Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ένας χάρτης από την ΕΕ για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό των χωρών μελών. Ο χάρτης συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα δεν έχει στείλει, ως όφειλε, τους δικούς της χάρτες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει για τον χάρτη της Ελλάδας όπου τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα 12 ν.μ. και για την ΑΟΖ ότι:
«Αυτός ο χάρτης συντάχθηκε από διάφορες διεθνείς πηγές όπως το EMODnet, ο ΕΟΧ ή οι Θαλάσσιες Περιοχές. Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από αυτές τις πηγές διασταυρώθηκαν με δεδομένα από εθνικές πηγές. Ενώ η συλλογή πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα MSP, η επικύρωση και η διασφάλιση ποιότητας παραμένουν ευθύνη των πρωταρχικών πηγών δεδομένων.
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται έως και έξι ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζονται ως εξής:
• Η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932 και η προφορική διαδικασία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραπάνω συμφωνίας, που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932, ορίζουν τα θαλάσσια σύνορα του νοτιοανατολικού τμήματος του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, ως διάδοχος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της Ιταλίας, από το 1947, απέκτησε πλήρη κυριαρχία στα Δωδεκάνησα.
• Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926 όρισαν τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη, περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου (σε σημείο 3 ν.μ. από τις εκβολές του ποταμού Έβρου).
• Από το σημείο αυτό μέχρι το βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων, όπου συναντώνται τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών, τα θαλάσσια σύνορα θα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ της ακτογραμμής της ασιατικής ακτής και των ελληνικών νησιών της περιοχής. Αυτά τα θαλάσσια σύνορα είναι σύμφωνα με το συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο».
Μετά τον χάρτη του Marine Regions, όπου για πρώτη φορά παγκοσμίως είχε αναγνωριστεί η Ελληνική ΑΟΖ και το CosmoStatus είχε παρουσιάσει με άρθρο που μέχρι στιγμής έχουν διαβάσει πάνω από 625.000 άνθρωποι, έρχεται μια νέα δικαίωση για την Ελλάδα.
Διαβάστε το άρθρο του CosmoStatus για τους χάρτες του Marine Regions ΕΔΩ.
Στον νέο χωροταξικό χάρτη της ΕΕ (διαβάστε ΕΔΩ), όλα τα Ελληνικά νησιά παρουσιάζονται με χωρικά ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) 12 ν.μ. σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, παρουσιάζεται και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Όμως, η Τουρκία αμφισβητεί και δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με το α λα Τούρκα δίκαιο, η Ελλάδα δεν δικαιούται 12 ν.μ. και εάν ασκήσει το δικαίωμά της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. τότε υπάρχει απόφαση της Τουρκικής Βουλής για πόλεμο (casus belli).
Εάν η Τουρκία αποδεχτεί το διεθνές Δίκαιο, τότε θα είναι εύκολη η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όπου δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος / απόσταση, ισχύει η μέση γραμμή.
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά της ΕΕ, την οποία κατηγορεί ότι τάσσεται με την Ελλάδα, σε βάρος της Τουρκίας, για ένα θέμα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεταφέροντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα αρμόδια μέρη και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι χάρτες του Αιγαίου και της Μεσογείου που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον Σχεδιασμό είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον Σχεδιασμό. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών. Οι μονομερείς ενέργειες σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες. Τέτοιες μονομερείς προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου. Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε για το θέμα της συζητήσεων με την Ελλάδα για την λύση των λεγομένων προβλημάτων, τα οποία είναι Τουρκικές διεκδικήσεις και τίποτα περισσότερο:
«Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε και κάποια θέματα τα συζητάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Έχουμε στόχο να μην αυξήσουμε την ένταση. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και από εμάς και από την Ελληνική πλευρά, για να εμποδίζουμε την αύξηση της έντασης. Και αυτό προσπαθούμε να τηρήσουμε. Όμως αυτό είναι ευαίσθητο ζήτημα. Διότι έχουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο, διότι στο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο ένα πρόβλημα, έχουμε πολλά προβλήματα, αυτά πρέπει να τα συζητάμε.
Είναι πρόβλημα η στρατιωτικοποίηση των νησιών, τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, μέρη που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, ο εναέριος χώρος, η ΑΟΖ. Υπάρχουν πολλά θέματα. Αυτά τα θέματα, αφού κάνουμε τη σωστή περιγραφή, μπορούμε να προχωρήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο επίλυσης. Πρέπει να δούμε πώς μπορεί να γίνει μια διαφορετική προσέγγιση, βλέποντας φυσικά και τις προηγούμενες προσπάθειες. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Αντί να περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα να ανέβουμε πιο πάνω και όπως λέει ο πρόεδρός μας, το Αιγαίο το οποίο είναι ένα υπέροχο περιβάλλον, θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ένα παράδεισο που να εξυπηρετεί την ευημερία, την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευτυχία των δυο χωρών. Με πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που θα υπογράψουμε.
Με την Ελλάδα ψάχνουμε σετ λύσεων που μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».
Αυτά είπε ο Χακάν Φιντάν, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζουν ότι γίνονται συζητήσεις μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Τελικά, ποιος λέει την αλήθεια; Μήπως αυτά που είπε ο Αντώνης Σαμαράς και οδήγησαν στην διαγραφή του, είναι η αλήθεια που πόνεσε την κυβέρνηση;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου