Τον ρόλο της Ελλάδας που διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αναλύει σε μακροσκελέστατο άρθρο της η Ρωσική Izvestia, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.
Η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την ασφάλεια της Ρωσίας, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει η Izvestia.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, αυτό αποτελεί βασική πτυχή της διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσίας μεσοπρόθεσμα και στρατηγικά.
Παρά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την οποία η Ρωσία έχει έναν μάλλον περίπλοκο διάλογο τον τελευταίο καιρό, η Μόσχα και η Αθήνα παραδοσιακά συνδέονται με μάλλον φιλικές σχέσεις. Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων (η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1828) καθώς και η σταθερή θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στις δύο χώρες, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο αναμεταδίδει και το επίσημο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εικονική σύνοδο κορυφής της 7ης Δεκεμβρίου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συζήτησαν για την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές αποστολές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Μόσχα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στον τομέα της ασφάλειας στην Ουάσιγκτον εντός μίας εβδομάδας.
Η Ρωσία αναζητά νομικές διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά. Για το θέμα αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε θετικό το γεγονός των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών.
«Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πιο αποδεκτό τρόπο για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται τα συμφέροντα άλλων χωρών και να μην υπονομεύεται η ασφάλεια άλλων χωρών. Σε αυτή την περίπτωση, της Ρωσίας» εξήγησε ο Πρόεδρος Πούτιν.
Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν νομικές εγγυήσεις εκ μέρους του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία σχετικά με τη μη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το ΝΑΤΟ είχε πέντε κύματα επέκτασης, που περιέλαβε την ένταξη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, συγκεκριμένα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.
Σύμφωνα με τον ειδικό για τις ΗΠΑ, τον Alexander Domrin, καθηγητή στο νομικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, ως μύθο που χρησιμοποιείται από τη Ρωσική πλευρά.
«Παρά το ότι υπάρχουν πολλά αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι Δυτικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πλησίαζε τα σύνορα της ΕΣΣΔ ούτε μια ίντσα, το όλο θέμα δεν καταγράφηκε γραπτώς. Αφού το ΝΑΤΟ δεν το έδωσε γραπτώς εδώ και πάνω από 30 χρόνια, γιατί να το κάνει τώρα;» υποστηρίζει ο ειδικός.
Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι απίθανο το ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει ότι η πολιτική του ήταν εσφαλμένη για τόσο μακρά περίοδο και ότι η επέκταση της συμμαχίας θα πρέπει να σταματήσει.
Προκειμένου να παράσχει οποιεσδήποτε νομικές εγγυήσεις, η συμμαχία θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της και να ακυρώσει τη λεγόμενη αρχή των ανοιχτών θυρών, δήλωσε στην Izvestia ο Πάβελ Σάρικοφ από το Ινστιτούτο Σπουδών για τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Edward Lozansky συμφωνεί, λέγοντας ότι η Μόσχα μάλλον μπορεί να βασιστεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ίσως κάποιες ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες, για να εμποδίσουν την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, για να μην προκληθεί η Ρωσία.
Οι ρωσοελληνικές συνομιλίες είχαν και διμερή ατζέντα. Μετά τη συνάντηση, υπογράφηκαν διάφορες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων, πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2024 στον τομέα του τουρισμού και κοινό σχέδιο δράσης. Ρωσία και Ελλάδα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της τεχνολογίας των πληροφοριών, καθώς και σε άλλους τομείς.
Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει περισσότερο από το 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων και μέσω του νέου αγωγού Turkish Stream, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Φέτος, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ελλάδα περισσότερο από 12%, έως και 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν τη μελέτη της ρωσικής και της ελληνικής γλώσσας στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα. Επιπλέον, η Αθήνα ενδιαφέρεται για τη χρήση ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα οποία φέτος βοήθησαν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκε και το Κυπριακό, που εδώ και πολλές δεκαετίες εμποδίζει την οικοδόμηση εποικοδομητικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρεται στο Ρωσικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό καθεστώς, κυριαρχία και ιθαγένεια.
«Σχετικά με το Κυπριακό και πάλι εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεπή και εποικοδομητική θέση της Ρωσίας. Επανέλαβα τη δέσμευσή μας στον στόχο ανάπτυξης βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να λάβει χώρα χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, χωρίς την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους Ναζί στη Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκονται στη Μόσχα από το 1945. Οι απαραίτητες διατυπώσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον, διαβεβαίωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το άρθρο της Izvestia που αναδημοσίευσε εν μέρει το TASS είναι πολύ σημαντικό, καθώς τονίζεται πως οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας είναι καλές και μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια «πολιτικο-οικονομική συμμαχία όπως είναι η ΕΕ» και το ΝΑΤΟ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικά, εάν η Ρωσία ζητά ή αναμένει την βοήθεια της Ελλάδας εντός ΝΑΤΟ, για να μπορέσουν να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες της από την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας, τότε σίγουρα ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί αναβαθμισμένος.
Είναι γεγονός πως η Ρωσία αισθάνεται να απειλείται από την περικύκλωσή της από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατό το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να θεωρούν εχθρό και απειλή τη Ρωσία. Ειδικά οι χώρες της ΕΕ, δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα από την αντιπαλότητα με τη Ρωσία. Από την πλευρά της η Ρωσία και ο Πούτιν γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν εισβάλλουν στην Ουκρανία, μόνο να χάσουν έχουν, ενώ δεν θα έχουν κερδίσει απολύτως τίποτα.
Το ΝΑΤΟ, καλά θα κάνει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα ασφαλείας που υπάρχουν στον πλανήτη και όχι με αυτά που νομίζει ότι αποτελούν πρόβλημα. Άλλωστε η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αντιληφθεί πως η Ρωσία δεν αποτελεί εχθρό, αλλά σύμμαχο εν δυνάμει.
Η Ευρώπη ξεκινά από τον Ατλαντικό και τελειώνει στα Ουράλια όρη. Εάν η Ρωσία αποτελέσει εταίρο της ΕΕ, τότε ο πολιτισμένος δυτικός κόσμος θα ξεκινά από τον Ατλαντικό, θα φτάνει στη Ρωσική Άπω Ανατολή (Βλαδιβοστόκ), θα συνεχίζεται στη Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία, θα περνά από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και θα καταλήγει στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Αυτό που απομένει είναι να το κατανοήσει και το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου