Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Τι συμβαίνει με τους ξένους μισθοφόρους στη Λιβύη;

Εξελίξεις είχαμε στο θέμα της μη αποχώρησης των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη.


Την Δευτέρα, η Υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Najla Al-Mangoush, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Τρίπολη, κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, ώστε να διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία.

«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου» είπε η Najla Al-Mangoush σύμφωνα με το Libya Review.



Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2020 ότι αρκετές χώρες υποστηρίζουν αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο όπλων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν για αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, μετά την άφιξη Τουρκικών πολεμικών πλοίων στη Λιβύη γεμάτα με Σύριους μισθοφόρους.

Η ΕΕ επίσης ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, θεωρώντας την ως προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι εκκλήσεις για απομάκρυνση των μισθοφόρων εντείνονται μετά από την αυξημένη δυσαρέσκεια που παρατηρήθηκε μεταξύ των μισθοφόρων στη Λιβύη, ειδικά για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση των ΜΜΕ για την τύχη των μισθοφόρων της Τουρκίας, η επιστροφή των οποίων στη Συρία έχει ανασταλεί από τις 25 Μαρτίου.


Οι Σύριοι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επιθυμούν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους προς την Τουρκία και να φύγουν από τη Λιβύη και είτε να επιστρέψουν στη Συρία, είτε να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στα μέσα Απριλίου, κάποιοι Σύριοι μισθοφόροι δωροδόκησαν Λίβυους γιατρούς για να τους χορηγήσουν ψεύτικα πιστοποιητικά ώστε να επιστρέψουν στη Συρία για λόγους υγείας.

Στις 8 Απριλίου, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη επιπλέον 380 μισθοφόρους. Έτσι σήμερα οι μισθοφόροι της Τουρκίας ανέρχονται σε 6630. Οι μισθοί των νεοσύλλεκτων μισθοφόρων της Τουρκίας έχουν πέσει στα 500 δολάρια το μήνα, ενώ στην αρχή της στρατολόγησης ήταν 2000.

Οι Σύριοι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από την Ρωσική εταιρεία Wagner, επίσης συνεχίζουν να παραμένουν στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μισθοφόροι της Wagner χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία των πετρελαιοπηγών της Λιβύης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου