Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Τι συμβαίνει με τους Ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία;

Η ανάπτυξη μίας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία δεν φαίνεται, με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, να εξελίσσεται με βάση τις προβλέψεις της αρχικής συμφωνίας.


Η συμφωνία (Απρίλιος 2021) προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των 6 Ελληνικών συστημάτων Patriot με την κυκλική εναλλαγή και ανάπτυξή τους στη Σαουδική Αραβία. Προέβλεπε επίσης την προώθηση του αποθέματος των βλημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία για χρήση και αντικατάστασή τους με βλήματα νέας παραγωγής.

«Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και τη λειτουργία του αντιαεροπορικού συστήματος και θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών συστημάτων Patriot στην έκδοση PAC3» αναφερόταν σε δημοσιεύματα της εποχής.

Όμως, δεν φαίνεται να έχει συμβεί τίποτα μέχρι στιγμής, καθώς δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, ούτε φαίνεται να έχει γίνει αντικατάσταση της πρώτης πυροβολαρχίας με άλλη.

Εφόσον η συμφωνία δεν έχει τηρηθεί, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που αυτή δεν τηρήθηκε και άμεσα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




1 σχόλιο:

  1. Θυμάται κανείς τα δημοσιεύματα για τα εκατομύρια, που δώρισαν οι Σαουδάραβες για τον δανεισμό των Patriot και δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα, άραγε που πήγαν? Μήπως η αναβάθμιση "ανταλλάχθηκε" με μετρητά σε κάποιες τσέπες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή