Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Λιβύη: ταραχές, ανατροπές, χάος και … εκλογές

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντμπεϊμπά, ορίστηκε από τη Βουλή νέος Πρωθυπουργός, αλλά ο Ντμπεϊμπά αρνείται να παραιτηθεί, ενώ ξέσπασαν ταραχές και διαδηλώσεις.

Η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να οδηγείται σε νέο χάος, καθώς τα γεγονότα είναι δραματικά.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της χώρας Abdul Hamid Dbeibah κατάφερε να επιβιώσει από την απόπειρα δολοφονίας του κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής στην Τρίπολη. 

Ο Ντμπεϊμπά δήλωσε πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση, όποτε αυτή προκύψει. Σύμφωνα με τον Ακίλα Σάλεχ, οι εκλογές μάλλον θα διεξαχθούν εντός των επομένων 14 μηνών.

Την Παρασκευή, η Βουλή της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ, όρισε ως νέο Πρωθυπουργό τον Fathi Bashagha, ζητώντας την αντικατάσταση του Abdul Hamid Dbeibah.

Οι προύχοντες της Μισράτα, όπως και ο στρατός της περιοχής, απέρριψαν την απόφαση της Βουλής για σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Φατί Μπασάγκα και δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Ντμπεϊμπά.

Ταυτόχρονα, διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Τρίπολη, με τους διαδηλωτές να υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά και να μην δέχονται την απόφαση της Βουλής από το Τομπρούκ για ορισμό νέου Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος της Βεγγάζης ανακοίνωνε την υποστήριξή του στον νέο Πρωθυπουργό, Φατί Μπασάγκα και το σχέδιο για εκλογές εντός 14 μηνών.

Ο Φατί Μπασάγκα ήταν Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάραζ, αλλά όπως φαίνεται στηρίζεται πλέον και από τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Το Σάββατο, ο στρατός που εδρεύει στην Μισράτα, απέρριψε την εκλογή του Μπασάγκα στην Πρωθυπουργία και δήλωσε την υποστήριξή του στον Ντμπεϊμπά.

Σήμερα Κυριακή, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά σε ομιλία του στην Τρίπολη μίλησε κατά της Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ και γενικώς όλων όσων ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση του Σάραζ, υποστηρίζοντας πως αυτοί φταίνε για το αιματοκύλισμα της Λιβύης, ενώ τώρα προσπαθούν να εκλεγούν στο ανώτερο αξίωμα της χώρας. Ο Ντμπεϊμπά ζήτησε από τον λαό να βγει στους δρόμους και να απαιτήσει εκλογές.

Ο ΟΗΕ μέσω του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε πως οι αποφάσεις των θεσμών της Λιβύης θα πρέπει να λαμβάνονται με διαφάνεια και με σκοπό την διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό, ενώ ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η κατάσταση στην Λιβύη παραμένει ρευστή με όλα τα σενάρια να παραμένουν πιθανά, ακόμη και την δημιουργία δύο κυβερνήσεων, μία με έδρα την Τρίπολη και Πρωθυπουργό τον Ντμπεϊμπά και μια άλλη με έδρα το Τομπρούκ και Πρωθυπουργό τον Μπασάγκα.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι και ο Μπασάγκα και ο Ντμπεϊμπά κατάγονται από την Μισράτα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου