Οι καθυστερήσεις, η αναβλητικότητα, η γελοία προσέγγιση του θέματος από ανίκανους πολιτικούς από το 1974 μέχρι σήμερα και ο αδικαιολόγητος φόβος προς την Τουρκία, πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν ανεκμετάλλευτα τα Ελληνικά κοιτάσματα κυρίως πετρελαίου και ίσως φυσικού αερίου.
Οι διεθνείς τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δυσμενείς που υποχρεώνουν ακόμα και τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, να σχεδιάσουν εκ νέου τους στόχους και τις προτεραιότητές τους.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες βλέπουν την βιαστική στροφή των πολιτικών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φοβούνται ότι το μέλλον δεν τους ανήκει. Έτσι προσαρμόζουν την πολιτική και τις επενδύσεις τους αναλόγως. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι παραδοσιακοί κολοσσοί των ορυκτών καυσίμων στρέφουν συνεχώς την προσοχή και τα κεφάλαιά τους στις λεγόμενες πράσινες επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Φεύγει η Repsol από την Ελλάδα – Θα μείνουμε … με τα πετρέλαια στο χέρι…
Η ραγδαία αύξηση της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και η μόδα της ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων, δεν ωφελεί τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ρύποι τους είναι επιβλαβείς. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης αυτής ενέργειας έχει προοδεύσει.
Η πολιτική της ΕΕ για υποχρεωτική μείωση των ρύπων CO2, έχουν οδηγήσει στο να είναι ελάχιστη η συμμετοχή των υδρογονανθράκων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαιρείται βέβαια το φυσικό αέριο, καθώς οι ρύποι του είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με το πετρέλαιο.
Η πολιτική της ελαχιστοποίησης της χρήσης άνθρακα απαιτεί τη συνολική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν υψηλή κατανάλωση ενέργειας όπως στην διύλιση, στην παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα κλπ.
Όμως η μείωση της ζήτησης πετρελαίου δεν έχει φέρει και την μείωση στις τιμές του. Τον Απρίλιο του 2019 η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν μόλις στα 22 δολάρια το βαρέλι. Τον Απρίλιο του 2021 η τιμή του έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 64 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η αύξηση στην τιμή δείχνει προφανώς και την αύξηση στη ζήτηση, την οποία οι κυβέρνηση σε συνεργασία με τις πετρελαϊκές εταιρείες αδυνατεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας και την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων δανείων.
Διαβάστε επίσης:
Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Εάν δεν υπάρξουν άμεσα ουσιαστικές και δελεαστικές προτάσεις προς τις πετρελαϊκές εταιρείες για να ξεκινήσουν σύντομα την έρευνα και την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ελληνικού υπεδάφους, αλλά και του φυσικού αερίου, τότε είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει δέσμια των διεθνών τοκογλύφων, ενώ το χρέος των 330 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαιωνίζεται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανεξαρτησία και την Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου