Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Οι Τούρκοι βρήκαν φυσικό αέριο στην Ανατολική Θράκη. Στην Ελληνική Θράκη υπάρχει;

Την ικανοποίησή τους για την δυνατότητα ύπαρξης πολύ μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη εκφράζουν οι Τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, η Καναδική εταιρεία Valeura ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως πιθανώς υπάρχει κοίτασμα μεγέθους αρκετών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (1 κυβικό μέτρο = 35,34 κυβικά πόδια) στην Ανατολική Θράκη.

Η Καναδική εταιρεία Valeura σε συνεργασία με την Νορβηγική εταιρεία Equinor από το 2017 παράγει φυσικό αέριο από την γεώτρηση Yamalik-1 στην Ανατολική Θράκη.

Η Valeura σκοπεύει να  επενδύσει 500 εκατομμύρια τουρκικές λίρες εξαιτίας των δυνατοτήτων που πιστεύει πως υπάρχουν στην περιοχή με την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων για την αξιολόγηση των εμπορικών δυνατοτήτων των κοιτασμάτων.

Το 2015 η Καναδική εταιρεία Marsa Energy που δραστηριοποιείται στην χερσόνησο της Καλλίπολης στην Ανατολική Θράκη είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πεδίο Poyraz. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου που είχαν ανακαλυφθεί ήταν γύρω στα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το διαχρονικά αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχωρούν στη συστηματική έρευνα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ελληνική Θράκη, καθώς είναι πολύ πιθανό τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη να επεκτείνονται και στην Δυτική Θράκη.

Μήπως υπάρχει φόβος εισβολής της Τουρκίας στον οπλισμένο σαν αστακό Έβρο, εάν ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου