Αντί να καταδικάσει τους διακινητές και τους παράνομους μετανάστες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, επειδή έκανε την δουλειά του!
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαιρέτησαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα στη ζωή ενός Σύριου πρόσφυγα όταν το Λιμενικό Σώμα άνοιξε πυρ κατά πλοίου που μετέφερε παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο το 2014.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΟΗΕ, κατά τους πυροβολισμούς που στόχο είχαν την μηχανή του ταχύπλοου σκάφους, τραυματίστηκε ένας Σύριος πρόσφυγας, ο οποίος πέθανε μετά από πολλούς μήνες νοσηλείας στο νοσοκομείο.
Η αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου κατατέθηκε από τη σύζυγο και τα παιδιά του θανόντα, που προφανώς έτυχαν καθοδήγησης από κάποια ΜΚΟ. Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2024, το δικαστήριο είπε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). «Η απόφαση στην υπόθεση Alkhatib κατά Ελλάδας σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο που επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των κρατών να σέβονται τις ζωές των μεταναστών στη θάλασσα» ανέφεραν οι ειδικοί.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι Ελληνικές αρχές δεν είχαν θεσπίσει σαφείς κανόνες σχετικά με τη δυνητικά θανατηφόρα χρήση πυροβόλων όπλων στις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, με τους λιμενικούς να επικαλούνται αδημοσίευτους, παρωχημένους και ανεπαρκείς «κανόνες εμπλοκής» του 1992.
Η Ελλάδα απέτυχε να δημιουργήσει ένα επαρκές και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που να διέπει τη χρήση δυνητικά θανατηφόρου βίας στον τομέα των επιχειρήσεων θαλάσσιας επιτήρησης, ανέφερε η απόφαση, προσθέτοντας ότι οι έρευνες για το περιστατικό, που διεξήχθησαν από τις εθνικές αρχές, ήταν αναποτελεσματικές.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καλούν συνεχώς την Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα όταν αναχαιτίζει πλοία μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα και κρατά και εκδίδει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Οι εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν στην έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του 2017 για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις για τον «παράνομο θάνατο προσφύγων και μεταναστών». Η έκθεση εστιάζει στις μαζικές απώλειες προσφύγων και μεταναστών και προτείνει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες, οι οποίες θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παράνομου θανάτου.
Τον Ιούλιο του 2022, στην απόφαση Safi and Others κατά της Ελλάδας του ΕΔΑΔ βρέθηκαν παραβιάσεις δύο άρθρων (στο δικαίωμα στη ζωή) και τριών (στην απαγόρευση βασανισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) για το ναυάγιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια φερόμενης απώθησης σκάφους ανοιχτά του Φαρμακονησίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον θάνατο τουλάχιστον 82 ατόμων στη θάλασσα και πιθανώς έως και 600 καθώς εξαφανίστηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 παιδιά και απροσδιόριστος αριθμός γυναικών, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους Adriana στα ανοιχτά των Ελληνικών ακτών στις 14 Ιουνίου 2023.
Πουθενά όμως οι εμπειρογνώμονες δεν καταδικάζουν τους λαθροδιακινητές και τις χώρες που προωθούν την παράνομη μετανάστευση ή δεν κάνουν τίποτα για να την αποτρέψουν.
«Τα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, ιδίως το δικαίωμα στη ζωή και η αρχή της μη επαναπροώθησης, πρέπει πάντα να προστατεύονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες. Η κατάστασή τους θα πρέπει να αξιολογηθεί και να διεκπεραιωθεί με βάση τις Σχετικές Αρχές και τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Διεθνή Σύνορα» ανέφεραν οι ειδικοί.
Τα κράτη έχουν καθήκον να διασώζουν όλα τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση, ακόμη και σε περίπτωση απουσίας αιτήματος για βοήθεια από άτομα στο σκάφος, πρόσθεσαν. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα».
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα πλοίο γεμάτο παράνομους μετανάστες αρνείται να δεχτεί την «βοήθεια προς διάσωση» του Λιμενικού Σώματος; Στην ερώτηση αυτή, το ΕΔΑΔ δεν απαντά.
Τα κράτη έχουν καθήκον να προστατεύουν τους μετανάστες που ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο στα διεθνή σύνορα, όπως παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τους γονείς τους παιδιά και των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των θηλαζουσών μητέρων, καθώς και των ατόμων που έχουν υποστεί κακοποίηση και βία λόγω φύλου.
Όμως, μία χώρα έχει υποχρέωση πρώτα να υπερασπίζεται τους κατοίκους της, τους υπηκόους της, τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους και μετά τα δικαιώματα των επίδοξων παράνομων μεταναστών. Πουθενά στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν αναφέρεται ότι προηγούνται τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών.
«Υπό το φως των επαναλαμβανόμενων τραγωδιών στη θάλασσα, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη μιας βιώσιμης, βιώσιμης λύσης που θα προστατεύει επαρκώς όλους τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και το άσυλο αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες και του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση» ανέφεραν οι ειδικοί.
Δυστυχώς όμως, οι «ειδικοί» δεν προέτρεψαν την Αφρικανική Ένωση και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών να εργαστούν από κοινού για την αποτροπή και τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν διεθνώς και να αναλάβουν συλλογική ευθύνη για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν τους θανάτους και τους τραυματισμούς μεταναστών μέσω επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ανέφεραν οι ειδικοί.
«Τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τον εντοπισμό όσων έχουν πεθάνει ή χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν και να διευκολύνουν την επικοινωνία με τις πληγείσες οικογένειες» ανέφεραν.
Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ όλο το βάρος πέφτει στα θύματα, δηλαδή στις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών μένουν στο απυρόβλητο. Κοινώς, επιβάλλεται η μαζική μετανάστευση, η εθνική αλλοίωση των Ευρωπαϊκών χωρών, επειδή κάποιοι πονηροί έχουν βρει τον τρόπο να χρησιμοποιούν το Διεθνές Δίκαιο για να επιβάλλουν την στρεβλή τους άποψη.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου