Η συνάντηση των δύο ηγετών, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούιν, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και μάλλον ηρέμησε τις δύο πλευρές.
Ο Israel Shamir δημοσίευσε το άρθρο που ακολουθεί στο UNZ στις 23 Ιουνίου.
Η μετάφραση είναι του CosmoStatus.
Το ραντεβού των δύο προέδρων στη Γενεύη παραμένει αίνιγμα. Γιατί συναντήθηκαν; Συμφώνησαν ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι κακός για όλους. Ωραία! Δεν το ήξεραν; Έλεγξαν την ψυχή του συνομιλητή τους; Τον κοίταξαν στα μάτια; Έχουμε μερικές απαντήσεις, βασισμένες σε συνομιλίες μου με τους Ισραηλινούς φίλους μου που είχαν το πλεονέκτημα να ακούσουν και τις δύο πλευρές και τους Ρώσους και τους Αμερικανούς. Οι πιστοί αναγνώστες μας δικαιούνται να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη στη Γενεύη.
Σχόλιο CosmoStatus: πως γνωρίζουν οι Ισραηλινοί τι συνέβη κατά την συνάντηση; Τους ενημέρωσαν Ρώσοι και Αμερικανοί;
Εν συντομία: Ο Μπάιντεν ήρθε για να πει στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλή κατάσταση, έχουν ανακάμψει από την πανδημία, η οικονομία τους είναι καλύτερη από την Κινεζική και ότι αυτός κυβερνά. Η συνάντηση ήταν πολύ ήρεμη. Ο Μπάιντεν ήταν μάλλον ήπιος, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ήταν επιθετικός. διαφωνούσε με τον πρόεδρό του και προσπάθησε να τον κατευθύνει. Οι Ρώσοι ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, τα πολύ χειρότερα. Θεωρούσαν ότι οι συναντήσεις του Μπάιντεν με τους G7 και με το ΝΑΤΟ θα οδηγούσαν σε ένα κρεσέντο στη Γενεύη και ανακουφίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι η συνάντηση δεν αποτελούσε την παρουσίαση μιας ενωμένης Δυτικής θέσης απέναντι στη Ρωσία.
Ο Πούτιν είχε δώσει συνέντευξη στον Keir Simmons του NBC. Η ιδέα ήταν να προετοιμαστούν για το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη σύνοδο κορυφής. Κάποιος άλλος, θα έστελνε στον διάολο τον Simmons μετά τις πρώτες ερωτήσεις, αλλά ο Πούτιν υπέμεινε την σχετική αγένεια και τις προσβολές με χαμόγελο, σαν έναν γενναίο Ινδιάνο που αιχμαλωτίστηκε από εχθρούς. Δεν διολίσθησε σε αγένεια. Ο Simmons μίλησε με τον Πούτιν όπως θα έκανε ο Tim Sebastian στο Hard Talk του BBC. Οι Ρωμαίοι θα μιλούσαν έτσι σε έναν αλυσοδεμένο βασιλιά που είχαν φέρει στη Ρώμη. Ο Πούτιν τα υπέμεινε όλα και προετοιμάστηκε ψυχολογικά για σκληρή μεταχείριση στη Γενεύη. Τελικά δεν χρειάστηκε. Η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε πολύ καλύτερο κλίμα από ότι τα ανέμεναν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Πιστεύω ότι ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία, όχι επειδή είναι υπέροχη, αλλά για να μην πέσει κάτω από τη σιδερένια μπότα του Πενταγώνου, της CIA, της Wall Street και των NY Times. Η Ρωσία αποτελεί την εγγύηση της διαφορετικότητας. Στην εποχή του ο Μαρξ υποστήριξε τον αποικισμό της Καλιφόρνια, θεωρώντας ότι θα ήταν προοδευτικό. Στην εποχή του ο Τρότσκι αρνήθηκε τον Μαρξ, λέγοντας ότι θα υποστήριζε τον Ινδιάνο αρχηγό που θα πολεμούσε τον προοδευτικό άποικο. Ο Μαρξ ήταν στην πλευρά της προόδου, αλλά νομίζω ότι ο Τρότσκι είχε δίκιο: χέσε την πρόοδο, η διαφορετικότητα είναι πιο σημαντική.
Το μόνο θέμα για το οποίο μίλησε ο Μπάιντεν για λογαριασμό της Δύσης ήταν η Λευκορωσία. Υποστήριξε ότι η Δύση συμφωνεί να τιμωρηθεί ο Λουκασένκο για την προσγείωση του αεροπλάνου και την σύλληψη των αντιφρονούντων. Ο Πούτιν απάντησε χωρίς δισταγμό: η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως τη Λευκορωσία. Έκαναν αυτό που είχαν δικαίωμα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Έδρασαν εντός των ορίων των δικαιωμάτων τους και κανείς δεν μπορεί να τιμωρήσει τη Λευκορωσία χωρίς την συναίνεση της Ρωσίας.
Στο θέμα της Ουκρανίας, ο Πούτιν έκανε μάθημα στους Αμερικανούς (σύμφωνα με τον Μπλίνκεν). Είπε ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει στην συμμετοχή των ΗΠΑ στην διαδικασία της Νορμανδίας (την διαμεσολαβητική διαδικασία της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας) αλλά η Μέρκελ και ο Μακρόν δεν είναι πρόθυμοι να αφήσουν τις ΗΠΑ να συμμετέχουν. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. (Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν μεταξύ του Ντονμπάς και του Κιέβου μετά από τη στρατιωτική ήττα που υπέστη ο στρατός του Κιέβου από το Ντονμπάς. Με αυτές τις συμφωνίες, η Ουκρανία θα γινόταν ομοσπονδιακή δημοκρατία με ανάθεση περισσότερων εξουσιών στις επαρχίες της, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας του Ντονμπάς. Στη συνέχεια το Ντονμπάς θα ενωνόταν ξανά με την Ουκρανία. Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, γιατί το Κίεβο αρνήθηκε να μεταβιβάσει τις εξουσίες του. Η Ρωσία θέλει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ και ο Πούτιν τις χαρακτήρισε τον μοναδικό τρόπο διευθέτησης του Ουκρανικού). Τα λόγια του Μπάιντεν ενόχλησαν τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, που είπε: θα είναι χάσιμο χρόνου, δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σ’ αυτό.
Αναφερόμενος στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν έκανε ένα απροσδόκητο αίτημα. Οι ΗΠΑ ζήτησαν την δημιουργία προσωρινών βάσεων στο Τατζικιστάν και στο Ουζμπεκιστάν για δύο λόγους: 1. Να διευκολυνθεί η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών και 2. Για να συνεχιστεί η προμήθεια της κυβέρνησης της Καμπούλ με όπλα και πυρομαχικά μετά την αποχώρηση. Το αίτημα ήταν σχεδόν απροσδόκητο, αλλά ο Πούτιν αμέσως αρνήθηκε για τους ακόλουθους λόγους. Οι βάσεις αυτές θα προσέλκυαν το μένος των Ταλιμπάν και θα γινόταν στόχοι επιθέσεων. Οι δύο χώρες θα σέρνονταν σε πόλεμο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Ρωσία, καθώς Ρωσία έχει στρατιωτικές υποχρεώσεις στις χώρες αυτές και οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη Ρωσία. Επιπλέον, η Κίνα θα θεωρούσε τη δημιουργία βάσεων κοντά στα σύνορά της ως εχθρική πράξη.
Ο Μπάιντεν τόνισε τον προσωρινό χαρακτήρα μιας τέτοιας ρύθμισης. Ο Πούτιν θα μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από μια προσωρινή συμφωνία και αρνήθηκε κατηγορηματικά. Αυτό είναι πιθανώς σοφό: η Ρωσία αποχώρησε από το Αφγανιστάν το 1989 και δεν υπάρχει λόγος να εισαχθεί ο πόλεμος του Αφγανιστάν στην παλιά σοβιετική επικράτεια, για να ευχαριστηθεί ο παλιός αντίπαλος. Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να προσθέσει ότι το σύνταγμα του Ουζμπεκιστάν απαγορεύει ρητά την δημιουργία ξένων βάσεων στο έδαφός του, όπως και έναν άλλο λόγο: όταν παλαιότερα υπήρξε Αμερικανική βάση στο Ουζμπεκιστάν, χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για την προώθηση φιλοαμερικανών πολιτικών ηγετών, που αντιτάσσονταν στον τότε πρόεδρο Καρίμοβ. Αλλά ο Πούτιν δεν το έκανε, για να αποφύγει την εντύπωση ότι υποστηρίζει τον ηγέτη του Ουζμπεκιστάν. Η αναφορά του στα Κινεζικά συμφέροντα έκανε μεγάλη εντύπωση, λένε οι Αμερικανοί. Το 2001, ο ίδιος ο Πούτιν επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Αφγανιστάν και να μεταφέρουν εξοπλισμό μέσω της Ρωσίας. Είκοσι χρόνια πέρασαν και ο Πούτιν έμαθε ότι το παιχνίδι μέχρι την Αυτοκρατορία δεν προσφέρει καμία ανταμοιβή. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ για να ευχαριστήσουν τη Ρωσία για τις υπηρεσίες της, υποκίνησαν την εξέγερση των Τσετσένων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Πούτιν τα είπε αυτά στο Μόναχο, το 2007.
Η ομάδα του Μπάιντεν προσπάθησε να εκπλήξει και να πιέσει τους Ρώσους σχετικά με τη Συρία. Ακόμα και πριν από τη σύνοδο κορυφής, η ομάδα των ΗΠΑ προσπάθησε να επισυνάψει στις τρεις παραγράφους της κοινής δήλωσης (που ήταν αρκετά ασαφής και χωρίς νόημα από μόνες τους) μια πολύ σημαντική τέταρτη παράγραφο. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ ζήτησαν τη διαιώνιση της σημερινής διαταραχής στη Συρία, για τη διαρκή διάλυση της Συρίας, καλύπτοντάς την με ανόητα λόγια για κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών. Υπήρχαν διασυνοριακές ρυθμίσεις στο Bab al-Hawa που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να εφοδιάσουν τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία και να τους αποσύρουν σε περίπτωση ανάγκης. Μέσω αυτών των ρυθμίσεων, οι Αμερικανοί απομάκρυναν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τους μετέφεραν στο Αφγανιστάν, για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν. Η διατήρηση αυτών των ρυθμίσεων θα οδηγούσε στον μόνιμο διαχωρισμό του θύλακα της Ιντλίμπ. Η Ρωσία είναι αντίθετη, όπως εξήγησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Καθώς το θέμα αυτό θα έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου, η Ρωσία σκοπεύει να αρνηθεί (εάν κριθεί απαραίτητο) οποιοδήποτε ψήφισμα που θα διαιωνίσει αυτήν την πληγή στη Συρία. Οι Σύριοι χρειάζονται πράγματι ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά η κυβέρνηση της Συρίας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κρίση και τη διανομή της βοήθειας, από τους ισλαμιστές μαχητές που κλέβουν τα πάντα και τα πουλάνε στις αγορές της Τουρκίας. Ο Πούτιν το είπε καθαρά. Εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ευημερία των κατοίκων της Συρίας, να άρουν τις κυρώσεις που εξαιτίας τους λιμοκτονούν οι Σύριοι. Η Συρία υπόκειται σε Δυτικές κυρώσεις που απαγορεύουν ακόμη και την εισαγωγή τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων. Επιπλέον, οι ΗΠΑ κλέβουν Συριακό πετρέλαιο και Ιρανικό πετρέλαιο καθ’ οδόν προς τη Συρία. Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία θυμίζει τον πατροκτόνο που ζητά έλεος επειδή είναι ορφανός. Δεν θα υπήρχε κρίση στη Συρία εάν η Δύση δεν είχε υποστηρίξει τους ισλαμιστές αντάρτες και δεν τιμωρούσε τη Συρία μέχρι θανάτου.
Ο Πούτιν δεν μπήκε σε αυτό. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θα μπορούσε να συζητηθεί το ζήτημα της Bab al-Hawa. Επίσης είπε ότι η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να απομακρύνει τον Πρόεδρο Άσαντ. Ωστόσο, η Αμερικανική πλευρά αρνήθηκε αυτήν την πρόταση. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και ο Μπάιντεν το ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας υποκριτικά της λύπη του για την κρίση της Συρίας.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Όπως γνωρίζουμε, ο Μπάιντεν πρότεινε μια λίστα με 16 κρίσιμες υποδομές που δεν θα πρέπει να δέχονται επιθέσεις από χάκερ. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συλλαμβάνουν όλους τους χάκερ που επιτίθενται στις υποδομές αυτές. Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε να κατηγορήσει τον Πούτιν, είτε προσωπικά είτε τη Ρωσία ως χώρα που παραβιάζει τις Αμερικανικές υποδομές. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αναφέρεται σε μεμονωμένους απατεώνες χάκερ που κάνουν αυτά τα πράγματα. Ο Πούτιν απάντησε ότι στην πραγματικότητα το έδαφος των ΗΠΑ είναι η κύρια πηγή επιθέσεων χάκερ, με τον Καναδά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. (Η Ρωσική επικράτεια διατηρεί την πέμπτη ή έκτη θέση στην κατάταξη αυτή). Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έλαβε δέκα αιτήσεις Αμερικανικής βοήθειας σε σχέση με τις επιθέσεις των χάκερ και απαντήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν και οι δέκα. Ταυτόχρονα, η Ρωσία υπέβαλε 45 αιτήσεις πέρυσι και 35 φέτος σε σχέση με επιθέσεις χάκερ από τις ΗΠΑ σε Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Όλες οι αιτήσεις έμειναν αναπάντητες. Οι ΗΠΑ απλά δεν ανταποκρίνονται ποτέ.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην Κίνα (όπως συνήθως έκανε ο Τραμπ) αλλά χωρίς την αντικινεζική ορμή. Είπε ότι η Αμερικανική οικονομία είναι ισχυρότερη από την Κινεζική και πως έχει συνέλθει από την κρίση του covid. Εξέφρασε την συμπόνιά του στη Ρωσία που μοιράζεται σύνορα 1000 μιλίων με την Κίνα κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί πολύ τους Ρώσους. Τα λόγια αυτά τα επανέλαβε και στην συνέντευξη Τύπου. Οι Ρώσοι έμειναν έκπληκτοι από την αφελή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Ο Πούτιν είπε ότι η Κίνα είναι φίλη της Ρωσίας και ότι η φιλία αυτή δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ, αλλά προέκυψε από τις προσπάθειες της προηγούμενης Αμερικανικής κυβέρνησης να ανταγωνιστεί ταυτόχρονα την Ρωσία και την Κίνα, ανακηρύσσοντας την Κίνα εχθρό. Στην δική του συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί για τα Κινεζικά αεροπλανοφόρα, καθώς τα σύνορά τους είναι κυρίως χερσαία και η Κίνα έχει λίγα αεροπλανοφόρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, οπότε δεν αξίζουν αναφοράς.
Μιλώντας για την οικονομία, ο Πούτιν είπε ότι οι Αμερικανικές εταιρείες υποφέρουν στην Ρωσική αγορά εξαιτίας των Αμερικανικών κυρώσεων. Πρότεινε τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την πρόοδο των οικονομικών σχέσεων. Ο Μπάιντεν έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση, αλλά άλλαξε το θέμα στους τρεις Αμερικανούς που βρίσκονται σε Ρωσικές φυλακές: ο ένας για κατασκοπεία, ο άλλος για οικονομικά εγκλήματα και ο τρίτος για επίθεση σε αστυνομικούς ενώ ήταν μεθυσμένος. Ο Μπάιντεν ζήτησε την απελευθέρωσή τους για να προχωρήσουν οι μπίζνες. Ο Πούτιν απάντησε ότι οι ΗΠΑ απαγάγουν Ρώσους πολίτες από τρίτες χώρες και τους στέλνουν στις ΗΠΑ για να δικαστούν από Αμερικανικά δικαστήρια.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Ναβάλνι και στην πολιτική κατάσταση στη Ρωσία. Ο Πούτιν απάντησε ότι στην διαδήλωση στο Καπιτώλιο (6/1/2021) οι συμμετέχοντες συνελήφθησαν και αναμένεται να φυλακιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πως γίνεται να συγκριθούν οι εγχώριοι τρομοκράτες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο με την ειρηνική αντιπολίτευση, είπε ο Μπλίνκεν. Ο Πούτιν θα μπορούσε να δείξει τα βίντεο με την ειρηνική είσοδο στο Καπιτώλιο, όταν οι διαδηλωτές οδηγήθηκαν μέσα (στο Καπιτώλιο) από τους αστυνομικούς, ενώ θα μπορούσε να δείξει και τα βίντεο με τις άγριες επιθέσεις κατά της αστυνομίας από τους υποστηρικτές του Ναβάλνι στη Ρωσία. Ο Πούτιν αναφέρθηκε σε αυτά κατά την συνέντευξη Τύπου.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Αρκτικό Ωκεανό, με μάλλον υποστηρικτικό τρόπο προς τη Ρωσία. Ο Μπλίνκεν παρενέβη και κατηγόρησε τους Ρώσους για στρατιωτικοποίηση του Αρκτικού. Ο Πούτιν αντέδρασε, λέγοντας πως η Ρωσία είναι κατά της στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής και πως η Ρωσία επισκευάζει στρατιωτικές υποδομές στην Αρκτική που υπήρχαν εκεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και από τότε καταρρέουν. Οι Ρώσοι πρότειναν να γίνονται τακτικές συναντήσεις των Αρχηγών των επιτελείων, όπως γινόταν ως το 2014, για να επιληφθούν της υπόθεσης. Η Αμερικανική πλευρά δεν απάντησε στην πρόταση.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να στείλουν και πάλι τους πρεσβευτές τους στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Αναμένεται το πως θα εξελιχθεί το ζήτημα. Πριν την ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, υπήρχε ψυχρότητα στην Ουάσιγκτον. Δεν μπορούσε να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους. Εξαιτίας του σκανδάλου Kremlin-gate οι Αμερικανοί φοβούνταν να συναντηθούν με Ρώσους διπλωμάτες. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η επιστροφή του πρέσβη δεν θα έχει αξία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο. Πιθανότατα η κυβερνοασφάλεια και άλλα θέματα να συζητηθούν. Ο Πούτιν πρότεινε να κανονιστεί μια σύνοδος των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόκειται για δική του παλιά ιδέα, την οποία έχει προτείνει πολλές φορές, αλλά δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη της ομάδας Μπάιντεν. Η συνάντηση δεν παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα. Όμως, οι Πρόεδροι συναντήθηκαν. Ο Μπάιντεν ήταν διαυγής και συνεκτικός. Πιθανότατα θα έχει διάρκεια ως Πρόεδρος και θα επιβιώσει παρά τα όσα έχουν ειπωθεί για άνοια. Ήταν επίσης αρκετά φιλικός προς τον Πούτιν. Τον ρόλο του κακού αστυνομικού έπαιξε ο Μπλίνκεν που συνοδευόταν από την Βικτώρια (χέσε την ΕΕ) Νιούλαντ.
Η αναφορά του Μπάιντεν στα λόγια της μητέρας του έγινε δεκτή αρκετά καλά. Ο Μπάιντεν είπε πως η μητέρα του έλεγε ότι μια σύγκρουση που δεν έγινε από πρόθεση είναι χειρότερη από μία σκόπιμη, κάτι που σημαίνει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις που θα γίνουν κατά λάθος, μέσω συναντήσεων και διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι και η άποψη των Ρώσων. Ο Μπάιντεν κουράστηκε αρκετά γρήγορα και η σύνοδος έληξε νωρίς.
Μετά τη συνάντηση, έγιναν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, σε διαφορετικές τοποθεσίες. Αμερικανοί και άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Πούτιν και υπέβαλαν αυθάδεις και προσβλητικές ερωτήσεις. Ο Πούτιν απάντησε σε κάθε ερώτηση. Ρώσοι δημοσιογράφοι δεν έγιναν δεκτοί στη συνέντευξη του Μπάιντεν. Στον Μπάιντεν υποβλήθηκαν ερωτήσεις που ήταν γνωστές εκ των προτέρων. Δεν υπήρχε ούτε μια τολμηρή ούτε καν δύσκολη ερώτηση. Υποσχέθηκε ο Πούτιν να συμπεριφέρεται καλά; ήταν μία από τις ερωτήσεις. Καμία από τις δύσκολες ερωτήσεις που έθεταν τα Αμερικανικά ΜΜΕ στον Τραμπ δεν τέθηκε στον Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν είχε το επιπλέον πλεονέκτημα να μιλήσει μετά τον Πούτιν, οπότε ήξερε τι είχε απαντήσει ο Πούτιν.
Ο Μπάιντεν στη συνέντευξή του είχε ένα ατού: τη θέα στη λίμνη της Γενεύης, που του δημιουργούσε ωραία εικόνα. Ο Πούτιν μίλησε πρώτος, σε μία σκηνή, χωρίς θέα. Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν στεκόταν κάτω από τον ήλιο και ίδρωνε. Ο Πούτιν είχε κλιματισμό. Ο Πούτιν δεν φοβήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, δεν υπήρξε δισταγμός και απάντησε σκληρά, παρόλο που κάποιες ερωτήσεις θα έπρεπε να απαντηθούν με την ίδια αγένεια.
Προφανώς, τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα, το οποίο είναι ήδη καλό. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης περίμεναν ότι ο Μπάιντεν θα σύρει τον Πούτιν να μετανοήσει και να υποσχεθεί ότι θα συμπεριφέρεται καλά. Δεν λειτούργησε. Η αλαζονεία της αμερικανικής πλευράς ήταν εντυπωσιακή σε κάθε βήμα. Ήταν αρκετά δύσκολο για τον Ρώσο πρόεδρο, αν και είναι δυνατός, ενεργητικός και βρίσκει εύκολα τις σωστές λέξεις. Δεν είχε συκοφαντικά μέσα όπως είχε ο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν θύμωσε με μια ερώτηση και πρότεινε στον δημοσιογράφο να αλλάξει το επάγγελμά του. Ο Πούτιν διατηρήθηκε ψύχραιμος. Πιθανότατα πιο ενοχλητικό ήταν το άνοιγμα της Διάσκεψης Τύπου του Μπάιντεν όταν μίλησε για τη δέσμευση της Αμερικής στη δημοκρατία. Άκουγα τέτοιες ομιλίες όταν ήμουν σαράντα ή πενήντα χρόνια νεότερος, αλλά τώρα ακούγονται απίστευτες. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν είναι η ελεύθερη χώρα που ήταν κάποτε. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς τραγικές συνέπειες, κάτι που είναι ήδη καλό. Η ζωή συνεχίζεται.
Στη Ρωσία έγινε μια δραστική αλλαγή. Εάν πριν το ταξίδι του Πούτιν, στη Ρωσία υπήρχε ηρεμία. Αμέσως μόλις έφυγε ο ισχυρός άνδρας, η Μόσχα έπεσε σε πυρετό εμβολιασμού. Ο Δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin, που διέταξε ένα αυστηρό λοκντάουν την άνοιξη του 2020, επέστρεψε στις κακές παλιές του συνήθειες και ξεκίνησε την επιβολή του εμβολιασμού. Μέχρι τις 16 Ιουνίου ο εμβολιασμός ήταν αυστηρά εθελοντικός, διαθέσιμος σε όλους, αλλά κανείς δεν τον επέβαλλε. Στις αρχές Ιουνίου, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η πανδημία είχε περάσει. Ο Πούτιν ρητά είχε δηλώσει ότι κανείς δεν πρέπει να αναγκαστεί να εμβολιαστεί. Έτσι, μόλις το 9% των Ρώσων εμβολιάστηκε. Οι άνθρωποι ήταν αρκετά σίγουροι και τα κατάφερναν καλά.
Όλα αυτά άλλαξαν σε μία ημέρα. Τώρα, υπάρχει μια συνεχής προπαγάνδα υπέρ του εμβολιασμού. Στα κοινωνικά δίκτυα οι ινφλουένσερ μιλούν με μίσος κατά όσων ανεύθυνων αρνούνται να εμβολιαστούν. Τους αποκαλούν δολοφόνους. Οι εργοδότες σκοπεύουν να απολύσουν όσους δεν εμβολιαστούν. Στη Μόσχα εισήχθησαν QR-codes στα εστιατόρια. Στην πόλη Νίζνι, μη εμβολιασμένα ζευγάρια δεν μπορούν να παντρευτούν. Στον νότο, εκκλησίες και τζαμιά είναι κλειστά για τους πιστούς. Η αλλαγή είναι απότομη, βάναυση και απροσδόκητη. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνονται οι πτήσεις προς την Τουρκία και άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς, μετά από μεγάλο διάστημα. Οι αγώνες του Euro 2020 έγιναν με γεμάτο το στάδιο στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η πόλη ζήτησε να διοργανώσει περισσότερους αγώνες.
Το θέμα του εμβολιασμού ή του covid δεν συζητήθηκε στην σύνοδο, έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για Αμερικανική πρωτοβουλία. Προφανώς οι ειδικοί του covid θεώρησαν ότι η Ρωσία τα πηγαίνει πολύ καλά. Ο Δρ. Alexander Ginzburg, επικεφαλής της εταιρείας Gamaleya που φτιάχνει το εμβόλιο Sputnik V, συμβούλεψε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν ξανά λόγω της Ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, ακόμη και αν έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Μπορώ να προσφέρω μια επιπλέον εξήγηση. Η Ρωσική ελίτ θέλει να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ο Μεγάλος Πέτρος, ο πρώτος Ρώσος αυτοκράτορας, ήταν θιασώτης του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και εναντιώθηκε στα μούσια των ντόπιων. Έκοβε με το σπαθί του τα μούσια των ανυπάκουων ευγενών, λέει ο μύθος. Οι αριστοκράτες Ρώσοι φορούσαν περούκες. Έμαθαν να καπνίζουν τον 18 αιώνα και σταμάτησαν στα τέλη του 20 αιώνα. Πάντα η μόδα επιβαλλόταν. Φαίνεται πως οι κάτοικοι της Μόσχας που τείνουν να ακολουθούν την Ευρωπαϊκή μόδα, αποφάσισαν να δεχτούν τα εμβόλια και τις μάσκες.
Μια άλλη εξήγηση συνδέεται με την αλλαγή στην παραγωγή εμβολίων. Η παραγωγή ήταν αρκετά μικρή, αλλά αρκετή για όσους ήθελαν να εμβολιάσουν. Δεν ήταν όμως αρετή για όλους. Τώρα η ικανότητα παραγωγής έχει αυξηθεί και τα εμβόλια δεν μπορούν να αποθηκευτούν για πολύ καιρό, πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εύλογη εξήγηση: επιθυμία να χρησιμοποιηθούν τα παραγόμενα εμβόλια που δεν μπορούσαν να πωληθούν στο εξωτερικό, καθώς η Δύση εμπόδισε αποτελεσματικά τις πωλήσεις του Sputnik και άλλων Ρωσικών εμβολίων στην επικράτειά της. Ήθελαν να διατηρήσουν την αγορά για την Pfizer και την Moderna, αντί να μοιράζονται την αγορά προς όφελος του πληθυσμού.
(Παρόμοια εξέλιξη υπήρξε στο Ισραήλ, όπου είχαν ένα εκατομμύριο έτοιμα εμβόλια κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Προσπάθησαν να τα δώσουν στην Παλαιστίνη σε αντάλλαγμα για νεότερα εμβόλια τον Σεπτέμβριο, αλλά οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν επειδή δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εντός μίας εβδομάδας που ήταν η ισχύς τους. Τότε οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν τα παιδιά).
Ο Πούτιν δεν αναμείχθηκε στους περιορισμούς λόγω covid. Δεν έφτασε όμως στο σημείου που έφτασε ο Λουκασένκο, να αγνοήσει τον covid. Αλλά δεν ζήτησε λοκντάουν και δεν επέβαλε εμβολιασμούς. Άφησε τις τοπικές Αρχές να αποφασίσουν και συνήθως ήταν αρκετά γρήγοροι, ιδίως στη Μόσχα. Ίσως ο Δήμαρχος πήρε την κατάσταση στα χέρια του ενώ ο Πούτιν βρισκόταν αλλού. Ο Πούτιν είναι ισχυρός ηγέτης, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά δεν είναι παντοδύναμος στη Ρωσία. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη άλλες γνώμες και θέσεις.
Θυμηθείτε ότι και στην Κίνα υπάρχει παρόμοια κατάσταση. Για έναν χρόνο, θεωρούνταν ότι οι Κινέζοι είχαν νικήσει τον ιό. Ο εμβολιασμός ήταν δυνατός, αλλά ελάχιστοι εμβολιάστηκαν. Τον Μάρτιο του 2021, ένα εκατομμύριο Κινέζοι εμβολιάστηκαν. Σήμερα, τουλάχιστον 700 εκατομμύρια έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Επίσης και στην Κίνα έχει γίνει η ζωή δύσκολη για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Στην Ουκρανία από την άλλη μεριά, δεν γίνονται εμβολιασμοί. Αρνήθηκαν το Ρωσικό εμβόλιο. Η Δύση, δεν τους προμήθευσε Δυτικά εμβόλια. Αλλά τίποτα ιδιαίτερο δεν έχει συμβεί στους Ουκρανούς. Αντί να εμβολιάζονται, χρησιμοποιούν Ιβερμεκτίνη και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από ότι στην γειτονική (εμβολιασμένη) Πολωνία.
Σημείωση CosmoStatus: η Ιβερμεκτίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό για θεραπεία από παράσιτα στην κτηνιατρική και ως θεραπεία για την τύφλωση της ασθένειας του ποταμού, μιας τροπικής δερματικής ασθένειας που μεταδίδεται από τσίμπημα μαύρης μύγας σε ποτάμια με μεγάλη ροή. Οι προνύμφες του παρασίτου μπορεί να πάνε στα μάτια και να προκαλέσουν τύφλωση.
Τελικά, στην Γενεύη οι Πρόεδροι δεν συζήτησαν την κρίση του covid ή τα εμβόλια. Προφανώς η Ρωσική βιασύνη για εμβολιασμούς δεν σχετίζεται ευθέως με την σύνοδο, αλλά με την προσωρινή απομάκρυνση του Πούτιν από τη χώρα, μαζί με το «όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια». Αυτό είναι ανακούφιση. Ανησυχούσα πως η αύξηση των εμβολιασμών ήταν Δυτική απαίτηση. Τώρα γνωρίζουμε πως δεν ήταν.
Σχόλιο CosmoStatus:
Ο συγγραφέας του άρθρου μπορεί να κατηγορηθεί ως φιλορώσος, αντιαμερικανός, αντιεμβολιαστής κλπ κλπ.
Στην Δυτική κοινωνία του 21 αιώνα, όπου διατρανώνεται το δικαίωμα στην «διαφορετικότητα» βλέπουμε πως απαγορεύεται η έκφραση «διαφορετικής» άποψης σε πολλά θέματα.
Η άποψή μας είναι πως στην Δημοκρατία, χωράνε όλες οι απόψεις.
Εναπόκειται στην κρίση του σκεπτόμενου αναγνώστη να κρατήσει αυτό που θεωρεί σωστό.
Και επειδή πλέον η αναφορά σε κάθε τι που δεν συμφωνεί με αυτό που επιβάλλουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ από το σύστημα της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΠΟΥ, επειδή κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε με απαράδεκτα και ρατσιστικά κοσμητικά επίθετα του τύπου «ψεκασμένοι» από φασίστες που δηλώνουν δήθεν «δημοκράτες», δηλώνουμε πως έχουμε εμβολιστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της BioNtech.
Επίσης δηλώνουμε ότι ουδεμία σχέση έχουμε με αναρχικούς, ακροδεξιούς και κομμουνιστές.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου