Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Διάρρηξη σχέσεων Ουκρανίας - Ελλάδος και γέφυρες προς τη Ρωσία

Παρά το ότι η Ελλάδα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία με αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, υποδοχή προσφύγων και υιοθέτηση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με σημαντικό κόστος για την Ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της με την Ρωσία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδεικνύει απίστευτο θράσος και απειλεί με κυρώσεις την Ελλάδα λόγω της δραστηριοποίησης Ελληνικών εταιριών στη Ρωσία.


Όπως έγραψε το Βήμα, πριν λίγες ημέρες εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών Ουκρανική διπλωματική νότα μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις για 7 Ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Όμως οι δραστηριότητες των εταιριών αυτών δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η Ουκρανία απείλησε με κυρώσεις την Ελλάδα, παρόλο που της συμπαραστάθηκε άμεσα, αμέριστα και με ξεκάθαρο τρόπο, μέσω αποστολής όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, υποδοχή προσφύγων και υιοθέτηση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στον καταιγισμό των Ουκρανικών αιτημάτων που φθάνουν σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται η επιπλέον οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυσή της από την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη μεταφορά Ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία Ελληνικών συμφερόντων.

Μετά την υιοθέτηση της έκτης δέσμης κυρώσεων εναντίον της Μόσχας τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπεται η απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί για το πετρέλαιο θα εφαρμοστούν σταδιακά εντός εξαμήνου και για τη δεύτερη περίπτωση εντός οκτώ μηνών.

Οι Ουκρανικές κινήσεις προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως και η παλαιότερη απαίτηση των Ουκρανών να απαγορευτεί η λειτουργία Ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας για παρουσίαση φιλορωσικών θέσεων! Ουσιαστικά οι Ουκρανοί ζήτησαν την πλήρη επιβολή λογοκρισίας στην Ελλάδα, μετά την απαγόρευση πρόσβασης στις ιστοσελίδες του RT και του Sputnik. Η γραπτή απάντηση της Ελλάδας ήταν (ευτυχώς) αρνητική.

Άλλα Ουκρανικά αιτήματα σχετίζονται με τη μη χορήγηση βίζας σε Ρώσους τουρίστες ή στο να μην αγοράσει η Ελλάδα εξαρτήματα για τους Ρωσικούς εξοπλισμούς που διαθέτει, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεδομένης της Τουρκικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία και άρθρο του Μανώλη Κοττάκη, η Ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, είναι οι πρώτοι στη Δύση που θέτουν επισήμως ζήτημα λαθρεμπορίου όπλων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Ουκρανία με αφορμή την πτώση του Αντόνοφ στην Καβάλα καθώς κινδύνεψε η ζωή Ελλήνων πολιτών, αλλά και για να διασφαλιστούν τα νώτα και η αξιοπιστία της Ελλάδας σε περίπτωση που αποκαλυφθεί στο σύνολό του τυχόν δίκτυο λαθρεμπορίας όπλων και offshore εταιρειών που συνδέονται άμεσα με την Ουκρανία.

Εντύπωση προκαλεί ότι τα γραφεία της Ουκρανικής εταιρίας cargo στο Κίεβο στεγάζονται σε κατάστημα περιποίησης νυχιών, ενώ οι ιδιοκτήτες της έχουν καταγγελθεί από τον ΟΗΕ για παράνομο εμπόριο όπλων στη Λιβερία.

Η πτώση του Ουκρανικού Αντόνοφ ήταν αυτή που έφερε στο φως, έστω και μόνο μέσω εντύπων καθώς στους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν αναφέρεται ΤΙΠΟΤΑ, η ταραγμένη σχέση Ελλάδας και Ουκρανίας. Μιας Ουκρανίας που συνεχώς ευχαριστεί την Τουρκία για τις «υπηρεσίες» της στον πόλεμο με την Ρωσία, παρά το ότι η Τουρκία δεν έχει διαταράξει τις σχέσεις της με την Ρωσία, ούτε της έχει επιβάλει οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις.

Αντίθετα, η Ελλάδα έχει μπει στη λίστα με τους εχθρούς της Ρωσίας, τασσόμενη πλήρως με τις θέσεις των ΗΠΑ και της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ. Επίσης, οι ζημιές της Ελλάδας από την διατάραξη των σχέσεών της με την Ρωσία, είναι μεγάλες και σε οικονομικό και σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Δημοκρατίας, η Ελλάδα αξιοποιεί το δυστύχημα με το Αντόνοφ και επισημοποιεί την κρίση με το Κίεβο, γιατί βλέπει πού πάει ο πόλεμος και θέλει να ρίξει προσεκτικά και εγκαίρως γέφυρες και πάλι προς τη Ρωσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στη συνομιλία που είχε με πανεπιστημιακούς της Ομάδας Υψηλής Στρατηγικής είχε κάνει θετική αναφορά στην πρόοδο που είχε συντελεστεί στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τις επανειλημμένες διακηρύξεις Λαβρόφ υπέρ της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Μάλιστα Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέση της Ελλάδος ανέκαθεν ήταν ότι η Ρωσία «έχει θέση στην Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Ανώτερες διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι «ο πόλεμος έδειξε ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τον Πούτιν», κάτι που δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα ακούγαμε από τα κυβερνητικά χείλη για τον Ρώσο ηγέτη από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά, περί «ανατολικού δεσποτισμού»,
«αυταριχικότητας» και τα τοιαύτα.

Εάν υπάρχει ένα συμπέρασμα από την προσεκτική αποστασιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας από το Κίεβο δεν είναι ότι υπάρχει επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ότι άρχισαν να λιώνουν δειλά δειλά οι πάγοι στις σχέσεις μας με τη Μόσχα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Καθώς η πλήρης απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι αδύνατο να συμβεί απότομα, καθώς το Αμερικανικό LNG είναι πανάκριβο και καθώς η αξιοποίηση των Ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου καθυστερεί αδικαιολόγητα, καλό θα είναι να αναθερμανθούν οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα και να μην αφήνεται η Τουρκία να το παίζει ως ο μοναδικός διαπραγματευτής και ειρηνοποιός.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου