Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Η Υπερδνειστερία ζητά τη βοήθεια της Ρωσίας

Εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού από τη Μολδαβία, η αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας, ζητά την βοήθεια της Ρωσίας, δημιουργώντας μια νέα εστία έντασης στην Ευρώπη.


Η κυρίως ρωσόφωνη Υπερδνειστερία, που το 60% του πληθυσμού της είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία, αμέσως μετά την κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Τώρα, οι νομοθέτες της Υπερδνειστερίας ζητούν βοήθεια από τη Ρωσία εξαιτίας της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης από τη Μολδαβία, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sputnik.

Οι νομοθέτες υπέβαλαν αίτημα τόσο στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο όσο και στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, προτρέποντάς τους να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας, εξαιτίας της αυξανόμενης πίεσης της Μολδαβίας. Το αίτημα υποστηρίζεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες διαμένουν στην Υπερδνειστερία.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου επισημαίνουν τη θετική εμπειρία του ειρηνευτικού έργου της Ρωσίας στην περιοχή και τονίζουν ότι η Μόσχα έχει διατελέσει μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις.

«Η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί επείγουσα και μέγιστη ενεργό διεθνή παρέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης και να μην επιτραπεί η εξέλιξη της κατάστασης σε κρίση» αναφέρεται στο έγγραφο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η Μολδαβία θέσπισε υποχρεωτικό τελωνειακό δασμό στα εμπορεύματα που εισάγονται από την Υπερδνειστερία. Στην πραγματικότητα, αυτό ισοδυναμεί με απώλειες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες εξαγωγών - εισαγωγών που δραστηριοποιούνται στην Υπερδνειστερία, καθώς καλούνται να πληρώνουν διπλό φόρο: έναν στην Υπερδνειστερία και έναν στην Μολδαβία.

Το μη αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος της Υπερδνειστερίας, κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Μολδαβία στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, με τη βοήθεια Ρώσων, Κοζάκων και Ουκρανών εθελοντών, ενώ με τη βοήθεια της 14ης Ρωσικής (πρώην Σοβιετικής) Στρατιάς, νίκησε τις Μολδαβικές στρατιωτικές δυνάμεις στον λεγόμενο πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να διακηρύττει την ανεξαρτησία της και διατηρεί την κυριαρχία στην περιοχή της.

Στο δημοψήφισμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία όμως η Υπερδνειστερία δεν έχει σύνορα. Εάν ενωθεί με τη Ρωσία, η Υπερδνειστερία θα είναι κάτι σαν τον θύλακα του Καλίνινγκραντ στην Πολωνία.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας θεωρεί την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική οντότητα με ειδικό νομικό καθεστώς.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου