Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Προσπάθειες εκμετάλλευσης του Πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου και των Μεταλλευμάτων στην Ελλάδα

Εδώ και μια δεκαετία γίνονται προσπάθειες αφύπνισης της Ελληνικής πολιτείας, ώστε να υπάρξει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, που όπως φαίνεται, είναι τεράστιας οικονομικής αξίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πασπαλιάρης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά, στην οποία υπάρχει σήμερα τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το επιστημονικό προσωπικό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), έχει ολοκληρώσει το σκανάρισμα του υπεδάφους θαλάσσιας έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προετοιμάζεται ώστε σε διεθνή εξειδικευμένα συνέδρια και άλλες αντίστοιχες ενεργειακές εκδηλώσεις να παρουσιάσει τα ευρήματα.

Στόχος είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας και να εμφανιστούν εταιρείες που θα ζητήσουν οικόπεδα μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Ο νέος πόλος έλξης των ενεργειακών ομίλων καλύπτει τα αδιάθετα οικόπεδα από τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του Ιουλίου του 2014.

Τα θαλάσσια οικόπεδα χωρίζονται σε τρία μεγάλα τμήματα. Το πρώτο είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, το δεύτερο νότια της Πελοποννήσου μέχρι τα όρια των δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Κρήτης, για τα οποία έχει αναδειχθεί επενδυτής η κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια και τρίτο τμήμα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, στον Ελληνικό χώρο «γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία 5 χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ».

Το στοίχημα για την Ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση για τον Ελληνικό λαό, είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των μεταλλευμάτων, να γίνει επ’ ωφελεία της χώρας και όχι με όρους ξεπουλήματος.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου