Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Προβοκατόρικο δημοσίευμα των Financial Times για τον αγωγό EastMed

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπογράψουν τριμερή συμφωνία που θα θέσει τα θεμέλια για τον σχεδιαζόμενο αγωγό που θα ενώνει τα υπεράκτια ενεργειακά πεδία του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα των Financial Times τονίζεται πως η συμφωνία θα αυξήσει την ένταση με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως αποκλείεται από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αγωγός EastMed θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνδέει τα υπεράκτια ενεργειακά πεδία της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ο αγωγός υπολογίζεται πως θα καλύπτει το 10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψουν την συμφωνία σήμερα, στην Αθήνα.

Το Ισραήλ ανέπτυξε στενές οικονομικές και αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο την περασμένη δεκαετία. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου και τα αμοιβαία συμφέροντα των χωρών για εξεύρεση αγορών, εμβάθυναν τις σχέσεις τους.

Όμως, η Τουρκία είναι θυμωμένη καθώς θεωρεί το εγχείρημα ως προσπάθεια αποκλεισμού της από την υπεράκτια έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και κατηγορεί τους αντιπάλους πως σμιλεύουν την λεκάνη της Μεσογείου χωρίς να διαπραγματεύονται με την Άγκυρα για αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να χαλάσει «το παιχνίδι εγκλεισμού της Τουρκίας στα χερσαία σύνορά της». Το μέλος του ΝΑΤΟ (Τουρκία) αντιμετωπίζει αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση εξαιτίας αρκετών διαφορών με τη Δύση και τις Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της αγοράς Ρωσικών οπλικών συστημάτων και την εισβολή στη Συρία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις για την προσπάθεια αποτροπής γεωτρήσεων από την Κύπρο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της στην περιοχή. Οποιοδήποτε σχέδιο αγνοεί την Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Η Τουρκία είναι ένα έθνος που δεν θα σκύψει το κεφάλι σε απειλές και κυρώσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ, στο πρακτορείο Anadolu την Τετάρτη. 


Στο άρθρο όμως δεν αναφέρεται πως οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου δείχνουν πως η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ο νταής της περιοχής, καθώς ευθέως απειλεί πως αν δεν συμπεριληφθεί στα σχέδια, δεν θα επιτρέψει στις άλλες χώρες να τα υλοποιήσουν!

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία όρισε θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη σε νερά της Μεσογείου που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος, μια κίνηση που ίσως θέσει σε κίνδυνο τον σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, χωρίς να αναφέρεται πως η συμφωνία είναι παράνομη, χωρίς νομική υπόσταση βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να αναφέρεται πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συναλλαγής της κυβέρνησης Σάραζ με την Τουρκία, καθώς η Τουρκία, κατά παράβαση της απόφασης του ΟΗΕ, βοηθά στρατιωτικά την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων του Σάραζ ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Το Τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει σήμερα την πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως έγινε γνωστό από την Τουρκία, δεν θα υπάρξει αποστολή Τούρκων στρατιωτών, εάν οι δυνάμεις του Χαφτάρ οπισθοχωρήσουν. Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει οπλισμένα Drone και βαριά στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν και μισθοφόροι τζιχαντιστές από τη Συρία για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Σαράζ.

Στο άρθρο των
Financial Times αναφέρεται πως οι μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες έχουν προκαλέσει διαμάχες στις χώρες για την εξάπλωση της επικράτειάς τους στην ανοικτή θάλασσα κατά μήκος των ακτών τους, αγνοώντας πως η μόνη χώρα που δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα είναι η Τουρκία.

Πρόσφατα, η Τουρκία έστειλε γεωτρύπανα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου αναζητώντας φυσικό αέριο, ενώ κατηγόρησε την Κύπρο για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ή για παραβίαση των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τις ανακαλύψεις.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος, μετά την Τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Michael Harari του Ισραηλινού think tank Mitvim και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, είπε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις γειτονικές χώρες, πως η Τουρκία δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τα ενεργειακά ευρήματα της περιοχής. 


Η ανακάλυψη από το Ισραήλ των γιγαντιαίων κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ, μετέτρεψαν τη χώρα από εισαγωγέα ενέργειας σε εξαγωγέα. Τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Delek και την Αιγυπτιακή Dolphinus Holding, ώστε να ξεκινήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Επίσης, το 2017 το Ισραήλ συμφώνησε με την Ιορδανία για εξαγωγή αερίου. Το Ισραήλ ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν την Τρίτη. Ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Yuval Steinitz χαρακτήρισε την στιγμή «ιστορική» για τη χώρα. Το Λεβιάθαν βρίσκεται 110km από τις ακτές του Ισραήλ και υπολογίζεται πως περιέχει 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σε κοινή ανακοίνωση των εταιρειών που διαχειρίζονται το κοίτασμα Λεβιάθαν, Noble Energy, Delek Drilling και Ratio Oil Exploration, η παραγωγή «θα διπλασιάσει το παραγόμενο από το Ισραήλ φυσικό αέριο». Μέρος της παραγωγής του Λεβιάθαν θα χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση από το Ισραήλ, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αναμένεται να μειωθούν κατά 4%, ενώ το Ισραήλ θέλει να εξάγει το αέριο στην Ευρώπη.

«Η πιο λογική και σοφή κίνηση είναι οι εξαγωγές από την ανατολική Μεσόγειο - το Ισραήλ, την Κύπρο και ίσως την Αίγυπτο – προς την Ευρώπη» είπε ο Ehud Adiri, διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ. Η σύνδεση με την Ευρώπη δεν θα προσφέρει στο Ισραήλ μόνο μια σίγουρη αγορά, αλλά θα εμβαθύνει τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ και ΕΕ, πρόσθεσε ο Ehud Adiri.
 

Το άρθρο των Financial Times μπορεί ευθέως να θεωρηθεί αποσταθεροποιητικό, εχθρικό προς τον αγωγό EastMed και πως προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, καθώς παρουσιάζει την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου ως μία ασταθή περιοχή, που οι χώρες διαφωνούν για τα θαλάσσια σύνορα. 

Αυτό που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι πως η μόνη χώρα που διαχρονικά δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή, δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο, κατέχει επί 45 χρόνια το 37% του εδάφους μιας χώρας μέλους της ΕΕ, εισέβαλε στη Συρία, απειλεί να στείλει στρατό στη Λιβύη, απειλεί με αποστολή εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών την Ευρώπη εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις της και απειλεί τις άλλες χώρες με πόλεμο, είναι η Τουρκία, που θέλει να γίνει ο ελεγκτής της μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να υφαρπάξει τον ενεργειακό πλούτο των άλλων χωρών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου