Αυτό ήταν ίσως ένας από τους σοβαρούς και πιο σημαντικούς λόγους αυτής της κατάστασης. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα και φυσικά να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να αλλάξουν τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους» είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times τον Ιούνιο.
Όμως, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει πρώτα τους δικούς του στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, έχουν γίνει 30.000 διορισμοί στο δημόσιο, περιλαμβανομένων και των ειδικών συμβούλων που επιλέγονται από τους Υπουργούς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί τις αντιστάσεις που δέχεται και να σταματήσει την πολιτικοποίηση στον δημόσιο τομέα, κάνοντας τους διορισμούς των επικεφαλής του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και όχι με πολιτικά κριτήρια, ενώ θα πρέπει να γίνονται τακτικές αξιολογήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι αλλαγές αυτές όμως, μάλλον θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνουν.
Τα πραγματικά προβλήματα της χώρας φαίνεται πως είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς πολλοί αρνούνται να δουν την αιτία των προβλημάτων και να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές.
Θυμίζουμε πως πριν από 10 ημέρες, οι Financial Times είχαν δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο τονιζόταν η προειδοποίηση του ΔΝΤ προς τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για την ανάγκη μείωσης του χρέους της Ελλάδας, καθώς μετά από 20 χρόνια, δεν θα είναι διαχειρίσιμο, εξαιτίας των πολύ υψηλών πλεονασμάτων που έχουν απαιτηθεί από την Ελλάδα.
Όμως, μια σειρά χωρών της Ευρωζώνης, με επικεφαλής την Γερμανία, αρνούνται τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως το χρέος προς τους πολίτες τους, θα πρέπει να αποπληρωθεί από τους Έλληνες.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου