Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Τουρκική εισβολή και στο Ιράκ για δημιουργία ζωνών «κατά της τρομοκρατίας»

Άρχισε η διαρροή πληροφοριών από την Άγκυρα σε σχέση με τις προθέσεις της για την «τρομοκρατία» και τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τις Ιρακινές Αρχές.


Όταν την περασμένη Πέμπτη ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αξιωματούχος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στο Ιράκ, όπως προσπάθησε να κάνει και στη Συρία, με πρόφαση την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» των Κούρδων. Ο Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις με το Ιράκ έχουν σημειώσει πρόοδο για την δημιουργία κοινού κέντρου επιχειρήσεων.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Βαγδάτη για να συζητήσουν θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με το ΡΚΚ. Προηγουμένως η Τουρκία είχε προειδοποιήσει για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ.

Ο αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράκ εκλαμβάνει το ΡΚΚ ως απειλή και ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση της Τουρκίας για κοινό κέντρο επιχειρήσεων, δείχνοντας θέληση να συνεργαστεί κατά της τρομοκρατίας.

Η Άγκυρα επιθυμεί το όλο ζήτημα να επισημοποιηθεί με την υπογραφή συμφωνίας κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Βαγδάτη τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η 'Αγκυρα πλέον προσεγγίζει το ζήτημα του ΡΚΚ με διαφορετικό τρόπο. Μέχρι τώρα γίνονταν περιορισμένα χτυπήματα κατά στόχων. Πλέον θα υπάρξει μια συνεχής επιχείρηση. Με απλά λόγια ο Τούρκος αξιωματούχος μίλησε για μια εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, με την άδεια και την συνεργασία της Ιρακινής κυβέρνησης.

Περιγράφοντας την στρατηγική της Τουρκίας για την αντιμετώπιση απειλών εκτός των Τουρκικών συνόρων, ο αξιωματούχος τόνισε την σημασία της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών απειλών πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης και στην περεταίρω συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράκ σε ενεργειακά θέματα και στο εμπόριο. Σκοπός είναι η αύξηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή, με την δημιουργία ασφαλών ζωνών και μέσω της συμβολής στην περιφερειακή ανάπτυξη, είπε ο αξιωματούχος.

Μετά την πίεση που άσκησε η Τουρκία στο Ιράκ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράκ απαγόρευσε στο ΡΚΚ να έχει την οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ιράκ και το χαρακτήρισε απειλή για την χώρα. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως οι σχέσεις Ιράκ και Τουρκίας βελτιώνονται συνεχώς.

Στις 14 Μαρτίου βρέθηκαν στην Βαγδάτη για συνομιλίες και για την προετοιμασία του ταξιδιού του Προέδρου Ερντογάν στην Βαγδάτη τον Απρίλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν.

Στο κοινό ανακοινωθέν της επίσκεψης, τονίστηκε ότι το ΡΚΚ παραβιάζει το Σύνταγμα του Ιράκ και η απόφαση του Ιράκ να το θέσει εκτός νόμου και να απαγορεύσει την δράση του.

Οι σχέσεις του Ιράκ με την Τουρκία ήταν τεταμένες, εξαιτίας των συνεχών Τουρκικών βομβαρδισμών κατά θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ εδώ και σχεδόν 25 χρόνια υπάρχουν ως 35 Τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας και Ιράκ αποτελούσε η εξαγωγή πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Βαγδάτης. Μετά από μια δεκαετία έντασης για το θέμα, τελικά υπήρξε συμφωνία, καθώς η Βαγδάτη δέχτηκε το δικαίωμα των Κούρδων να εξάγουν πετρέλαιο από την περιοχή τους και ταυτόχρονα η Άγκυρα πρόσφερε ως αποζημίωση 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε την Τετάρτη ότι υπάρχει ελπίδα να ανοίξει και πάλι ο αγωγός πετρελαίου και να υπάρξει ροή από το Ιράκ προς την Τουρκία, με τις λεπτομέρειες να συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Βαγδάτη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το Nordic Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου