Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Βουλγαρία: Νέος πυρηνικός σταθμός στο Belene

Η Βουλγαρία αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την αναβίωση του πυρηνικού εργοστασίου στο Belene, που βρίσκεται δίπλα στον Δούναβη, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να βρει επενδυτή το επόμενο έτος. Με ανακοίνωσή του το Βουλγαρικό Υπουργείο Ενέργειας ζήτησε από τις υποψήφιες κατασκευάστριες εταιρείες να υποβάλλουν τις αρχικές προτάσεις τους για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 1.000 MW.

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας Rosatom, η Κινεζική κρατική εταιρεία CNNC, η Γαλλική Framatome και η Κορεατική κρατική εταιρεία Hydro & Nuclear Power Co, εξέφρασαν το αρχικό τους ενδιαφέρον για το έργο.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται επίσης να δηλώσουν εάν θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μερίδιο μειοψηφίας και εάν θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από το εργοστάσιο μόλις κατασκευαστεί.

Η Βουλγαρία διαθέτει αχρησιμοποίητο πυρηνικό εξοπλισμό από τότε που η Rosatom πληρώθηκε περισσότερα από 620 εκατομμύρια ευρώ για την ακύρωση του έργου πριν από 7 χρόνια. Τον περασμένο Ιούνιο το κοινοβούλιο της χώρας ζήτησε από την κυβέρνηση να αναβιώσει το σχέδιο του Belene.

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να διατηρήσει ένα δεσμευτικό μερίδιο στην επιχείρηση και να συμμετάσχει στο έργο, με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τις αποκτηθείσες άδειες, αλλά δεν θα επεκτείνει κρατικές ή εταιρικές εγγυήσεις ούτε θα προσφέρει στους επενδυτές την δυνατότητα εξαγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο με μακροπρόθεσμες συμβάσεις με προνομιακές τιμές.

Η Υπουργός Ενέργειας Temenuzka Petkova είχε πει ότι η Σόφια θα προτιμούσε έναν επενδυτή που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μέσα σε 8 χρόνια με κόστος περίπου 9 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Το έργο χρονολογείται από το 2005, όταν η Βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του εργοστασίου. Την επόμενη χρονιά, η Εθνική Βουλγαρική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) ανέθεσε στην Atomstroyexport (ASE), θυγατρική της Ρωσικής Rosatom, τη σύμβαση για την κατασκευή 2 αντιδραστήρων 1000 MW στο Belene.

Η Σόφια ακύρωσε το σχέδιο το 2012, επειδή δεν κατάφερε να βρει επενδυτές, ενώ αντιμετώπισε και πίεση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, με την οποία είχε υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου.

Το 2016, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υποχρέωσε την Βουλγαρική κυβέρνηση να πληρώσει 620 εκατομμύρια ευρώ στους Ρώσους για τις μέχρι εκείνη τη στιγμή εργασίες και κατασκευές στις οποίες είχαν προχωρήσει.

Το Belene θα είναι ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, μετά το Kozloduy. Και τα δύο εργοστάσια βρίσκονται στον Δούναβη, στα σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από τα Reuters και World Nuclear News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου