Η Τουρκία δεν περιμένει από τους «συμμάχους» της να της δώσουν εντολές για το πως θα κινηθεί ενεργειακά. Η Τουρκία δεν θεωρεί πανάκεια την δήθεν «πράσινη» ενέργεια. Η Τουρκία αναζητά παραδοσιακούς ενεργειακούς πόρους που θα την κάνουν ανεξάρτητη από τα μεγάλα συμφέροντα.
Η Τουρκία συμφώνησε με την Σομαλία για έρευνες και εξόρυξη πετρελαίου στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της, την στιγμή που στο Κέρας της Αφρικής η διεθνής ναυσιπλοΐα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι από την Υεμένη. Ήδη το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις πραγματοποιεί έρευνες στη θάλασσα της Σομαλίας. Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν φοβάται επίθεση από τους Χούτι.
Όμως η Τουρκία συμφώνησε και με την στρατιωτική Χούντα στον Νίγηρα για πιο σημαντικά θέματα. Αφού η νέα Χούντα έδιωξε τις Δυτικές εταιρείες εξόρυξης ορυκτών από την Νιγηρία και κυρίως τις Γαλλικές, η Τουρκία με αποστολή των Υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και του επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε να συνάψει συμφωνία εξόρυξης ορυκτών. Τα δύο κυριότερα ορυκτά που ενδιαφέρουν την Τουρκία είναι ο χρυσός και το ουράνιο.
Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, η Τουρκία θα αρχίσει την εξόρυξη χρυσού στον Νίγηρα εντός του 2025. Ταυτόχρονα, θα ενταθεί η προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στα τεράστια αποθέματα ουρανίου που υπάρχουν στον Νίγηρα. Η χώρα είναι η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως. Η Τουρκία ήδη κατασκευάζει και ολοκληρώνει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, με Ρωσική τεχνολογία από την Rosatom. Με σχέδια για το δεύτερο πυρηνικό της εργοστάσιο στην Σινώπη του Ευξείνου Πόντου και το τρίτο στην Ανατολική Θράκη στα σύνορα με την Βουλγαρία, η Τουρκία θα χρειάζεται αρκετό ουράνιο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Όμως, με 3 πυρηνικά εργοστάσια, που το καθένα θα διαθέτει 4 αντιδραστήρες, η Τουρκία θα πληροί τις διεθνείς προϋποθέσεις για να εμπλουτίζει ουράνιο. Σε λίγα χρόνια θα διαθέτει 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό θα σημάνει και την κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τουρκία. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε πει ότι είναι άδικο να μην μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα η Τουρκία.
Τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, είναι ευρέως γνωστό ότι η Τουρκία έχει προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου από το Πακιστάν ή στην μαύρη αγορά. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει. Σε λίγα χρόνια όμως, θα μπορεί νόμιμα να εμπλουτίζει ουράνιο.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου