Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Η Πολωνία ζήτησε επίσημα 1,3 τρις. ευρώ από τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις

Επίσημο αίτημα κατέθεσε η Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία απάντησε πως το θέμα έχει λήξει.


Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η χώρα κατέθεσε επίσημα το αίτημα στην Γερμανία την Δευτέρα. Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών στην Πολωνία, όπου και συνάντησε τον Πολωνό Πρόεδρο. Ανακοινώσεις δεν υπήρξαν.

Σύμφωνα με το TVP η Πολωνία ζητά τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία για την περίοδο της κατοχής, δηλαδή από το 1939 ως το 1945. Η Πολωνία υποστηρίζει ότι έχει φτάσει ο χρόνος για συμβιβασμό, ώστε να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και να μην ξεχαστούν οι καταστροφές που προξένησαν στη χώρα οι Γερμανοί.

Η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει κάθε ισχυρισμό ότι οφείλει αποζημιώσεις στην Πολωνία και επισημαίνει τη συμφωνία του 1953 με τους τότε κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας, οι οποίοι παραιτήθηκαν από όλες τις απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω της πίεσης από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία από τις ευθύνες της. Ωστόσο, η Πολωνία υποστηρίζει ότι η συμφωνία του 1953 είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν έλαβε ποτέ δίκαιη αποζημίωση και επειδή έγινε υπό πίεση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι παρά τη συμφωνία, η Γερμανία ποτέ δεν πλήρωσε τις κατάλληλες αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σχέση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη «ώστε να μπορούμε να κλείσουμε επώδυνα κεφάλαια και να προχωρήσουμε στη βάση μιας καλής γειτονίας και συνεργασίας» είπε Πολωνός Υπουργός και πρόσθεσε ότι ο διακανονισμός θα πρέπει να καλύπτει την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων που πήραν οι Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις τράπεζες.

Η Πολωνία δεν θεωρεί αποζημίωση της τεράστια έκταση που της παραχωρήθηκε από την άλλοτε Πρωσική Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, εκατομμύρια Γερμανοί εκδιώχθηκαν βίαια από περιοχές όπως η Σιλεσία στην οποία εγκαταστάθηκαν Πολωνοί.

Η Πολωνία τολμά και δεν φοβάται να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί ότι της οφείλονται από την γειτονική της Γερμανία. Η Ελλάδα, αρνείται να επισημοποιήσει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, παρά τις καταστροφές και τις θηριωδίες που πραγματοποίησαν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου