Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Μήπως θα χρειαστεί να αγοραστούν 20 καινούρια F-16 Viper πριν τα F-35;

Την ημέρα που η Ελλάδα υποδεχόταν τα 3 πρώτα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου UH-60R, χάθηκε ένα ακόμη F-16 block52+.


Η σημερινή απώλεια ενός σύγχρονου μαχητικού F-16 block52+ είναι η δεύτερη απώλεια ενός μαχητικού που θα εκσυγχρονιζόταν σε επίπεδο Viper. Από τα 84 αεροσκάφη που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκσυγχρονιστούν, έχουν απομείνει 82, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος… ο Θεός να φυλάει τους αεροπόρους μας.

Για την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να αγοράσει περίπου 20 καινούρια F-16 Viper έχουμε γράψει ξανά. Οι πολλές απώλειες σύγχρονων αεροσκαφών τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή από τότε που η Ελλάδα παρέλαβε τα τελευταία F-16, επισημαίνουν την ανάγκη εξέτασης του ενδεχομένου να υπάρξει παραγγελία τουλάχιστον 20 καινούριων αεροσκαφών, για να αναπληρωθούν οι απώλειες, ώστε να υπάρχει ένας ομοιογενής στόλος τουλάχιστον 100 F-16 Viper.

Καθαρά από στατιστικής άποψης, φαίνεται ότι πιο αξιόπιστα έχουν αποδειχθεί τα F-16 block 30 και 50, παρά τα block 52+ και τα Advanced. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για επιχειρησιακούς, ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 block 50 σε επίπεδο Viper, κρίνεται επιβεβλημένος. 82 + 38 = 120. Στην περίπτωση που αποφασιστεί και ο εκσυγχρονισμός των 32 F-16 block 30 σε επίπεδο Viper, τότε ίσως να μην απαιτηθεί η απόκτηση 20 καινούριων F-16 Viper.

Αυτό που κρίνεται απαραίτητο από όλους τους ειδικούς επί των εξοπλιστικών, είναι η απόκτηση επιπλέον 24 Rafale. Η αγορά των πρώτων 24 Rafale Η3R ήταν game changer στο Αιγαίο. Όμως εάν τα Rafale δεν συμπληρωθούν με ακόμη 24 καινούρια της έκδοσης F4, τότε η αγορά θα χαρακτηρίζεται μισή και ανώφελη για τις απαιτήσεις της Ελληνικής πραγματικότητας, για την υπεράσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ας ελπίσουμε ότι οι υπεύθυνοι, επιτέλους θα αποδειχθούν ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και θα πραγματοποιήσουν αυτό που πρέπει: τον εκσυγχρονισμό ΟΛΩΝ των F-16 στο επίπεδο Viper και την απόκτηση 48 Rafale ΠΡΙΝ την απόκτηση των F-35, που… με τους περιορισμούς που θέτει η κατασκευάστρια εταιρεία για να πετάξουν, είναι μόνο για επίδειξη και να λέμε ότι η χώρα διαθέτει αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου