Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Η Τουρκία απειλεί με εισβολή Ελλάδα και Αρμενία

Στις 27 Ιανουαρίου 2024, δύο ημέρες μετά την έκκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Κογκρέσο να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε δημόσια συνάντηση των μελών του κόμματός του ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την απομάκρυνση του εχθρού (των Ελλήνων) από τη γη μας και με το να τους πετάξουμε στην θάλασσα στη Σμύρνη».


Πρόκειται για προκλητική δήλωση σε σχέση με τη σφαγή στη Σμύρνη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100.000 ανθρώπων και σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, ευθύνεται για την γενοκτονία των Ελλήνων Χριστιανών της Ανατολίας.

Του Michael Rubin για το Middle East Forum
Μετάφραση CosmoStatus


Μια εβδομάδα αργότερα, Τούρκοι αναλυτές στο CNN Türk επιχειρηματολόγησαν για την προοπτική εκτόξευσης των Τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων Tayfun κατά της Ελλάδας. «Εάν τους εκτοξεύσουμε από την Αδριανούπολη ή την Σμύρνη, χτυπάμε την Αθήνα» είπαν.

Η υπερηφάνεια για το «πέταμα των Ελλήνων στη θάλασσα» είναι της μόδας στα μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν. Είναι επίσης δημοφιλές σλόγκαν στην Τουρκία. Έχουν γραφεί εθνικιστικά τραγούδια για το θέμα, γίνονται εκδηλώσεις εορτασμού της σφαγής της Σμύρνης, που έγινε πριν από 100 χρόνια, κατά των Χριστιανών, όπως «εορτάζεται και η απελευθέρωση της Σμύρνης από τις ξένες δυνάμεις».

Για να εορταστούν τα 100 χρόνια από την σφαγή το 2022, έναν από τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ μουσικής στην Τουρκία έδωσε συναυλία στο κέντρο της Σμύρνης, γιορτάζοντας την σφαγή. Την συναυλία παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η απειλή εκτόξευσης πυραύλων κατά της Αθήνας έρχεται ως σκηνικό Τουρκικού ρεβανσισμού. Τα Τουρκικά ΜΜΕ συνεχώς υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην Τουρκία 152 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο πέλαγος, τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα με την συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και με την Συνθήκη του 1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, αλλά και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στο στόχαστρο εδαφικών διεκδικήσεων από την Τουρκία. Ο Χουλουσί Ακάρ, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για την Άμυνα, απείλησε την Αρμενία στις 29 Ιανουαρίου 2024, κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ότι η Τουρκία μπορεί να επαναλάβει την εθνοκάθαρση των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με την βοήθεια της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κατέχει αρκετές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα Αρμενικού εδάφους.

Καθώς η Τουρκία άσκησε πιέσεις για τα F-16 ως μέρος μιας προσπάθειας για την άρση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σταμάτησε τις υπερπτήσεις και την παρενόχληση των Ελληνικών νησιών. Το ότι ο Ερντογάν τόσο γρήγορα παραβίασε τη συμφωνία του (σ.σ. εννοεί την διακήρυξη των Αθηνών και αυτά που συμφώνησε με τις ΗΠΑ για ηρεμία στο Αιγαίο) αφού έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πώληση των F-16, υποδηλώνει κάκιστη πίστη.
 
Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να γιορτάζει ως διπλωματική νίκη το ότι η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός ενδοΝΑΤΟϊκού πολέμου αντισταθμίζει οποιοδήποτε όφελος μπορεί να φέρει η ένταξη της Σουηδίας.

Η αντιμετώπιση των παραπόνων του Ερντογάν ή η ενίσχυση του στρατού του, δεν θα επαναφέρει την Τουρκία στην κοινότητα των φερέγγυων κρατών. Αντίθετα, το πρόβλημα παραμένει η ιδεολογία του Ερντογάν. Το να αγνοείται η πραγματικότητα δεν θα φέρει σταθερότητα ή ασφάλεια, αλλά θα μπορούσε μάλλον να καταστρέψει το ΝΑΤΟ και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη απροσδόκητο πόλεμο στην Ευρώπη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου