Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Κροατία: αποχώρηση από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας

Άρχισαν οι τριγμοί στο ΝΑΤΟ. Κάποιες χώρες άρχισαν να εκδηλώνουν τη δυσφορία τους για την αδικαιολόγητη υποστήριξη της συμμαχίας σε μια χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας - Ρωσίας είναι μια σοβαρή κρίση, πίσω από την οποία βρίσκεται πρωτίστως η δυναμική των εσωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς σύμφωνα με το Total Croatia News.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας είπε ότι η χώρα του δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση στην κρίση εάν κλιμακωθεί (σε πόλεμο) και ότι δεν θα συμμετάσχουν Κροάτες στρατιώτες σε αυτό το σενάριο, καθώς θα αποσυρθούν από την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico.

Μάλιστα, οι δυνάμεις της Κροατίας επέστρεψαν στη χώρα, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στην Πολωνία. Από την πλευρά του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι η Κροατία θα στείλει νέες δυνάμεις στην Πολωνία, αλλά αυτό διαψεύδεται από τα Κροατικά ΜΜΕ.

Η Ουκρανία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτςείπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Οι Δυτικές χώρες απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους από την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία και επιμένει στις εγγυήσεις από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά ή δεν θα εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας στο σύνολό της ή το 99% της επικράτειάς της και να της παρασχεθεί οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως, για παράδειγμα, η ουδέτερη Φινλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία που δεν είναι μέλη του.

Η συνεχιζόμενη κρίση δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, συνδέεται με τη δυναμική της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του, είπε ο Κροάτης Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα θέματα διεθνούς ασφάλειας αντικατοπτρίζουν ασυνέπειες και επικίνδυνη συμπεριφορά» από την Αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς υποστηρίζει ότι τα γεράκια του Δημοκρατικού Κόμματος και τα γεράκια μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που μέχρι πρόσφατα δικαιολογούσαν την ειρηνική και εκ του ασφαλούς πολιτική του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Μόσχας, ασκούν τώρα πιέσεις στο Πεντάγωνο και στον Μπάιντεν για σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.

«Όλα αυτά συμβαίνουν στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κροατίας, που είναι και ανώτατος διοικητής του Κροατικού Στρατού.

Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, η Κροατία θα αποσύρει όλους τους στρατιώτες της, είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι η Κροατία δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν την κρίση.

Επίσης, ο Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς επέκρινε εκ νέου την δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς για την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ως «απατεώνα που κάθισε σε τρεις καρέκλες», προσθέτοντας ότι η απομάκρυνσή του ήταν ένα πραξικόπημα που ενθαρρύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς το 2014, «η ιστορία ήταν η εξής: Η Ουκρανία οδεύει προς τη δύση, δεν έχει τίποτα κοινό με τη Ρωσία, η τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι κακή για την Ουκρανία, ενώ η ΕΕ θα είναι η χώρα του γάλακτος και του μελιού» είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Οκτώ χρόνια αργότερα «η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, στάσιμη οικονομικά και δεν έχει τίποτα κοινό με την ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και τόνισε ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας άδειασε τον Πρόεδρο της χώρας, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο Πρόεδρος της χώρας δεν εκφράζει τις θέσεις της Κυβέρνησης και τα λεγόμενά του αποτελούν προσωπικές του θέσεις. Η Κροατία θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της, είπε ο Γκόρνταν Γκρλιτς - Ράντμαν.

Υπενθυμίζουμε την προ ολίγων ημερών δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία και την στάση της Ελλάδας:
«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων. Η Ελλάδα κατ’ αρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα συμβαίνουν τώρα μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους».

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να πούμε στους Ρώσους φίλους μας ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας είναι διαχρονικές, φιλικές, στενές, τις δύο χώρες ενώνουν πολλά κοινά και επομένως και ο Ελληνικός λαός αναμένει από την Ρωσία να επιλέγει με περισσότερη σοφία και προσοχή τους φίλους της και αυτούς με τους οποίους συνάπτει εταιρικές σχέσεις, ώστε να μην κλονίζονται τα φιλικά αισθήματα του Ελληνικού λαού προς την Ρωσία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου