Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Πογκρόμ κατά των προσφύγων / μεταναστών από τη Συρία στην Τουρκία

Ο Τουρκικός όχλος, κατέστρεψε μαγαζιά και επιτέθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία.


Την Περασμένη Τετάρτη, στο προάστιο της Άγκυρας Altindag, ο Τουρκικός όχλος επιτέθηκε σε καταστήματα και επιχειρήσεις που ανήκουν σε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία. Άλλα καταστήματα καταστράφηκαν, άλλα λεηλατήθηκαν και σε άλλα έσπασαν τα τζάμια. Επίσης καταστράφηκαν αυτοκίνητα. Ο όχλος επιτέθηκε στους Σύριους τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι πρόβαλαν τον πολιτισμό τους, όπως είχαν κάνει και το 1955 κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που είχε ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση (εξαφάνιση) του Ελληνισμού.

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια, μεταξύ αυτών και αυτοί που καλούσαν μέσω κοινωνικών δικτύων
τον όχλο να δράσει. Τα επεισόδια είχαν αφορμή τον θάνατο ενός 18χρονου Τούρκου, τον οποίο μαχαίρωσαν Σύριοι μετά από καυγά. Το προάστιο Altindag της Άγκυρας αποτελεί ισχυρό προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να στρέφονται κατά των μεταναστών και των προσφύγων εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας, του πληθωρισμού και της αίσθησης ότι η χώρα δέχεται εισβολή από Σύριους παρά την κατοχή τμήματος της Συρίας από τον Τουρκικό στρατό.

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των μεταναστών / προσφύγων τους οποίους κατηγορούν πως «σέρνουν μαζί τους έναν στρατό από παιδιά» δηλαδή γεννάνε πολλά παιδιά. Επίσης υποστηρίζουν πως μετατρέπονται σε μειονότητα μέσα στη χώρα τους. Πολλοί Τούρκοι υποστηρίζουν πως δεν είναι κατά των προσφύγων αλλά κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) του Kemal Kilicdaroglu υποστηρίζει πως όταν έρθει στην εξουσία μέσα σε δύο χρόνια θα στείλει πίσω στη Συρία του μετανάστες / πρόσφυγες.

Σύριοι που έγιναν στόχος του όχλου λένε πως θα αναγκαστούν να φύγουν (τουλάχιστον από το προάστιο Altindag) καθώς δέχονται μηνύματα από Τούρκους που υποστηρίζουν πως «θα επιστρέψουμε».

Στο προάστιο Altindag έχουν καταγραφεί 246 περιστατικά βίας κατά Σύριων από το 2011. Το προάστιο της Άγκυρας θεωρείται υποβαθμισμένο, ενώ σ’ αυτό διαβιούν φτωχοί και ελάχιστα μορφωμένοι Τούρκοι και φυσικά Σύριοι.

Στην Τουρκία των 83 εκατομμυρίων έχουν βρει καταφύγιο 3,7 εκατομμύρια Σύριοι από το 2011.  Σύμφωνα με έρευνα, λιγότερο από το 25% των Σύριων που μένουν στην Τουρκία θέλει να επιστρέψει στην Συρία.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει ξοδέψει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να περιθάλψει του Σύριους που κατέφυγαν στο έδαφός της για να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Αυτό όμως εξοργίζει τους φτωχούς Τούρκους που αισθάνονται παραμελημένοι. Η ΕΕ έχει δώσει στην Τουρκία τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσει του Σύριους στο έδαφός της.

Στους Σύριους πρόσφυγες / μετανάστες έρχονται να προστεθούν τον τελευταίο καιρό και οι Αφγανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ορδές των Ταλιμπάν. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο 1000 Αφγανοί εισέρχονται καθημερινά στην Τουρκία από το Ιράν.

Η ΕΕ προσπαθεί να βρει τρόπο να μείνουν στην Τουρκία οι Αφγανοί και να μην προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Υπολογίζεται πως μισό με ένα εκατομμύριο Αφγανοί θα φύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας των Ταλιμπάν.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα χτιστεί τοίχος μήκους 295 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν για να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από το Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου