Η εκστρατεία κατά του ψηφιακού χρήματος έχει συγκεντρώσει πολλές υπογραφές.
Οι Ελβετοί έχουν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό σε μετρητά.
Οι πολίτες της Ελβετίας είναι πιθανό να κληθούν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το αν θα κατοχυρωθεί συνταγματικά η ύπαρξη μετρητών, μετά από πρωτοβουλία για την προστασία από το ψηφιακό χρήμα.
Υπεύθυνο για την προσπάθεια της διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι το Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας, που έχει συγκεντρώσει 157.422 υπογραφές υποστήριξης του δημοψηφίσματος. Εάν οι Αρχές πιστοποιήσουν ότι το σύνολο των υπογραφών έχει ξεπεράσει τις 100.000, τότε σύμφωνα με το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg ούτε η κυβέρνηση ούτε η κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν εκφράσει πρόθεση για κατάργηση των μετρητών σύντομα.
Η πρωτοβουλία τονίζει το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ύπαρξης φυσικού χρήματος στην Ελβετία. Κάθε κάτοικος κατέχει σε μετρητά, Ελβετικά φράγκα που αντιστοιχούν σε 11.824 δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από όλες τις οικονομίες όπου η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκεντρώνει δεδομένα.
Εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα αντιπροσωπεύει μια σπάνια περίπτωση όπου οι χρηματικές προτιμήσεις ελέγχονται από τους ψηφοφόρους στις κάλπες και όχι μέσω των τρόπων που πληρώνουν για τις δαπάνες τους. Μπορεί μάλιστα να προσελκύσει το ενδιαφέρον από στελέχη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που επί του παρόντος εξετάζουν εάν θα προωθήσουν ένα σχέδιο για το ψηφιακό χρήμα στην ευρωζώνη.
«Πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα μετρητά ως κατοχυρωμένη ελευθερία για την επόμενη γενιά» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόλερ, πρόεδρος του Ελβετικού Κινήματος Ελευθερίας. «Η τάση προς τα ψηφιακά νομίσματα» είναι πιθανό να ευνοηθεί και από την κυβέρνηση της Ελβετίας.
Τα περισσότερα μετρητά στην Ελβετία, αξίας 51 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (55,3 δισεκατομμύρια δολάρια), υπάρχουν με τη μορφή χαρτονομίσματος αξίας 1.000 φράγκων. Αυτό υποδηλώνει ότι το φυσικό χρήμα χρησιμοποιείται για αποθήκευση παρά για πληρωμές. Αντίθετα, το πιο συνηθισμένο χαρτονόμισμα στη ζώνη του ευρώ είναι αυτό των 50 ευρώ.
Τα μετρητά στην Ελβετία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες συναλλαγές, αλλά αυτές οι πληρωμές μειώνονται. Στο τέλος του περασμένου έτους, το 29% των συναλλαγών έγινε με μετρητά, σύμφωνα με τη μελέτη Swiss Payment Monitor, από 48% το 2019. Στη Σουηδία, μόνο το 8% των καταναλωτών πραγματοποίησε την τελευταία του αγορά με μετρητά, σύμφωνα με την Riksbank.
Ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναζητά ένα ψηφιακό νόμισμα για χρήση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απορρίψει το «ψηφιακό φράγκο» για τις καθημερινές πληρωμές.
Υπάρχει προειδοποίηση ότι η στροφή σε πληρωμές χωρίς μετρητά παγκοσμίως, εγκυμονεί κινδύνους. Η SNB βλέπει την προσφορά και τη διανομή φυσικού χρήματος ως ένα από τα βασικά καθήκοντά της, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Martin Schlegel.
Εάν επικυρωθεί η ύπαρξη 100.000 υπογραφών, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα μπορούν να σχολιάσουν την προτεινόμενη αλλαγή. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθεί μέσα σε δύο ή τρία χρόνια.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου