Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας…

Πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι πολιτικοί υπάρχουν για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Λύση και στα ελληνοτουρκικά προβλήματα θέλει να δώσει η Τουρκική κυβέρνηση, αλλά με το τρόπο που την συμφέρει, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από την ίδια.


Η επίθεση φιλίας και η ένδειξη καλής διαγωγής των τελευταίων μηνών από την Τουρκία προς την Ελλάδα φαίνεται πως αρχίζει να τελειώνει. Η Τουρκία κατάφερε με τις μαϊμουδιές της και την αύξηση των κονδυλίων από 12 σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια να πάρει από τις ΗΠΑ την έγκριση για την αγορά όχι μόνο 40 καινούριων F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79 σε επίπεδο Viper, αλλά και:

48 κινητήρες F110-GE-129D (40 εγκατεστημένοι, 8 ανταλλακτικά),
149 βελτιωμένες Προγραμματιζόμενες Γεννήτριες Οθόνης (iPDG) -40 εγκατεστημένες, 10 ανταλλακτικά,
99 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένες, 20 ανταλλακτικά),
149 AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Scalable Agile Beam Radar (SABR) -40 εγκατεστημένα, 10 ανταλλακτικά, 99 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 20 ανταλλακτικά),
169 Modular Mission Computers (MMC) 7000AHC (ή διαθέσιμος υπολογιστής αποστολής) -40 εγκατεστημένοι, 10 ανταλλακτικά, 119 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 40 ανταλλακτικά),
159 ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) και συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS) (EGI) με δυνατότητα επιλεκτικής διαθεσιμότητας κατά της πλαστογράφησης (SAASM) ή δυνατότητα M-Code και υπηρεσία ακριβούς εντοπισμού θέσης (PPS) -40 εγκατεστημένα, 8 ανταλλακτικά, 111 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 32 ανταλλακτικά),
168 ολοκληρωμένα Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS) ή ισοδύναμα συστήματα Electronic Warfare (EW) -40 εγκατεστημένα, 10 ανταλλακτικά, 118 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 39 ανταλλακτικά),
858 εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων LAU-129,
44 πυροβόλα M61 Vulcan (40 εγκατεστημένα, 4 ανταλλακτικά),
16  AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pods (ATP),
151 πολυλειτουργικά Συστήματά Διανομής Πληροφοριών – Κοινά Τακτικά Ραδιοφωνικά Συστήματα (MIDS-JTRS),
952 προηγμένους πύραυλους αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8,
96 τμήματα καθοδήγησης AMRAAM,
864 βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39/B Αύξηση 1 (SDB-1)».
2 κατευθυνόμενα δοκιμαστικά οχήματα GBU-39(T-1)/B SDB-1,
2 βόμβες πρακτικής GBU-39(T-1)/B SDB-1,
96 AGM-88B High-Speed Anti-Radiation Missiles (HARM),
96 AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missiles (AARGM),
10 AARGM Captive Air Training Missiles (CATM),
11 τμήματα ελέγχου AARGM,
12 τμήματα καθοδήγησης AARGM,
401 πύραυλους AIM-9X Block II Sidewinder,
12 AIM-9X Block II,
40 μονάδες τακτικής καθοδήγησης AIM-9X Block II Sidewinder,
12 μονάδες καθοδήγησης AIM-9X Block II Sidewinder CATM,
12 βόμβες γενικής χρήσης MK82 Inert Filled,
850 κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM) KMU-556 για GBU-31,
200 κιτ JDAM KMU-557 για GBU-31v3,
384 κιτ JDAM KMU-559 για GBU-32,
3 κιτ JDAM KMU-572 για GBU-38 ή Laser JDAM GBU-54,
1.050 ασφάλειες FMU-152.
Επίσης AMRAAM CATM.
Εκπαιδευτικοί πύραυλοι AIM-9X Sidewinder και Active Optical Target Detectors (AOTD).
Τμήματα ελέγχου HARM, κινητήρες πυραύλων και ανταλλακτικά κεφαλών.
FMU-139 Joint Programmable Fuzes, Σετ καθοδήγησης λέιζερ DSU-38 για GBU-54, δοχεία πυραύλων. Ραδιόφωνα AN/ARC-238. AN/APX-127 ή ισοδύναμο Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT) με λειτουργία.
Οθόνες που είναι τοποθετημένες σε κράνος με συστήματα συναρμολόγησης με κοινό κράνος (JHMCS) II ή Scorpion Hybrid Optical-based Inertial Tracker (HObIT).
Υπέρυθρες ακτίνες αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST).
AN/ALE-47 συστήματα διανομής αντιμέτρων (CMDS).
Κρυπτογραφικές συσκευές KY-58 και KIV-78.
Simple Key Loaders (SKLs), πρόσθετες ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικός εξοπλισμός.
Συστήματα Σχεδιασμού Αποστολών Πτήσεων (FMPS).
Βελτιωμένοι δέκτες βίντεο με τηλεχειρισμό (ROVER) 6i/6Sis, Κιτ Tactical Network ROVER και κεραίες STINGER Multi-Bi-Directional (MBI).
Ενσωματωμένος εξοπλισμός επαναπρογραμματισμού κοινών πυρομαχικών (CMBRE).
Rackmount Improved Avionics Intermediate Shop (RIAIS).
Συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD).
Τριπλοί προσαρμογείς εκτοξευτών πυραύλων (TMLA).
Τριπλοί προσαρμογείς εκτοξευτών πυραύλων (TMLA).
Κιτ αναβάθμισης σημαντικού εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη F-16 Block 40 και Block 50+ και τροποποιήσεις του Προγράμματος Επέκτασης Ζωής Υπηρεσιών (SLEP).

Τι αντιλαμβάνεται ο κοινός νους; Η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο. Ίσως όχι ακριβώς, αλλά δημιουργεί ένα τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών και όπλων για τα αεροσκάφη της, ώστε να μπορεί και από μόνη της να αναβαθμίσει σε κοντινό επίπεδο με τα Viper και τα παλαιότερα block των F-16 που διαθέτει, καθώς οι Τουρκικές αμυντικές εταιρείες προσπαθούν μανιωδώς να παράξουν ό,τι χρειάζεται ο Τουρκικός στρατός για να αυτονομηθεί και να μην χρειάζεται να «παρακαλάει» τους Αμερικανούς για όπλα.

Έτσι, σε 10 χρόνια η Τουρκία δεν θα μπορεί να πιεστεί από κανέναν, καθώς θα έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό και ικανό στρατό, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα νέο-οθωμανικά της σχέδια και κυρίως με εγχώριας κατασκευής όπλα.

Έτσι, ακούσαμε πριν λίγες ημέρες τον Ταγίπ Ερντογάν να υπενθυμίζει πως «πέταξαν στη θάλασσα τον εχθρό» αναφερόμενος στους Έλληνες της Σμύρνης, ενώ σήμερα ο Χακάν Φιντάν είπε χαρακτηριστικά:
«Μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Όλα δεν είναι της δικής μας γενιάς. Τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πως μπορούμε να τα τρέξουμε; Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα να τα βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου (σ.σ. σε ποιον ανήκουν), της αποστρατιωτικοποίησης (σ.σ. των νησιών) και του εναέριου χώρου. Εδώ αναζητούμε πως μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα από μία νέα οπτική γωνία. Προσπαθούμε και γι’ αυτό μιλάμε συχνά με τον ομόλογό μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δυο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης».

Για το Κυπριακό ζήτησε να το αφήσουμε στην άκρη και να λύσουμε πρώτα τα θέματα του Αιγαίου και μετά των «ομοεθνών» του, αναφερόμενος στην θρησκευτική μειονότητα της Θράκης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και επί χρόνια επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), μας θυμίζει ότι οι πάγιες (και παράλογες) απαιτήσεις της Τουρκίας δεν έχουν εκλείψει, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι συνεχώς.

Έτσι, ο Χακάν Φιντάν λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο (14 Φεβρουαρίου) για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε χαρακτηριστικά:
«Η διαδικασία εξομάλυνσης έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι σχέσεις (μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου) είναι σημαντικές για την ασφάλεια και το εμπόριο στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να τους εφοδιάσουμε με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τεχνολογία. Πρέπει να έχουμε σοβαρές σχέσεις με την Αίγυπτο για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Η Τουρκία θα προσπαθήσει με τις γνωστές της κωλοτούμπες να πείσει την Αίγυπτο πως δεν θα πρέπει να οριοθετήσει με την Ελλάδα περισσότερη ΑΟΖ, αλλά να μοιραστούν μεταξύ τους την Ελληνική ΑΟΖ που απορρέει από την ύπαρξη του Καστελόριζου. Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογράφηκε η μαζική παραγωγή πυραύλων Τουρκικής παραγωγής για τον στρατό ξηράς, τύπου Tayfun, Sungur, Karaok και TRLG-230.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ είπε χαρακτηριστικά:
«Αυτά τα προϊόντα θα παράσχουν πολύτιμες υπηρεσίες στις χερσαίες δυνάμεις μας, οι οποίες πραγματοποιούν εντατικές και ολοκληρωμένες δραστηριότητες, ιδίως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο εσωτερικό και πέρα ​​από τα σύνορα».

Μα, πόσους πυραύλους χρειάζεται η Τουρκία για να προστατευτεί από τους Κούρδους; Οι ποσότητες των πυραύλων και γενικότερα των όπλων που προμηθεύεται ή ζητά να αγοράσει η Τουρκία, υποδεικνύουν σχέδια μεγαλοϊδεατισμού και νέο-οθωμανισμού, με σκοπό τη μετατροπή της σε «περιφερειακή» δύναμη που θα δρα αυτόνομα και χωρίς τον έλεγχο κανενός.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου