Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ιταλία: απαγόρευση απόπλου πλοίου ΜΚΟ εξαιτίας συνεχόμενων «διασώσεων» παράνομων μεταναστών

Η Ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε τον εκ νέου απόπλου του πλοίου Ocean Viking της Γαλλικής ΜΚΟ SOS Mediterranée, εξαιτίας της παραβίασης του νόμου για πολλαπλές «διασώσεις» μεταναστών στην Μεσόγειο.


Το πλοίο θα βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Μπρίντεσι για 20 ημέρες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εκτός από την απαγόρευση του απόπλου, αναμένεται να επιβληθεί και το ανάλογο πρόστιμο.

Το πλοίο μετέφερε την Παρασκευή στην Ιταλία 261 παράνομους μετανάστες. Σύμφωνα με τον νόμο, μετά την πρώτη «διάσωση», το πλοίο θα έπρεπε να είχε ζητήσει από τις Αρχές να του υποδείξουν ασφαλές λιμάνι. Όμως το πλοίο παρέμεινε στην θάλασσα και συνέχισε να «διασώζει» παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Ιταλικό νόμο, η συμπεριφορά των ΜΚΟ που χρησιμοποιούν πλοία στη Μεσόγειο λειτουργεί ως μαγνήτης για τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι αισθάνονται πιο σίγουροι για το ταξίδι από την Αφρική προς την Ευρώπη, καθώς αναμένουν να τους μαζέψει το πλοίο κάποιας ΜΚΟ και να φτάσουν άνετα στον προορισμό τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου