Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

«Ανάσταση» για τα C-130 της ΠΑ;

Είναι γνωστό πως οι τακτικές μεταφορές μέσω C-130 δεν βρέθηκαν και στα καλύτερά τους την τελευταία δεκαετία. Δεν έφταιξαν μόνο τα μνημόνια. Έφταιξαν και οι κυβερνήσεις. Κάτι όμως φαίνεται να αλλάζει.


Πλέον τα τετρακινητήρια C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που βρίσκονται σε πτητική κατάσταση στην Ελευσίνα είναι 3 και μαζί με τα 4 δικινητήρια μεταγωγικά C-27 της 354 Μοίρας δίνουν ένα σύνολο 7 αεροσκαφών για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αδυναμία υποστήριξης και ο σταδιακός παροπλισμός των μεταφορικών αεροσκαφών C-130, αλλά και ο κανιβαλισμός κάποιων από αυτά, είχε ως αποτέλεσμα από τα 15 αεροσκάφη που είχε η 356 Μοίρα, να έχει 1-2 διαθέσιμα.

Η επιστροφή και των 15 αεροσκαφών σε πτητική κατάσταση θεωρείται αδύνατη. Όμως εκτιμάται ότι υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης και επαναφοράς σε πτητική κατάσταση έως και 10 αεροσκαφών μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Στην ΕΑΒ συντηρούνται ακόμη 2 C-130 για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να παραδοθούν εντός του 2024 ή το 2025.

Επίσης, 2 ακόμα C-130 βρίσκονται για συντήρηση στην Πορτογαλία. Οι εργασίες στο πρώτο βρίσκονται σε τελικό στάδιο και σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι δοκιμές προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα ως τον Μάιο.

Με την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν  προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να παραχωρήσουν στην Ελλάδα 2 C-130.

Η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί τα 2 αυτά C-130 να βρίσκονται σε πτητική κατάσταση ή να έχουν καθηλωθεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν να συντηρηθούν και να πετάξουν στην Ελλάδα σύντομα.

Οι συζητήσεις για την παραχώρηση των 2 C-130 αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε το συντομότερο δυνατό να μεταβεί κλιμάκιο της ΠΑ στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει και να παραλάβει τα αεροσκάφη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου