Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τις εγχώριες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις παρακολουθήσεις, να βοηθήσουν στην εύρεση όσων έχουν απαχθεί από την Χαμάς.
Εκτός από την προσέγγιση χάκερ, ο Ισραηλινός στρατός (IDF) χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ακόμη και αμφιλεγόμενων εταιρειών spyware για να βοηθήσουν. Αυτό περιλαμβάνει την NSO Group με έδρα την Herzliya, της οποίας το λογισμικό για hacking των iPhone γνωστό ως Pegasus, φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις για να στοχεύσει ακτιβιστές και δημοσιογράφους, κάτι που η εταιρεία συχνά αρνείται, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes.
Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχουν επικεντρωθεί στο να παραβιάσουν τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των αγνοουμένων και των νεκρών. Η διάρρηξη από απόσταση και η σιωπηλή παρακολούθηση των smartphone και των φορητών υπολογιστών των απαχθέντων θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ισραηλινό Στρατό να μάθει περισσότερα για τις κινήσεις και τις δραστηριότητες της Χαμάς, καθώς είχε χρησιμοποιήσει τα τηλέφωνα των απαχθέντων για να καλέσει συγγενείς και φίλους και να τους παρενοχλήσει.
Αναλυτής που έχει εργαστεί για πολλές εταιρείες spyware του Ισραήλ επιβεβαίωσε στο Forbes ότι έγινε συντονισμένη προσπάθεια όχι μόνο για πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα των αγνοουμένων, αλλά και στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή με γνώση των επιχειρήσεων της NSO είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ είχαν πλήρη άδεια για να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό Pegasus σε iPhone για οποιαδήποτε από τις εργασίες της που στοχεύουν τη Χαμάς.
Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος εταιρείας κυβερνοπαρακολούθησης του Ισραήλ είπε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια να ξεκλειδωθούν τα τηλέφωνα όσων δολοφονήθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, όπου οι οικογένειες είχαν φυσική πρόσβαση στη συσκευή του συγγενή τους.
«Οι οικογένειες θέλουν να δουν αν υπάρχουν φωτογραφίες ή μηνύματα της τελευταίας στιγμής των αγαπημένων τους» είπε.
Ο Ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε αίτημα του Forbes για σχόλιο μέχρι στιγμής. Η NSO επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μια άλλη αμφιλεγόμενη εταιρεία που μπορεί να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, είναι η Rayzone, που μπορεί να παρακολουθεί τη θέση μιας συσκευής χωρίς να χρειάζεται να την παραβιάσει. Στέλεχος της Rayzone είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τη χώρα της «όσο μπορεί». Ερωτηθείς για το εάν αυτό περιλάμβανε χακάρισμα των τηλεφώνων των νεκρών και των αγνοουμένων, είπε: «Ξέρω ότι όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν».
Η Rayzone είναι σε θέση να μεταμφιεστεί ως νόμιμο μέρος της αγοράς διαφήμισης για κινητά, γνωστή ως πλατφόρμα ζήτησης. Αυτές οι οντότητες λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ κατασκευαστών εφαρμογών και δικτύων διαφημίσεων, με τους πρώτους να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές στις οποίες είναι εγκατεστημένο το λογισμικό τους, ενώ οι δεύτεροι αναζητούν συνεργάτες για την προώθηση των διαφημίσεών τους.
Μέσα στον Οκτώβριο, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι και άλλες εταιρείες παρακολούθησης, όπως η Paragon και η Candiru, παρείχαν επίσης βοήθεια στο Ισραήλ. Οι λεπτομέρειες όμως παραμένουν μυστικές.
Ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ φαίνεται ότι κρατούν τις οικογένειες των αγνοουμένων στο σκοτάδι σχετικά με τις προσπάθειες χρήσης της τεχνολογίας για να βρουν τους συγγενείς τους.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου