Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Το Εφετείο της Λιβύης ακύρωσε το μνημόνιο συνεργασίας για υδρογονάνθρακες με την Τουρκία

Το Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να ακυρώσει το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε το 2022 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.


Η δικηγόρος Thuraya Al-Twaibi είπε ότι το δικαστήριο έκρινε υπέρ αυτής και των συναδέλφων της που άσκησαν έφεση κατά του μνημονίου, ευχαριστώντας τους συναδέλφους της δικηγόρους, τον δικαστή και τον δικηγόρο που εμφανίστηκαν εκ μέρους τους, αφού εμποδίστηκαν να παραστούν κατά την εκδίκαση της εφέσεως, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Libya Observer.

Στις 10 Ιανουαρίου του 2023, το Τρίτο Κύκλωμα (Διοικητικό Δικαστικό Κύκλωμα) του Εφετείου Τρίπολης αποφάσισε να σταματήσει την εφαρμογή των μνημονίων συνεννόησης μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από την Άγκυρα, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Προεδρικού Τμήματος Επικοινωνιών και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων από την προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πυροδότησε αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aqila Saleh, την παράλληλη κυβέρνηση της Βεγγάζης και ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου.

Οι αντιδράσεις βασίζονται στην έλλειψη δικαιοδοσίας του πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah να υπογράφει συμφωνίες που συνεπάγονται μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για την Λιβύη, σύμφωνα με όσα ορίζονται για την εκτελεστική αρχή της χώρας από τον οδικό χάρτη της συμφωνίας διακυβέρνησης που εγκρίθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στις συνεδριάσεις της Τυνησίας τον Νοέμβριο του 2020 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας της Λιβύης με την Τουρκία, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, καθώς το μνημόνιο αφορούσε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως αυτές οριοθετήθηκαν από την συμφωνία της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και καταπατά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου