Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Τουρκία και Αίγυπτος τα βρίσκουν για την Λιβύη

Εχθές Σάββατο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan τόνισε την ισχυρή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου με στόχο την υποστήριξη της κυριαρχίας και της ενότητας της Λιβύης.


Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry στην Κωνσταντινούπολη, ο Hakan Fidan τόνισε το κοινό όραμα μεταξύ των δύο κρατών για την πολιτική ακεραιότητα και ενότητα της Λιβύης, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Libya Review.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για συνεργασία στην επίλυση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για διαμεσολάβηση υπέρ της ειρήνης στο Σουδάν και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Φιντάν τόνισε ότι ο συντονισμός μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την σταθερότητα στη Λιβύη.

«Η συμφωνία μας για την ενότητα της Λιβύης είναι πλήρης και οι κοινές μας ενέργειες στοχεύουν στην προώθηση ενός τοπίου ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή» είπε ο Χακάν Φιντάν.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Γάζα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Η επίμονη ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών είναι η κύρια πηγή αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Χωρίς ένα αναγνωρισμένο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, η κρίση αναπόφευκτα θα κλιμακωθεί».

Τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Μεταφορών της Λιβύης, Mohamed Shahoubi ανακοίνωσε ότι η Turkish Airlines επανέλαβε επίσημα τις δραστηριότητές της στη Λιβύη, με την άφιξη της πρώτης πτήσης στο διεθνές αεροδρόμιο Mitiga στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Το γεγονός αποτελεί σημείο καμπής για τη Λιβύη όσον αφορά τη σταθεροποίηση και την ασφάλεια του αεροπορικού της τομέα και την ενίσχυση των δεσμών της με τη διεθνή κοινότητα. Η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων με την Τουρκία και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα είναι σαφής ένδειξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Λιβύης να ανακάμψει μετά από χρόνια σύγκρουσης και αστάθειας. 

Η νέα ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν δείχνει τόσο δραστήρια όσο ήταν η προηγούμενη. Αυτό που εισπράττουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι εδώ και ένα έτος η Ελλάδα μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην γειτονιά της και δεν αποτελεί πρωταγωνίστρια χώρα. Αντίθετα, η Τουρκία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και, όπως φαίνεται, θα καταφέρει να πετύχει πολλά σε βάρος των Εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Άραγε το Μαξίμου παρακολουθεί ή μήπως όλα γίνονται με τις ευλογίες του;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου