Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Η συνέντευξη του Πούτιν στον Κάρλσον

Η αναμενόμενη συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου στον Αμερικανό δημοσιογράφο δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες. Αυτά που είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ενδιαφέρον. Αλλά θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή από όποιον επιθυμεί να είναι δίκαιος. Έχει δίκιο; Δεν έχει δίκιο; Πρόκειται για προπαγάνδα; Η απόφαση είναι δική σας.


Στην αρχή ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε μια μεγάλη ιστορική αναδρομή στο πως δημιουργήθηκε η Ουκρανία. Υποστήριξε ότι Ρωσία και Ουκρανία ήταν το ίδιο. Μίλησε για την κοινή του Θρησκεία, την Ορθοδοξία, την κοινή τους γλώσσα αρχικά και το πως άρχισε να διαχωρίζεται και να δημιουργείται η Ουκρανία περίπου τον 13 αιώνα. Χαρακτηριστική χρονιά το 1654, όταν η Ουκρανία άρχισε να κοιτάει περισσότερο προς την Ευρώπη παρά προς την Ρωσία.

Στην συνέχεια μίλησε για την δημιουργία της Ουκρανίας από τους Μπολσεβίκους και το πως παραχωρήθηκαν εδάφη που ανήκαν παραδοσιακά στην Ρωσία, μαζί με τον Ρωσικό πληθυσμό.

Μέχρι στιγμής, είναι φανερό πως ο Ρώσος Πρόεδρος αδυνατεί να δεχτεί πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχει μια χώρα που λέγεται Ουκρανία, στην οποία ανήκουν εδάφη και πληθυσμοί που παραδοσιακά ανήκαν στην Ρωσία.

Το αφήγημα του Πούτιν έχει δύο αναγνώσεις για εμάς τους Έλληνες.

Αποτελεί το αφήγημα του Ερντογάν για «τα σύνορα της καρδιάς του» και τις βλέψεις του για επιστροφή της Τουρκίας στα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που υλοποιείται μέσω της εισβολής στην Κύπρο, της εισβολής στην Συρία, της εισβολής στο Ιράκ, της εμπλοκής στη Λιβύη, της εμπλοκής στο Αζερμπαϊτζάν και του αφηγήματος περί «Τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα μας θυμίζει την δημιουργία της ψευτομακεδονίας από τον Γιόζιπ Τίτο το 1945, στην προσπάθειά του να ενώσει τους πληθυσμούς της Νοτιοσλαβίας / Βαρντάρσκα (Βούλγαρους, Σέρβους, Αλβανούς, Έλληνες και Τουρκογενείς). Η Ελλάδα με την απαράδεκτη Συνθήκη των Πρεσπών αναγνώρισε το δημιούργημα αυτό ως «Βόρεια Μακεδονία», αναγνωρίζοντας όμως την ύπαρξη «Μακεδονικού λαού» και «Μακεδονικής γλώσσας». Σύμφωνα με το αφήγημα του Πούτιν, η Ελλάδα θα είχε κάθε δικαίωμα, μαζί με την Σερβία, την Βουλγαρία και την Αλβανία, να εισβάλλουν στην Βαρντάρσκα και να μοιράσουν τα εδάφη της.


Στην συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην αφερεγγυότητα των Αμερικανών. Το πως όλοι νόμιζαν ότι η πτώση του κομμουνισμού θα έφερνε την Ρωσία κοντά στη Δύση. Όμως οι Δυτικοί τραβούσαν την Ουκρανία και απομάκρυναν την Ρωσία.

Μίλησε για την πρόταση που είχε κάνει στον Μπιλ Κλίντον για την πιθανότητα ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και ενώ αρχικά ο Κλίντον του είχε πει ότι το συζητά, αργότερα την ίδια ημέρα του είπε πως οι σύμβουλοί του είπαν πως είναι αδύνατο.

Θύμισε πως υπήρχε προφορική συμφωνία για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, αλλά το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε 3 φορές προς τα σύνορα της Ρωσίας. Όταν έφερε το θέμα στο ΝΑΤΟ, η απάντηση ήταν πως δεν υπήρξε ποτέ γραπτή συμφωνία. Επίσης μίλησε για την ανεπιτυχή προσπάθεια των Αμερικανών να εντάξουν την Ουκρανία και την Γεωργία στο ΝΑΤΟ το 2008 και ότι την ίδια χρονιά η Ουκρανία ανακηρύχθηκε ουδέτερη χώρα.

Αργότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στους Αμερικανούς μια κοινή αμυντική πυραυλική ομπρέλα κατά του Ιράν και όχι μόνο. Ενώ οι Αμερικανοί και η CIA αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον, τελικά απάντησαν στις επιστολές της FSB λέγοντας πως υποστηρίζουν την αντιπολίτευση στη Ρωσία, δηλαδή τους αντάρτες στον Καύκασο, που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Πούτιν.

Θύμισε τις διαφορές τους στον βομβαρδισμό των Σέρβων από το ΝΑΤΟ, αλλά είπε πως όλα αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εάν οι ΗΠΑ ήταν πιο φερέγγυες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στους Προέδρους της Ουκρανίας τα τελευταία 20 χρόνια που συνεχώς προσπαθούσαν να σύρουν την Ουκρανία προς την Δύση, με την υποστήριξη της CIA. Αναφέρθηκε στο «πραξικόπημα» του 2014 στην Ουκρανία και τις διώξεις που έγιναν σε όσους μιλούσαν για «πραξικόπημα» και ήταν αντίθετοι με αυτό.

Το αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος» ήταν η έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς με βομβαρδισμούς κατά πολιτών. Πως ήταν δυνατόν να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας και να μην αντιδράσουμε, αναρωτήθηκε ο Πούτιν. Οι Αμερικανοί μας ανάγκασαν να αντιδράσουμε, τόνισε. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα αδέρφια μας στο έλεος μιας «πολεμικής μηχανής», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ρώσο Πρόεδρο, τι ήταν αυτό που πυροδότησε την σφοδρή του αντίδραση.

Αρχικά ήταν το πραξικόπημα, είπε και το ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία πρόβαλλαν τους εαυτούς τους ως εγγυητές του πραξικοπήματος και της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αρχικά η CIA έκανε καλή δουλειά για την Ουκρανία, αλλά, όπως είπε, πιθανώς κάποιοι έδρασαν από μόνοι τους και εάν δεν είχαν ξεσπάσει οι αιματηρές ταραχές από την πλευρά της Ουκρανίας προς τους Ρώσους της χώρας, δεν θα είχε συμβεί τίποτα.

Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, συμφωνήσαμε στην δημιουργία συνόρων στα όρια των Σοβιετικών Δημοκρατιών. Δεν συμφωνήσαμε όμως στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ ανατολικά και στην Ουκρανία. Δεν συμφωνήσαμε να γεμίσει η Ουκρανία με βάσεις του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Μινσκ, είπε ότι ενώ υπογράφηκε από Ευρωπαϊκές χώρες, καμία δεν είχε την πρόθεση να τις τηρήσει.

Ο Τάκερ Κάρλσον τον ρώτησε εάν επικοινώνησε για το θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η απάντηση του Πούτιν ήταν πως για όλα αυτά μίλησε πολλές φορές με Αμερικανούς και Ευρωπαίους, αλλά…

Τότε κατηγόρησε την Ουκρανία πως αυτή ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ντονμπάς το 2014, ενώ η Ρωσία ήταν αυτή που προσπαθούσε να πείσει τον τοπικό πληθυσμό να παραμείνει εντός της Ουκρανικής επικράτειας. Αλλά μάταια. Η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ουκρανία, είπε ο Πούτιν.

Θεωρείτε ότι τον σταματήσατε, πετύχατε τους στόχους σας; Ρώτησε ο Κάρλσον.
Όχι, ήταν η απάντηση, καθώς δεν επιτεύχθηκε η αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας!

Στο σημείο αυτό έγινε συζήτηση για το τι σημαίνει η αποναζιστοποίηση. Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, κατά τον Β’ Π.Π. η ελίτ της Ουκρανίας συνεργάστηκε με τους Ναζί, πιστεύοντας ότι θα απελευθερωνόταν από τη Σοβιετία. Έτσι, σήμερα έχουν γίνει ήρωες του Ουκρανικού καθεστώτος τα άτομα που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, κατά και της Ρωσίας. Μέχρι και αγάλματα έχουν φτιαχτεί γι’ αυτούς.

«Λένε ότι είναι διαφορετικοί άνθρωποι και έχουν κάθε δικαίωμα σ’ αυτό. Αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με θεμέλια ιδεολογία τον ναζισμό […] Λέτε ότι ο Χίτλερ έχει πεθάνει εδώ και 80 χρόνια, αλλά οι ιδέες του ζουν. Όπως ζουν και αυτοί που εξαφάνισαν Εβραίους, Πολωνούς και Ρώσους» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισκέφτηκε τον Καναδά και ο Πρόεδρος της Βουλής (του Καναδά) παρουσίασε έναν άνδρα που πολέμησε κατά των Ρώσων στον Β’ Π.Π. Ο άνδρας αυτός ήταν στα SS και σκότωσε ο ίδιος Πολωνούς, Ρώσους και Εβραίους. Τα SS αποτελούνταν από Ουκρανούς εθνικιστές που έκαναν την βρώμικη δουλειά.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Ουκρανίας όρθιος χειροκρότησε μαζί με ολόκληρο το κοινοβούλιο του Καναδά. Πως είναι δυνατόν; Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι Εβραίος
» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην συνέχεια είπε ότι στην συμφωνία της Κωνσταντινούπολης προβλεπόταν η αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας, με την απομάκρυνση ανθρώπων και ιδεών, αλλά δεν συνέβη. Όπως απαγορεύεται ο ναζισμός και ο νεοναζισμός σε όλες τις χώρες, έτσι θα πρέπει να απαγορευτεί και στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους για την Ουκρανία, αλλά δεν αποκαλύφθηκε τι ειπώθηκε. Ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από τον Αμερικανό δημοσιογράφο να ρωτήσει τους Αμερικανούς γι’ αυτό.

Για τον τρόπο να σταματήσει ο πόλεμος είπε ότι εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να δίνουν όπλα στην Ουκρανία, τότε ο πόλεμος θα σταματήσει σε λίγες εβδομάδες και μετά θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Φοβάστε ότι μπορεί να γίνει παγκόσμιος πόλεμος ή πυρηνικός πόλεμος» ρώτησε ο Τάκερ Κάρλσον τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Προσπαθούν να μειώσουν (την αντίληψη) του λαού τους κάνοντας λόγο για φανταστική απειλή. Όσοι προσέχουν την πολιτική και αναλύουν σωστά, βλέπουν ότι πρόκειται για fake news» απάντησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Όμως ο Ρώσος Πρόεδρος ξεχνά πως αυτός που συνεχώς μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων είναι ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας, πρώην Πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής ασφαλείας.

Στην ερώτηση για το εάν σκοπεύει να επιτεθεί στην Πολωνία, η απάντηση ήταν «μόνο εάν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία». Και ήταν απόλυτα κατηγορηματικός για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τον ίδιο να εξαπλωθεί ο πόλεμος σε άλλες χώρες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους μισθοφόρους που πολεμάνε στην Ουκρανία και είναι κυρίως από την Πολωνία, την Γεωργία και τις ΗΠΑ και αναρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν από το να ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε έναν χαμένο πόλεμο, αντί να κοιτάνε τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, τα προβλήματα στα σύνορά τους και το χρέος τους που έχει φτάσει τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία θα πολέμα για τα συμφέροντά της, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το ποιος ανατίναξε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: οι Αμερικανοί, καθώς αυτοί είχαν συμφέρον να το κάνουν, αλλά και τις ικανότητες. Μάλιστα αποτελεί αξιοπερίεργο το ότι οι Γερμανοί δεν μιλάνε γι’ αυτό, καθώς η οικονομία τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κλείσιμο των αγωγών φτηνού Ρωσικού φυσικού αερίου από τις Ευρωπαϊκές χώρες και την προμήθεια ακριβού Αμερικανικού LNG, έγινε αναφορά στην δύναμη που δίνει η χρήση του δολαρίου παγκοσμίως και η χρήση του ως όπλου από τις ΗΠΑ και η σταδιακή αποδολαριοποίηση ακόμη και από χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Στην συνέντευξη αναφέρθηκαν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και τους BRICS. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν φοβάται την Κίνα και την ισχυρή της οικονομία καθώς η εξωτερική πολιτική της Κίνας αναζητά συμβιβασμούς και δεν είναι επιθετική.

Στη σύγκριση της οικονομικής δύναμης των G7 και των BRICS, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως οι G7 έχουν πέσει στο 30%, ενώ οι BRICS είναι πολύ περισσότερο.

Στη συνέχεια ο Πούτιν αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια στον Ντόναλντ Τραμπ και την αντίληψή του για τον κόσμο.

Σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως δεν επηρέασαν την οικονομία της χώρας του, καθώς πέρσι η Ρωσική οικονομία ήταν η ισχυρότερη στην Ευρώπη, ενώ ο κόσμος αλλάζει.

Στην ερώτηση για το εάν η Ρωσία ωθήθηκε από τις ΗΠΑ στο να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε ότι δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί με τις εμπλεκόμενες πλευρές, γιατί δεν ήθελαν. Επίσης αναφέρθηκε στα λάθη του Ζελένσκι κατά την θητεία του ως Πρόεδρος. Επίσης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, που απέτρεψαν την ειρήνη και έφεραν τον πόλεμο, με την προτροπή της Βρετανίας και του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ορθοδοξία και τις άλλες θρησκείες που είναι αποδεκτές και ελεύθερες στην Ρωσία. Αναφερόμενος για το Ντονμπάς είπε ότι η Ρωσία υπερασπίζεται τους δικούς της ανθρώπους.

Ακολούθως έγινε μια κουβέντα ακόμη και για υπερφυσικές δυνάμεις που να «τρομάζουν» τον Πούτιν στην πολιτική, αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι όλα είναι ανθρώπινα και ότι οι αυτοκρατορίες έρχονται και φεύγουν.

Έγινε αναφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την γενετική και τις επιπτώσεις τους στην ανθρωπότητα και τον Έλον Μασκ για τα κατορθώματά του. Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί ότι κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να επιβάλει νόμους για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την γενετική, καθώς ίσως απειλήσουν την ανθρωπότητα.

Επίσης έγινε αναφορά και σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο 32 ετών που κατηγορείται για κατασκοπεία και κρατείται στην Ρωσία και για το εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ήταν αρνητικός, εάν αυτό γίνει μέσω των διπλωματικών οδών.

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε για το πόσο ανησυχεί ο Ρώσος Πρόεδρος για την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο και καταστροφικότερο. Η απάντηση του Πούτιν ήταν ότι αυτοί θέλουν να διαπραγματευτούν, αλλά οι ΗΠΑ και ο δορυφόρος τους η Ουκρανία αρνούνται.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου