Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ζητάει και τα ρέστα η Τουρκία για το ρόλο της σε Συρία και Λιβύη

Η Τουρκία έχει βαλθεί να τρελάνει όλο τον κόσμο με τη συμπεριφορά της, η οποία έχει ξεπεράσει σε αλαζονεία και θράσος κάθε όριο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει στρατολογήσει στη Συρία σχεδόν 10.000 μισθοφόρους τους οποίους σταδιακά μεταφέρει στη Λιβύη για να καταφέρει να κερδίσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το ΣΠΑΔ ισχυρίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στη Λιβύη περίπου 7.400 μισθοφόροι, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι Σύριοι, ενώ ακόμη 2.500 εκπαιδεύονται στην Τουρκία.

Επίσης, εκατοντάδες άλλοι μαχητές ετοιμάζονται να μεταβούν από τη Συρία στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν. Η στρατολόγηση γίνεται υπό την πίεση των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών που εκβιάζουν τις φατρίες των αντικαθεστωτικών στη Συρία με διακοπή της χρηματοδότησης, εάν δεν στρατολογήσουν μισθοφόρους για αποστολή στη Λιβύη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΠΑΔ οι επικεφαλής των μισθοφόρων στη Λιβύη, έχουν απαγορεύσει στους μισθοφόρους να αναφέρουν στις συνομιλίες τους το ποσό των χρημάτων που λαμβάνουν και έχουν διαταχθεί να λένε πως πήγαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν τους Λίβυους.

Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 223 Σύριοι μισθοφόροι στη Συρία.

Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε στην Γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian. Ο Επικεφαλής της Γαλλικής διπλωματίας, μεταξύ άλλων,  υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Λιβύη δεν συνάδει με τη συμπεριφορά χώρας μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Διερωτόμαστε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Στη Λιβύη, φέρνει Σύριους μισθοφόρους για να λάβουν μέρος στον πόλεμο και κινητοποιεί πλοία, drone κλπ ανοιχτά της Μισράτα, ενώ χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάζει. Αυτό ξεπερνά τα όρια. Όταν η Τουρκία απαιτεί αλληλεγγύη, θα πρέπει ταυτόχρονα να παρέχει διευκρινήσεις. Αυτό δεν έχει συμβεί, η πανδημία δεν το επιτρέπει, αλλά δεν θα το αποφύγει» είπε ο Jean-Yves Le Drian.

Η απάντηση της Τουρκίας στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών μέσω του Hami Aksoy, ήταν κάτι που μόνο διπλωματία δεν θύμιζε.
 

Σε γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Γάλλος Υπουργός προσπαθεί να καλύψει την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται η Γαλλία εξαιτίας της πανδημίας, ενώ κατηγορείται η Γαλλία πως δεν μπόρεσε να βοηθήσει τις γειτονικές της χώρες, ενώ η Τουρκία βοήθησε.

Επίσης κατηγορείται η Γαλλία πως υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. Κούρδους) στη Συρία, πως υποστηρίζει δυνάμεις (σ.σ. Χαφτάρ) που εναντιώνονται στο νόμιμο καθεστώς στη Λιβύη, διαβρώνει τις προσπάθειες λύσης στην Κύπρο αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πως προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα, την Τουρκία.

Μάλιστα ο Hami Aksoy συστήνει στη Γαλλία να επικεντρωθεί στην διατήρηση της υγείας των Γάλλων και των Ευρωπαίων πολιτών απαλύνοντας τον πόνο τους από τον covid-19.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει λέγοντας πως «η Γαλλική κυβέρνηση, απομακρυνόμενη από τη φιλοδοξία της για ανταγωνισμό, πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου